Kina foredrag

Kina nyheder:

Sorter efter: Årstal - stigende | Årstal - faldende | Se Alle Noter | Add data

Alle artikler:

Antal artikler: 191

D. 27-11-2024   (Kina-Vesten)

30 dages Visa fri indrejse til Kina

For nogle uger siden fik danskere mulighed for 14 dages visafrit ophold i Kina. Tidligere havde der kørt en ordning med 144 timers visafrit indrejse for en række lande.
Nu er visafrit indrejse til Kina udvidet til 30dage for en lang række lande herunder Danmark .
Ordningen m 14 dg visafrit indrejse løb frem til og med 2025. Om den nye 30 dg ordning også er tidsbegrænset ved jeg pt ikke.
Men det er godt nyt for alle der ønsker at besøge Kina

Kilder / læs mere:
1) china-visa-free-policy-extended-to-30-da
2) -

Sidst red. d. 27-11-2024 08:40:10

D. 15-11-2024   (Kina-Vesten)

Kina - EU og Trump ...

Hvad vil Trumps valgsejr d. 5. nov. 24 komme til at betyde for forholdet mellem EU og USA og ikke mindst i det stadig mere tilspidsede forhold mellem USA - EU og Kina?,
Det var Trump der startede handelskrigen mellem USA og Kina tilbage i 2017/18. Under Bidens præsidentperiode er handelskrigen blot intensiveret til en decideret teknologisk kappestrid, hvor USA har gennemført en række restriktioner på salg af højteknologiske mikroprocessorer til Kina. Hvor Trump alene rettede sanktionerne mod det kinesiske teleselskab Huawei, så er Bidens handelssanktioner rettet mod alle amerikanske Tech firmaers eksport til Kina. Sidst har man også vedtaget et forbud mod amerikanske private investeringer i kinesiske techfirmaer. Et forbud der træder i kraft 1. jan 2025.
Hertil kom vedtagelsen af CHIPS and Science Act i aug 2022 som allokerer 280 mia. $ til at fremme forskning og fremstilling af avancerede mikroprocessorer i USA. Selv om mikroprocessoren blev opfundet i USA tilbage i 1960''erne, tegner USA sig i dag for mindre end 10 % heraf og fremstiller slet ikke de mest avancerede mikroprocessorer, som er afgørende i udviklingen af AI.
https://cdn.statcdn.com/Infographic/images/normal/25552.jpeg
Trump har i sin valgkamp annonceret at han vil lægge 60 % ekstra told på alle kinesiske varer og 100 % på kinesiske elbiler (EV). Endvidere har Trump udtalt for nyligt at han vil lægge 25 % toldafgifter på alle varer fra Mexico og Canada - selvom man faktisk har en frihandelsaftale med de to nabolande (tidligere NAFTA - nu USMCA) . Truslen om toldafgifter på Mexico og Canada skal nok ses som et forsøg på at presse de to lande til at stanse den illegale immigration til USA og eksporten af fentanyl / opioider fra Mexico.


Kina angriber USA
Den tiltrædende administration i USA anklager direkte Kina for at stå bag den fentanyl epidemi, som har kostet over 400.000 dødsofre i USA siden 2013. Alene i 2023 døde 76.000 amerikanere af overdosis af fentanyl.
Langt de fleste af de kemikalier som anvendes i medicinalindustrien i Vesten - og resten af verden - importeres fra Kina. Indtil 2019 eksporterede Kina også det færdige fentanyl præparat, men forbød i 2019 produktion og eksport af det færdige fentanylprodukt. Herefter forgik den færdige produktion af fentanylpræparaterne hos narkokarteller i Mexico, mens de forskellige kemiske præparater fortsat blev importeret fra Kina.


Kilder / læs mere:
1) Trump camp says China is ‘attacking’ U.S
2) -

Sidst red. d. 27-11-2024

D. 13-10-2024   (Kina-Vesten)

Handelskrig mellem EU og Kina?

Det tidligere fremlagte forslag fra EU kommissionen om at lægge op til 35 % afgifter på kinesiske elbiler (EV) blev vedtaget d. 4. okt 2024.
Tyskland og fire andre lande stemte nej mens tolv lande afstod fra at stemme. Importafgiften kommer oveni den eksisterende afgift på 10 % på alle biler importeret til EU.
EU kommissionens begrundelse for de øgede toldafgifter på Kinas EV er at Kina angiveligt understøtter deres EV industri med store subsidier. I autoindustrien er der dog en erkendelse af , at det ikke er statslige subsidier som er afgørende for den kinesiske EV industris markedsposition. At Kinas EV-industri kan konkurrere på både pris og kvalitet skyldes derimod den storskala produktion som det kinesiske marked alene giver mulighed for. 60 % af verdens EV sælges i Kina. Hertil kommer billig og højt kvalificeret arbejdskraft, samt Kinas mangeårige satsning på udvikling af batteriteknologien, som er den dyreste komponent i EV. Endelig kontrollere Kina stort set alle led i forsyningskæden af materialer og teknologier som indgår i elbil produktionen. Endelig er de kinesiske bilproducenter underlagt en benhård konkurrence mellem mere end et hundrede kinesiske EV producenter.

EU's protektionisme overfor Kinas elbiler, vil i første omgang ramme de europæiske forbrugere, hvoraf mange simpelthen ikke vil have råd til at købe en elbil. Det vil således hæmme den grønne omstilling som EU gerne vil fremme..
Kina vil svare igen på EU's nye toldafgifter. Kina har klaget til WTO og argumenterer for at EU har fejlberegnet omfanget af de kinesiske subsidier ( priser på byggegrunde, finansierings vilkår m.m).
For det andet vil EUs protektionisme isolere de europæiske EV producenter fra konkurrencen fra Kinas EV-producenter, og dermed miste incitament til at innovere og udvikle billigere og bedre biler. Den europæiske industri vil også risikere at miste de forretningsmuligheder som ligger i at udvikle samarbejdsaftaler med kinesiske virksomheder.

Kina har allerede svaret igen med øget toldafgifter på Fransk Cognac, og iværksat en undersøgelse af EU's subsidier til svineproduktionen i EU - ikke mindst i Holland, Spanien og Danmark

Kilder / læs mere:
1) The European Commission’s duties on Chin
2) Nu frygter tyskerne handelskrig: EU klar

Sidst red. d. 15-10-2024

D. 08-10-2024   (Kina-Vesten)

Danmark sender officer til Stillehavet

I dag kunne vi høre at Danmark sender en stabsofficer til den amerikanske Stillehavsflådes hovedkvarter på Honolulu, Hawaii.
Målet er Kina og Danmark skal nu mere aktivt deltage i USA's inddæmningspolitik overfor Kina . At KIna er blevet USA største konkurrent såvel økonomisk, teknologisk og militært, ses af langt de fleste vestlige iagttagere, politikkere og kommentatorer som en trussel mod det som Washington (og vores politikere) kalder den "regelbaserede verdensorden" . Vi skal alene fordi USA er vores vigtigste allierede (gud bedre det) igen stille os last og brast med amerikanerne. I P1 dækning af historien i dag , kommer det ikke rigtig frem hvad der set med danske øjne er den egentlige trussel fra Kina? Det bliver nævnt at KIna anvender 'bøllemetoder' og der sigtes muligvis til Kina tilstedeværelse i det Sydkinesiske Hav. Det nævnes at vi har interesse i at sikre sibsfarten og dermed handelsforbindelserne - igen det Sydkinesiske Hav. Det ligger implicit i nyhedsdækningen at Kina altså skulle være en trussel imod den frie sejllads i Det Sydkinesiske Hav.
Om nogen - så er Kina fuldstændig afhængig af sejlruterne gennem det Sydkinesiske Hav , og Kina stigende aktiviteter i dette område har netop til hensigt at sikre Kina fortsatte anvendelse af disse sejlruter.
Ikke overraskende bliver alle defensive handlinger fra kinesisk side , straks tolket som aggressive af USA og Vesten.
HVis man ser på de sidste 20-25 års amerikanske aggressioner rundt om i Verden , tidligere i Irak, Afghanistan , Syrien, Libyen og den fortsatte støtte til fortsat krig i Ukraine , Israel m.v. , så kan man ikke fortænke kineserne i at være overordentlig skeptiske ved den amerikanske tilstedeværelse i sydøstasien.
USA har i dag omkring 750 militærbaser rundt om i verden - heraf ca. 300 omkring Kina. Kina har på sin side én militærbase , nemlig i Djibouti på Afrikas Horn .
De sidste otte års dæmonisering af Kina har på forbilledligt vis gøet den offentlige opinion, til også at acceptere at vi - Danmark skal deltage i USA's stormagtskonflikt mod Kina.
Et øjeblik refleksion , ikke blot over Danmarks aktivistiske udenrigspolitik gennem nu 30 år, men også de aktuelle konflikter i Ukraine og Mellemøsten, burde kalde på større eftertænksomhed - inden vi følger amerikanerne på endnu en selvdestruktiv konfrontationspolitik overfor Kina!

Kilder / læs mere:
1) Hvorfor sender Danmark en officer til St
2) -

Sidst red. d. 08-10-2024 12:11:50

D. 21-09-2024   (Kina)

Pensionsalderen øges i Kina pr. 1. jan 2025

Kina har besluttet at hæve pensionsalderen for mænd og kvinder.
Pensionsalderen i Kina har siden 1950'erne været uændret , med 60 år for mænd og 50 år for kvinder med fysisk arbejde (blue-color workers) og 55 år for kvinder med mindre fysisk arbejde (white color workers).
Pensionsalderen for mænd øges med 3 år til 63 år og for kvinder (white color workers) med 3 år fra 55 til 58 år, mens kvinder med fysisk hårdt arbejde får den største stigning med 5 år - fra de nuværende 50 til 55 år.
Kinas nuværende pensionsalder er blandt de laveste i verden, og selv efter ovenstående stigninger vil pensionsalderen i KIna ligge under mange vestlige lande.
Baggrunden for pensionsreformerne i Kina er kombinationen af en stigende levealder og et faldende fødselstal - præcist som man har set det i gennem mange årtier i de vestlige økonomier. I 2021 var den gennemsnitlige forventede levealder ved fødslen 78,2 år i Kina , 77,2 år i USA og for Europa som helhed 77 år og Afrika 61,7 år.
I de kommende årtier vil Kina opleve en eksplosion i antallet af ældre borgere. I 2023 var antallet af kinesere over 65 år på 203 millioner. Dette tal vil over de næste årtier stige til 423 mio. inden 2060! Altså mere end en fordobling over de næste 35 år. I samme periode vil gruppen af 25-64 årige falde , fra de nuværende 823 mio. til 'kun' 529 mio. i 2060. Der venter altså Kina en voldsom stigende forsørgerbyrde i de kommende årtier.

Kilder / læs mere:
1) China raises retirement age by up to 5 y
2) Age Structure

Sidst red. d. 21-09-2024

D. 09-09-2024   (USA)

USA støtter anti-kinesisk propaganda med 1.6 mia. $

Mandag d. 9 sept 2024 har Repræsentanternes hus - med stort flertal (351 mod36) støttet lovforslaget HR 1157, som vil give 1.6 mia. US $ til “Countering the PRC Malign Influence Fund". Pengene skal ydes til organisationer, uafhængige medier og private aktører, som søger at modvirke Kinas "ondartede indflydelse” rundt om i verden.
De godt 10 mia. d.Kr svarer til det dobbelte af CNN's årlige budget, og skal fordeles over de næste fem år.
.
Siden Hillary Clinton i 2016 tabte valget til Trump, har Washington været besat af ideen om en udenlandsk - her russik indflydelse på valgresultatet. En påstand som dog aldrig er blevet bevist. Mens USA - og dermed dets allierede i Vesten, er fuldstændig paranoide i forhold til misinformation (fake news som Trump kaldte det), så er man ikke bleg for selv at bruge den slags metoder.
Lovforslaget HR 1157 vil, hvis det ophæves til lov, repræsentere en markant øgning af USA's eksisterende 'indflydelses kampagner' via forskellige aktører. Det vigtigste organ herfor er State Departments Global Engagement Center (GEC) som har et årligt budget på knap 100 mio. $.

En ting er at amerikanske politikkere og mainstream medier præsenterer offentligheden for sit eget syn på Kina - og her syntes der ikke at være grænser for dæmoniseringen af "det brutale diktatoriske kommunistiske styre" ( det samme gælder desværre i Danmark) , men HR 1157 er alene rettet mod "uafhængige medier og civile aktører i udlandet". I følge lovforslaget syntes der ikke at være et krav om gennemsigtighed i forhold til hvem der financierer sådanne informations aktører. Formålet er angiveligt at støtte anti-kinesiske nyheder og sociale medie post , præcis på samme måde som Washington anklager Rusland og Kina for at gøre.
I lovforslaget definitionen på Kinas "ondsindede indflydelse" meget bred. Man skal forestille sig at man vil støtte historier som fremhæver de "negative konsekvenser" af Kinas økonomiske investeringer, infrastrukturprojekter , handelsaftaler m.v. i et givent land. Mere konkret kunne informationskampagnerne været rettet mod kinesiske virksomheder og deres lokale samarbejdspartnere i forbindelse diverse byggeprojekter, fysisk og digitalinfrastruktur, hospitaler m.v. - alt sammen dele af Kina verdensomspændende Belt and Road Initiative, som i dag omfatter 140 lande.

Da USA informations og påvirkningskampagner i udlandet ofte vil være klassificerede kan det være svært at danne sig et fuldstændigt billede af disse operationer. Men et såkaldte 'Vision Paper' fra 2021 udgivet af First Special Forces Command på Fort Bragg kan give et billede heraf.
I rapporten gives et eksempel med et tænkt land, hvor kinesiske virksomheder opfører havnefaciliteter. I eksemplet vil Fort Braggs Information Warfare Center (IWC) samarbejde med den amerikanske regering og lokále partnere for at 'miskreditere de kinesiske aktiviteter'. Dette kan f.eks. ske ved at antænde og understøtte modsætninger mellem lokale arbejdere og det kinesiske firma. Mere konkret kan man arrangere demonstrationer foran det kinesiske selskabs kontorer og den kinesiske ambassade eller repræsentation i landet.
Formålet er at skabe en lokal modstand mod de kinesiske aktiviteter, dels for at stoppe det aktuelle projekt og dels for at gøre de lokale myndigheder mindre tilbøjelige til at indgå yderligere samarbejdsaftaler med Kina.
I det 'tænkte' eksempel i Fort Braggs rapport, går der totalt 'hollywood' i historien, idet USA's Special Forces tvinger sig adgang til det kinesiske firmas lokaler og finder byggeplaner og tegninger for installation af langtrækkende kinesiske missiler i havnen !

Denne form for amerikansk misinformation og propaganda er ikke ny. Et eksempel var da Washington støttede borgergrupper i Moskva som kritiserede det russiske parlamentsvalg i 2011. Da dette blev afsløret kunne Putin retfærdiggøre sin undertrykkelse af oppositionen med henvisning til den amerikanske indblanding.

En historie omkring Kinas Belt and Road Initiative som har overlevet mange år i vestlige medier er, at beskylde Belt and Road projekter for at være 'gældsfælder' for de deltagende lande. Særligt de kinesiske havnefaciliteter på Sri Lanka er blevet brugt som bevis herpå. Den historie er blevet 'debunked' tidligere, og såvel Verdensbanken som IMF har udtalt at de kinesiske lånebetingelser til samarbejdspartnere under Belt and Road ikke er anderledes end hvad vestlige institutioner tilbyder.

Kilder / læs mere:
1) House passes $1.6 billion to deliver ant
2) H.R.1157 - Countering the PRC Malign Inf
3) A vision for 2021 and beyond.

Sidst red. d. 04-10-2024

D. 08-08-2024   (Kina)

EV salg i Kina runder 50%

I juli 2024 oversteg salget af NEV ( New Energy Verichels) for første gang 50% af den samlede detainhandel med biler. I regeringens prognoser var dette mål først ventet i 2028. I alt blev der alene i juli måned solgt 879.000 NEVs - 37 % mere end samme måned året før. Det samlede salg af NEV for 2024 er på 4,99 mio. og det samlede antal solgte biler i 2024 er på ca. 17 mio.

Dette er en alvorlig udfordring for de tyske , franske og japanske bilproducenter som har deres største marked i Kina. Det blir i sttigende grad vanskeligt at sælge traditionelle benzinbiler i Kina.

Kilder / læs mere:
1) China NEV retail at 879,000 in Jul, pene
2) -

Sidst red. d. 08-08-2024 09:15:55

D. 28-06-2024   (Xi-Jinping)

70 året for principperne bag fredelig sameksistens

I en tal i Beijing d. 28. juni hyldede Xi Jinping 70 året for formuleringen af de Fem Principper om Fredelig Sameksistens, som første gang blev formuleret af Zhou Enlai under Bandung konferencen i 1954.. De fem principper er følgende :
  • Gensidig respekt for souverenitet og territorial integritet,
  • Gensidig ikke aggression
  • Gensidig ikke indblanding i hinandens interne forhold
  • LIghed og gensidige fordele, og
  • Fredelig sameksistens



I sin tale fremhævede Xi JInping at de Fem Principper har fungeret nu i årtier som grundlag for et udvidet samarbejde med ikke mindst det Globale Syd, og at det er på de samme principper at Kina i disse år taler for en Fælles Fremtid for Menneskeheden .
Samtidigt fremlagde Xi Jinping en række kinesiske initiativer til at udbygge samarbejdet med det Golobale Syd , med særlig vægt på uddannelse , oprettelse af skoler og uddannelsescentre i Syd m.v.

Kilder / læs mere:
1) CHINA / DIPLOMACY China’s resolve to
2) -

Sidst red. d. 30-06-2024

D. 12-06-2024   (Kina-Vesten)

EU lægger straftold på Kinas EV's

Onsdag d. 12. juni 24, besluttede EU at øge toldafgifterne på kinesiske EV's, med 17- 38 % over i de 10 %, som der i forvejen opkræves.
Beslutningen kommer efter et par måneders snak om kinesisk "overkapacitet" og hvor Ursula Von der Leyen har advaret om, at Kina var ved at oversvømme Vesten med billige kinesiske EV's.
Nok så vigtigt er det her, at EU's beslutning kommer efter at USA's præsident Biden for få uger siden besluttede at øge importafgiften på kinesiske EV's fra 25 - 100% pr 1. juli. Som bekendt er det USA der fører an og EU følger lydigt efter.
EU's afgifter trædder i kraft d. 4. juli 2024.
Tyskland har ikke støttet de nye toldafgifter, da de med rette frygter, at Kina vil svare igen med øget told på tyske luksusbiler. Kina er forsat Tysklands største marked for BMW , Mercedes m.fl.

Kina har reageret meget skarpt på EU's handelspolitik, og kalder det slet og ret protektionisme og i modstrid med WTO's principper om frihandel.
Men vi skal huske at frihandel er et princip vi hylder sålænge vi er mere konkurrencedygtige end andre...
Overkapacitet...
Hele ideen om kinesisk 'overkapacitet' er hyklerisk, al den stund at f.eks. Tyskland eksporterer ca. 70 % af deres bilproduktion, mens Kina 'kun' eksporterer 20 % af deres bilproduktion. Der er heller ingen der taler om 'overkapacitet', når Apple strøjter millioner af Iphones og Ipad ud fra fabrikkerne i Kina, eller den gang det var arbejdsintensive varer, som beklædning, sportsudstyr , legetøj og andre dagligdags forbrugsvarer vi gerne købte billigt fra Kina.
Kinesiske statssubsidier ...!
Når USA og nu EU ligger ekstra told på kinesiske EV's henvises der pr automatik til, at de kinesiske bilproducenter er voldsomt subsidierede af den kinesiske stat. Det er næppe så simpelt og der er da heller ikke ført bevis herfor. Sagen er snarere at KIna i mange år har ført en desideret industripolitik, hvor man i de enkelte 5-årsplaner har opsat tydelige udviklingsmål og udpeget de bestemte sektorer indenfor industri og service, som man ville prioritere. Det har så betydet at man f.eks. i forhold til EV har fået mere hundrede EV firmaer som er startet op rundt om i provinserne. Her har lokale provinsmyndigheder understøttet de centralt opsatte udviklingmål, og tilbud jord, kapital og arbejdskraft mv til de virksomheder som gik ind i f.eks EV produktionen. Langt de flesteaf de EV firmaer som blev startet op i KIna er i dag blevet udkonkurreret, for om noget så er konkurrencen benhård mellem de kinesiske firmer. I dag er der således mindre end 10 bilproducenter i Kina som har en fremtid foran sig.
I USA og EU har vi også givet støtte til strategiske virksomheder , og Tesla var aldrig kommet ud og køre uden statsstøtte og det samme gælder for Vestas i Danmark , stålindustrier og franske Airbus.
Nok så vigtigt er det at kinesiske EV producenter som BYD har en meget høj grad af vertikal integration, det betyder at virksomheden selv prducerer en stor del af de komponenter som indgår i deres biler. Det gælder ikke mindst batterier. BYD startede oprindeligt med at fremstille batterier til div. forbruger elektronik og er i dag førende indefnro batterier til EV.
Hertil kommer at Kina har flere STEM studenter (science, technology, engineering and mathematics) end resten af verden tilsammen.
Kina har slet og ret opnået helt almindelige komparative konkurrencefordele indenfor EV, solceller og batterier.

Kilder / læs mere:
1) EU to hit Chinese electric cars with tar
2) Global Comparison of STEM Education

Sidst red. d. 22-06-2024

D. 16-05-2024   (Xinjiang)

USA forbyder import af bomuld fra Xinjiang

USA indfører yderligere forbud mod import fra Xinjiang. 26 bomulds producenter og forhandlere af bomuld er blevet føjet til listen over firmaer som ikke må eksportere bomuld til USA.
Forbudet er den seneste tilføjelse til Uyghur Forced Labor Prevention Act Entity List , og som forbyder import af varer som USA mener har forbindelse til det man karakteriserer som et fortsat folkemord på minoriteter i Xinjiang provinsen i det nordvestlige Kina.
USA beskylder KIna for at anvende 'tvangsarbejde' i Xinjiang - udført af de angiveligt millioner af muslimske Uyghurer som USA hævder sidder indespærret i 'arbejdslejre' i Xinjiang.
USA har i alt forbudt import fra 65 enheder / virksomheder i Xinjiang efter vedtagelsen af Uygur Forced Labor Prevention Act i 2021. Virksomheder der ønsker at importere varer fra Xinjiang, har i følge USA pligt til at bevise at varerne ikke er produceret med hjælp af 'tvangsarbejde'!
Amerikanske lovgivere ønsker også at 'blackliste' virkosmheder som producerer polusilicon, aluminium, PVC og rayo, samt andre virksomher i Asien som producerer varer til det amerikanske marked med råvarer eller andre inputs fra Xinjiang.

De fortsatte amerikanske snktioner mod Xinjiang / Kina er ikke baseret på nogen form for evidens. Folk som arbejder i tekstilindustrien og andre som har besøgt Xinjiang adskillige gange kan ikke bekræfte det billeder som USA og Vesten søger at tegne af forholdene for KInas muslimske befolkning.

Kilder / læs mere:
1) US bars imports from 26 cotton manufactu
2) -

Sidst red. d. 06-08-2024 09:50:01

D. 24-04-2024   (USA)

USA's udenrigsminister Blinken i Kina

Kun 14 dage efter Janet Yellens besøg i KIna, ankom Antony Blinken onsdag d 24. april til Shanghai, hvor hans tre dages besøg starter. Det er Blinken andet besøg i Kina - det første var i juli 2023.
Han ankommer samtidigt med, at kongressen har vedtaget at yde 8 mia. $ i militær støtte til Taiwan og vedtaget et lovforslag, som søger at gennemtvinge, at det kinesiske selskab Bytedance, som ejer videoplatformen TikTok, enten sælger til en amerikansk ejer ller bliver forbudt i USA.
Under sit tre dages besøg var Blinken i Shanghai hvor han mødtes med lokale ledere, erhvervsfolk og fredag i Beijing. Her havde han en 5 timer lang samtale med Kinas udenrigsminister Wang Yi, og om eftermiddagen mødtes Blinken med Xi Jinping i Folkets Store Hal.
Blinaken og Wang Yi giver hånd under Blinkens besøg i Kina
Blinken fortalte på en efterfølgende nyhedskonference at han havde understreget USA stigende bekymring over Kinas samhandel med Rusland , en samhandel som “are powering Russia’s illegal war of aggression against Ukraine., og videre at “Russia would struggle to sustain its assault on Ukraine without China’s support". Blinken skulle også have truet KIna med yderligere sanktioner mod Kina om støtten til Rusland forsættes.
Blinken skal også have bedt Kina om at ligge pres på Iran for at undgå en eskalering af konflikten i Mellemøsten.
Det syntes meget klart, at USA / Vesten vil gøre Kina til syndebuk når det en dag står klart at krigen i Ukraine ikke kan vindes eller om situationen i MØ / Gaza kommer yderligere ude af kontrol.
Den kinesiske samhandel med Rusland , bliver også fremhævet i danske medier, så vi er med på at give Kina ansvaret for vores problemer i Ukraine . støtte. Der er absolut ingen beviser på at Kina leverer militær udstyr til Rusland, men alene mikrochips og værktøjsmaskiner mv.

Under mødet med Xi Jinping fredag eftermiddag , fremhævede Xi at Kina var indstillet påat samarbejde med USA men at samarbejdet måtte være gensidigt, og at ord måtte følges af handling. Blinken på sin side fremhævede at USA ikke søgte en ny Kold Krig med Kina, eller at ændre Kinas system eller at undertrykke dets økonomiske udvikling. Det er dog svært at se, hvordan dette stemmer overens med USA's konkrete handlinger i forhold til Kina med tech-sanktioner, forbud mod amerikanske investeringer i Kina, anklager om brud på menneskerettigheder , Folkemord i Xinjiang, og de gentagne beskyldninger om Kina aggressive fremfærd. Det bør huskes her, at Kina fortsat taler for win-win samarbejde og ikke-indblanding, og Kina ikke har været i krig siden 1978. Omvendt fremstiller USA sig selv som grundlaget for en stabil og fredelig verdensorden, og har samtidigt været konstant engageret i krige i Mellemøsten m.v.

Kilder / læs mere:
1) Readout from Chinas foreign ministry -Pr
2) CHINA / DIPLOMACY Xi meets Blinken,
3) Blinken Meets With Xi as U.S. Pressures China to End Support for Russia

Sidst red. d. 27-04-2024

D. 24-04-2024   (USA)

USA og TikTok

Onsdag d. 24/04/24 underskrev Joe Biden et lovforslag fra Kongressen som er et ultimatum til TikTok. Enten sælges TikTok ti et amerikansk firma eller den populære videoapp blivr forbudt i hele USA indenfor et år!
TikTok er gennem de sidste par år blevet den mest populære app i USA med over 150 mio. brugere. Den er også blevet en vigtig indtægt kilde for mange influencere.

Kampen mod TIkTok

Allerede i jan 2020 havde den amerikanske hær og flåde forbudt brugen af TikTok de ansattes mobiltelefoner, med henvisning til den "nationale sikkerhed" . Lignedne forbud blev senere gennemført i EU og i det danske Folketing.
Donald Trump fulgte op med et forslag om et nationalt forbud mod TikTok og med henvisning til at app - ejet af det kinesiske firma Bytedance udgjorde en national sikkerheds trussel for USA. Der var tillige planer om at Microsoft skulle købe app'en hvilket dog blev pure afvist af Bytedance. Trumps lovforslag blev afvist ved en amerikansk domstol og blev derfor ikke gennemført. Trumps lovforslag blev af TikTok set som et forsøg på at booste Trumps valgkamp ved at køre hårdt frem mod Kina. Det samme vil vi desværre skulle opleve her i 2024 med det kommende præsidentvalg i USA:

I 2022 financierede Meta (Facebook) en kampagne som skulle bidrage til at miskreditere TikTok, som jo tydeligvis tog brugere og dermed reklame indtægter fra Facebook - se nedenstående. Kampagnen fra bestod blandt andet i at sprede falske rygter på Facebook om at TikTok promoverede antisocial adfærd blandt unge , selvskade og vandalisme m.v. De samme historier dukkede i starten af 2024 op i danske medier.

I juni 2021 udstedte Joe Biden en bekendtgørelse om at "Protecting Americans' Sensitive Data from Foreign Adversaries" ("EO 14034"). og bad de føderale myndigheder om at undersøge potentielle risici for amerikanernes personlige data og den nationale sikkerhed i forhold til udenlandske applikationer.

Fortsættes ...

2) -

Sidst red. d. 26-04-2024

D. 21-04-2024   (USA)

USA's hightech sanktioner ligner endnu et selvmål!

Siden 1950'erne har USA været absolut førende i udvikling og design af transistorer og senere mikrochips. Siden årtusindskiftet er en stadig større del af selve produktionen af chips flyttet til Østasien - særligt Taiwan (TSMC), Sydkorea (Samsung) og Japan.

Kina har i de sidste 15-20 år været det absolut største marked for mikrochip, i takt med at deres industriproduktion på alle områder er steget og Kina er blevet verdens største producent af industrivarer.
Det var ikke mindst Covid-19 pandemien 2020-22, med 'lockdowns' og sammenbrud i varetransporten, som viste sårbarheden i de internationale forsyningskæder.
Dette gjaldt ikke mindst for forsyningen af mikrochips - hvor hvor den samlede produktionsproces er fordelt mellem tre kontinenter. Udvikling og design finder sted i USA , Litografimaskiner til produktion af avancerede mikrochip ( < 14nm) produceres i Holland (ASML) og selve produktionen af de avancerede chips finder primært sted i Taiwan (TSMC) og Sydkorea (Samsung) , mens forbruget af chip i alverdens industriprodukter er koncentreret i Kina.

Siden Biden administrationen kom til Det Hvide Hus i jan 2021, har USA gennemført stadig mere omfattende restriktioner på ikke bare amerikanske , men også udenlandske virksomheder salg af avancerede mikrochipen og udstyr til fremstilling af disse overfor Kina (f.eks. Chip Act fra aug 2022).

Målet har tydeligvis været at underminere Kinas højteknologiske udvikling - i forhold til AI, Rumfart, m.v.
Resultatet har dog indtil videre været at Kina blot har investeret massivt i udviklingen af egne avancerede mikroprocessorer og således gøre sig uafhængig af USA / Vesten i deres videre teknologiske og økonomiske udvikling.
Det første wake-up call til Vesten kom i sept. 2023 lancerede Huawei deres nye smartphone Mate 60 Pro som indeholdt 7 nm chip (Kirin 9000) som var designet og fremstillet af det kinesiske firma Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC).

Først i 2015 overgår Kinas produktion af chips såvel USA som Europa. I de sidste 10-15 år har produktionen æret koncentreret på Taiwan, i Sydkorea og i slutningen af 20'erne forventes Kina at være den største producent af mikrochip.


Produktionen af mikrochips fordelt på producentlande 1990-2030. Det fremgår dog ikke af kilden hvilke typer af chip der er tale om?

Foreløbig kronologi i USA's chip resitriktioner
  • 9. aug. 2022 ; Biden underskriver 'Chips and Science Act' som skal fremme udvikling og produktion af højteknologiske chips / mikroprocessorer i USA, ved at yde milliarder af US $ i subsidier og skattefordele til amerikanske virksomheder og andre som flytter selve chip produktionen til USA. .
  • 23. Aug 2022 , USA tilføjer syv navngivne kinesiske virksomheder inden for luft- og rumfart til den såkaldte "Entity List" , som betyder at amerikanske virksomheder skal opnå licens fra myndighederne for at måtte handle med disse. Hermed var i alt 600 kinesiske virksomheder opført på denne "Entity List", hvoraf 110 var blevet tilføjet under Biden administrationen
  • 7. Okt 2022 - USA's handelsministerium (eller rettere United States Bureau of Industry and Security - B.I.S.) indfører omfattende eksportkontrol overfor Kina, som betyder at virksomheder skal have licens for at måtte eksportere mikroprocessorer m.v. til Kina. Bestemmelsen har til formål at: “protect U.S. national security and foreign policy interests” , og vil “restrict the People’s Republic of China’s (PRC’s) ability to both purchase and manufacture certain high-end chips used in military applications”.
    Bestemmelserne er ikke kun rettet mod amerikanske virksomheder, men også udenlandske virksomheder som Samsung, TSMC m.fl som anvender amerikansk teknologi i deres produkter.
    Ti dage efter kommenterede USA's Udenrigsminister Antony Blinken eksportkontrollen med følgende ord.
    “We are at an inflection point,” (...) “The post-Cold War world has
    come to an end, and there is an intense competition underway to shape what comes next. And at the
    heart of that competition is technology.”

  • 9. aug 2023: Biden udsteder en bekendtgørelse som påbyder amerikanske investorer at få en forhåndsgodkendelse af investeringer i særlige højteknologiske industrier i Kina ; nemlig mikroprocessorer, quantum computere og AI (kunstig intelligens. De tre områder er valgt fordi de anses som “critical role in accelerating the development of advanced military, intelligence, surveillance, and cyber-enabled capabilities”.

Kilder / læs mere:
1) US-China Relations in the Biden Era: A T
2) China’s New Strategy for Waging the Micr
3) ‘An Act of War’: Inside America’s Silicon Blockade Against China

Sidst red. d. 22-04-2024

D. 16-04-2024   (Kina-Vesten)

Olav Scholz besøger Xi JInping

Den tyske forbundskansler Olav Scholz var i sidste uge på et tre dages besøg i Kina. Besøget kommer på et tidspunkt hvor der er stigende spændinger mellem EU og Kina, efter at EU har iværksat en kritisk undersøgelse af Kinas EV-industri, som man beskylder for at være voldsomt subsidieret af den kinesiske stat og før eller siden vil oversvømme det europæiske marked med billigere kinesiske EV’er.

Mens amerikanske og europæiske politikere taler om de-coupling og senest de-risking i forhold til Kina, så er den tyske erhvervsliv mere bekymret for at miste markedsandele i Kina. Alene Tysklands eksport til Kina beløb sig til 106 mia. $ i 2023, og er fortsat det vigtigste enkelt marked for en lang række af Tysklands største virksomheder, som VW, BMW, Siemens BASF m.fl.
Olav Scholz er i EU blevet kritiseret for at vægte Tysklands egne økonomiske interesser mere end den fælles EU strategi om de-risking og dermed gøre EU minde afhængig af samhandlen med Kina.
Mens man i den offentlige debat stort set har droppet begrebet ’afkobling’ i er kendelse af, at den økonomiske betydning af Kina for EU’s økonomi simpelthen umuliggør en sådan afkobling, så er begrebet de-risking, langt mere fleksibelt, ikke mindst i en tid hvor alle politiske-økonomiske spørgsmål kan gøres til et spørgsmål om national sikkerhed.

2) -

Sidst red. d. 25-04-2024 10:22:36

D. 03-04-2024   (USA)

Janet Yellens om Kinas 'overkapacitet'

D..3 april ankom USA's finansminister Janet Yellen, kun 9 mdr efter hendes første besøg som Finansminister i juli 2023. Yellens besøg kommer få dage efter en halvanden times telefonsamtale mellem Xi Jinping og Joe Biden.

Janet mødtes med kinesiske ledere , lokale embedsmænd, akademikere. studenter såvel som amerikanske expats i såvel Gunagzhou og Beijing.
Yellens besøg kan ses som en opfølgning på mødet i nov. 23 mellem Xi og Biden.
Yellen lancerede uden sit besøg begrebet 'industriel overkapacitet' i den betydning, at Kina pga. store statssubsidier, faldende indenlandsk forbrug , havde oparbejdet en industriel overkapacitet , ikke mindst inden for grønne teknologier, som EV, solceller og batterier, og truede med at oversvømme de oversøiske markeder til skade for andre landes produktion og beskæftigelse . Yellen udtalte således:
“China is now simply too large for the rest of the world to absorb this enormous capacity.. Actions taken by the PRC today can shift world prices. And when the global market is flooded by artificially cheap Chinese products, the viability of American and other foreign firms is put into question”
Frontpage from The Economist jan. 2024
Forsiden på The Economist jan. 2024 fremstiller kinesiske EV's som en global trussel i lighed med den meteorregn som udryddede dynosauerne for 65 mio. år siden

Yellens budskab blev fulgt med trusler om amerikanske sanktioner. Kineserne har selvfølgelig reageret skarpt på Yellens snak om kinesisk 'overkapacitet' .
Talmand for det kinesiske Udenrigsministerie, LIn Jian, sagde blandt andet følgende:
"The so-called overcapacity claim raised by the US seems to be an economic concept, but behind it is a vicious attempt to curb and suppress China's industrial development. It aims to seek a more favorable competitive position and market advantage for itself. It is blatant economic coercion and bullying"
De amerikanske anklager mod Kina er i modstrid med mere end 200 års økonomisk teori om 'komparative fordele' hvor ethvert land vil udnytte de konkurrencemæssige fordele, som de har i forhold til andre lande, og at dette princip i sidste ende kommer alle til gode. Men det er også tydeligt at USA / Vesten tro på det frie marked og øknomisk konkurrence kun gælder når de selv besidder konkurrencemæssige fordele.
Der var ingen der kærede sig om 'kinesisk overkapacitet' dengang i 1990'erne og 0'erne hvor Kina 'oversvømmede' vestlige markeder med billige husholdningsprodukter, tøj, sportsudstyr og samlede vores IPhones mv. Tankegangen den gang var tydeligvis - lad kineserne lave den arbejdsintensive kedelige samlebånds arbejde, som ingen i Vesten gider lave mere, så laver vi i Vesten alle de kreative, innovative og højteknologiske produkter som kineserne ikke kan finde ud af.

Kina støtte til Rusland...


Under Yellens møde med Vicepremierminister He Lifeng, advarede Yellen mod Kinas fortsatte støtte til Rusland, og advarede om 'signifikante konsekvenser'. om kinesiske virksomheder ydede materiel støtte til Ruslands krig i Ukraine.
Amerikanske efterretningskilder har beskyldt Kina for at yde teknologisk og materiel støtte til Ruslands krig i Ukraine. Janet Yellen udtalte således:
“President Biden and I are determined to do all that we can to stem the flow of material that is supporting Russia’s defense industrial base and helping it to wage war against Ukraine” og sagde videre at

"I also reinforced that any banks that facilitate significant transactions that channel military or dual-use goods to Russia’s defense industrial base expose themselves to the risk of U.S. sanctions"

Kina deltager som bekendt ikke i de Vestlige sanktioner mod Rusland . En idiotisk sanktionspolitik som i sig selv har været med til at føre Rusland tættere på Kina , og dermed skabt et økonomisk samarbejde mellem de to stormagter, som ikke er til Vestens fordel. Der er næppe tvivl om, at når Vestens sandsynlige nederlag i Ukraine skal bortforklares en dag - så vil man anklage Kina for at have holdt hånden under Putin og den russiske militærindustri.
Det vagte dog positiv omtale på kinesiske sociale medier at Janet Yellen spiste kinesisk mad med chopsticks

Under sit besøg mødtes Yellen angiveligt ikke med præsident Xi Jinping men alene med ministre på samme niveau som hende selv. Det har uden tvivl været provokerende for amerikanerne at erfare at den russike udenrigsminister Lavrov kom til Beijing inden Yellen havde forladt landet , og at han blev mdtaget at Xi Jinping.

Kilder / læs mere:
1) CHINA / DIPLOMACY China calls US ‘ov
2) Russia, chopsticks, oversupply: Everythi

Sidst red. d. 05-07-2024

D. 10-02-2024   (Kina)

Kinesisk Nytår - Dragens år

Det kinesiske nytår følger månekalenderne og falder derfor på en forskellig dato fra år til år , men altid i jan eller feb.
Kinesisk nytår falder på den anden nymåne efter vintersolhverv. Nymåne er det tidspunkt hvor månen befinder sig mellem solen og jorden og derfor ikke synlig fra jorden.
Kinesisk nytår er også kendt som Spring Festival og er den vigtigste festdag i Kina, hvor man fejrer det nye års komme. På Nytårsaften samles familiemedlemmer fra nær og fjern til et overdådigt måltid og aften afsluttes med knaldfyrværkeri for at skramme onde ånder bort.
Spring festivallen varer 14 dage og afsluttes med Lanterne Festivallen ( den 15. dag i måne kalenderen), hvor husene dekoreres med farverige lanterner og der spises specielle retter. De første syv dage efter nytår har alle en uges ferie.
Den kinesiske stjernetegn cyklus følger tolv forskellige dyr - og i 2024 går kineserne ind i Dragens år. Dragen er et overordentlig positiv dyretegn i kinesisk tradition. Dragen er magtfuld, energisk fuld af vitalitet men forbindes også med realisme , romantik og repræsenterer den fuldendte leder. At være født i et dragens år anses derfor som særligt ønskværdigt. Det er derfor også spændende og se, om Kina vil opleve en stigning i fødselstallet i 2024..?

Kilder / læs mere:
1) Kinesiske stjernetegn - de tolv dyr
2) Year of the Dragon

Sidst red. d. 20-02-2024

D. 13-01-2024   (Taiwan)

Præsident og parlamentsvalg på Taiwan

Præsidentvalget blev vundet af kandidaten Lai Ching-te, fra det Demokratiske Progressive Parti (DPP), som var vice-præsident under Tsai Ing-wen , siddende præsident fra 2016-2024. Lai Ching-te fik 40 % af stemmerne, mens hans modkandidater Hou Yu-ih, fra KMT og siddende borgmester i Taipei, fik 35 % og den tredje kandidat Ko Wen-je fra Taiwans Folkeparti fik 26,5% af stemmerne.


Det Demokratiske Progressive Parti (DPP) fastholder således præsidentposten i en tredje valgperiode.

Valgdeltagelsen lå på knap 72 %.
Ved det samtidige parlamentsvalg fik DPP dog en betydelig tilbagegang , fra tidligere 61 mandater til nu 51 ud af Parlamentets 113 pladser. Det største parti er KMT med en fremgang på 14 mandater til nu 52 mandater og dermed parlamentet største parti. Tredje største parti er Taiwans Folkeparti med 8 mandater.

2) -

Sidst red. d. 16-01-2024

D. 01-12-2023   (Kina)

Kina - verdens største producent af EV's

Kina har siden 2016 været verdens største marked for salg af el-biler (EV) - alene i 2021 blev der solgt 3,5 mio. elbiler i Kina - svarende til 51% af totale slag i hele verden.

Mens Tesla er absolut dominerende på det amerikanske med 45 % af solgte EV og 12% på det europæiske marked (se figur herunder) så er det kinesiske firma BYD dominerende på det afrikanske marked med 22% , Sydøstasien med 40% og på det kinesiske hjemmemarked står BYD for 35% af de solgte EV's i første halvår af 2023.

Kina - største eksportør

I 1. kvartal 2023 - overtog Kina Japans hidtidige position som verdens største eksportør af biler. Ide første 8 mdr. af 2023 steg Kinas bil eksport med 72 % og omfattede 2,3 mio. køretøjer hvoraf mere end 500.000 var el-biler.
Alene på det europæiske marked blev der i ni lande solgt mere end 350.000 EV's i det første halvår af 2023. EU har pt. en importafgift på 10 % på kinesiske biler , mens USA med en importafgift på 27,5% er mindre attraktivt for de kinesiske producenter.

I EU er der pt forhandlinger om at lægge yderligere toldafgifter på de kinesiske biler. Dette kan dog hurtigt vise sig at give bagslag , da de store tyske bilproducenter som Mercedes og Audi har deres største marked i Kina, og derfor risikerer at blive ramt af kinesiske restriktioner, om EU vælger en protektionistisk politik.
Kina er i dag også absolut førende når det gælder produktion af batterierne til EV-industrien, og kontrollerer størstedelen af forsyningskæden for de mineraler og råstoffer som indgår i batteriproduktionen.

Kilder / læs mere:
1) Global EV sales up 49% to 6.2 million un
2) -

Sidst red. d. 06-12-2023

D. 15-11-2023   (Kina-Vesten)

Xi Jinping og Biden mødes i USA

Tirsdag d. 14. nov 2023 ankom præs. Xi Jinping til Californien, hvor han onsdag holdt et fire timer langt møde med præs. Biden. Det er det første møde mellem de to ledere i det sidste år, og kun det andet møde under præs. Biden snart 3-årige præsidentperiode!
Hensigten er angiveligt at få dæmpet spændingerne mellem de to stormagter , i en situation hvor USA har rigeligt at se til med den fortsatte proxy krig i Ukraine og den nu 5-uger lange krig mellem Israel og Hamas / Gaza.

Følgende emner blev diskuteret på mødet:
1) man enes om at genoprette militære kontakter mellem de to lande. Siden USA sanktionerede den kinesiske forsvarsminister og efter Nancy Pelosi's besøg på Taiwan i august sidste år, har Kina angiveligt nægtet at modtage opkald fra den amerikanske forsvarsminister. Nu åbnes den direkte linje mellem det amerikanske og kinesiske militær, ikke mindst for at reducere risikoen for at misforståelser og fejltagelser til føre til et militært sammenstød mellem de to stormagter.
2) Et andet emne var Taiwan - intet nyt her , idet USA fortsat yder militær støtte til Taiwan , mens Kina igen igen , fremhæver at genforeningen med Kina vil finde sted før eller siden - og om nødvendigt med militære midler.
3) Dernæst talte man om de økonomiske relationer mellem USA og Kina. Præs. Xi beskrev forholdet som den mest betydningsfulde bilaterale relation i det 21. årh., og tilføjede at
"“Stifling China’s technological progress is nothing but a move to contain China’s high-quality development and deprive the Chinese people of their right to development" (...) “China’s development and growth, driven by its own inherent logic, will not be stopped by external forces"
4) Der blev angiveligt lavet en aftale om at Kina skulle søge at begrænse eksporten af fentanyl - som via Mexico når USA , og i dag er den hyppigste dødsårsag for amerikanere mellem 18-49 år.

5) endelig diskuterede man situationen i Gaza - hvor Biden ønskede, at Kina lagde pres på Iran for ikke at lade sig involvere i konflikten og således risikere en voldsom optrapning og spredning af denne .
Biden: Xi er fortsat en 'diktator'

På en efterfølgende pressekonference blev præs. Biden spurgt om han stadig anså Xi Jinping for en diktator ? Hertil svarede han:
Well, look, he is. I mean, he’s a dictator in the sense that he — he is a guy who runs a country that — it’s a communist country that is based on a form of government totally different than ours.

Kilder / læs mere:
1) Five takeaways from the Biden-Xi summit
2) Read out from ministry of foreign affair
3) Remarks by President Biden in a Press Conference

Sidst red. d. 17-11-2023

D. 22-09-2023   (Kina-Vesten)

Kina - A shared future for mankind

Under overskriften Build a Community with a Shared Future for Mankind and Jointly Deliver a Brighter Future for the World" holdt Kinas Vicepræsident Han Zheng , torsdag en tale til FN Generalforsamling.

I talen fremhæves de fælles udfordringer verden står overfor i dag , fra krigen i Ukraine, øko og soc. ulighed, svækket økonomisk vækst og klimaudfordringer.
Selvom USA ikke nævnes ved navn i talen , så var budskabet klart. USA's fortsatte hegemoni og rolle som verdens leder er udspillet, i takt med at en multipolar verdensorden er under udvikling.
Han Zhengudtalete således :

“China opposes hegemonism, power politics, unilateralism and Cold War mentality,” ( ...) “A small number of countries have arbitrarily imposed illegal and unilateral sanctions, severely undermining the harmony and stability of international relations. The international community should jointly resist such acts.”

Talen havde fokus på fire emner:
  • Det første var fred og sikkerhed , og at man bør anderkende alle lande legitime sikkerheds interesser. Herunder at acceptere alle landes suverænitet og territorielle intigritet.
  • Det andet emne handlede om om udvikling , gensidige fordele i handel og win-win samarbejde. Her fremhæves Kinas Belt and Road Initiative og dets betydning for den globale økonomiske udvikling.
  • Det tredje punkt handlede om at anderkende verdens forskellige civilisationer, med deres historisk betingede kulturelle forskelle og specifikke værdier. Herunder afviste Han Zheng at anvende menneskerettigheder som et politisk våben til at blande sig i andre landes indre forhold. Menneskerettigheder må udvikles i de enkelte lande i forhold til deres specifikke forhold. Forbedring af mennesket materielle livsvilkår fremhæves som en grundlæggende menneskerettighed.
  • Endelig fremhæves den multilaterale verdensorden baseret på FN systemet og FN's lovgivning.

I den sidste del af talen fremhæves hvordan Kina vil fremme og støtte udviklingen på de ovennævnte områder. Se hele talen som tekst i linket nedenfor.

Kilder / læs mere:
1) Statement by Vice President Han Zheng at
2) How Beijing’s newest global initiatives
3) China releases a white paper on its proposals and actions on building a global community of shared future

Sidst red. d. 29-09-2023

D. 16-08-2023   (Kina-Vesten)

Lars Løkke i Beijing

Onsdag d. 16. aug. ankom Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen til Shanghai for at genforhandle en ny strategisk samarbejdsaftale med Kina.
Oppositionen (eksl. Konservative og Radikale) var straks ude og kritisere det som man kaldte 'Løkkes knæfald for Kina' .
I Debatten på P1 samme dag, diskuterede man Danmarks forhold til Kina. Her blev ikke sparet på hysteriet. Morten Messerschmidt fra DF udtalte blandt andet:
Vi var blåøjede - vi har skabt et økonomisk og militært monster, som er en trussel mod alle de lande vi deler interesser med" Messerschmidt gav i den videre debat følgende karakteristik af Kina
Kina er en beskidt og brutal nation ... en bølle stat .. et kommunistisk monster
Sascha Faxe, udenrigsordfører for Alternativet støttede i det store hele op om Messerschmidts karakteristik af Kina, og tilføje at
"Kina begår Folkemord, har besat et land ( Tibet) og truer med at angribe Taiwan" og kaldte videre Lars Løkke for "en posterboy for Kina, og dermed medunderskriver på de overgreb Kina begår på befolkningen"
Sascha fremhævede at det er vigtigt at vi er transparente omkring hvilke værdier vi er med til at undertrykke.
Nick Hækkerup, direktør, Bryggeriforeningen, fremhævede i sit indlæg at vi er nød til at forhold os til verden , sådan som den er. Sammen med Corydon stod han for en fornuftens stemme i en debat som var uhyre følelsesladet og alene baseret på stereotype forestillinger om Kina og absolut ingen konkret viden om Kina. Det kunne være interessant at høre hvorvidt de anti-kinesiske debattører overhovedet havde besøgt Kina.
Vi lever nu i en tid hvor alle negative , nedladende og dæmoniserende påstande om Kina er fuldt legitime og ikke bliver modsagt endsige bevist eller dokumenteret.
Verden har nu delt sig mellem "de Gode og de Onde" - vi hører naturligvis til den første kategori og Kina til den sidste

Kilder / læs mere:
1) Løkke i knæfald for Kina? på DR P1
2) Løkke har kurs mod Kina, men oppositione

Sidst red. d. 26-08-2023

D. 05-08-2023   (Kina)

Flere provinser i Kina er ramt af oversvømmelser

Det er ikke kun Hebei , men også provinsen Fujian, Heilongjing og Shanxi som oplever voldsomme oversvømmelser som følge af tyfonen Duksuri.
Man har angiveligt været nød til at åbne dæmninger og bevidst oversvømme landområder i Hebei, for at reducere vandmassernes løb mod millionbyerne Beijing og Tianjin, med det resultat at adskillige landsbyer er blevet oversvømmet. Rationalet her har åbenbart været at redde de mange på bekostning af de få.


Kort over Kinas provinser:

Kilder / læs mere:
1) Flodoverløb nedsænkede halvdelen af lejl
2) -

Sidst red. d. 05-08-2023

D. 03-08-2023   (Kina)

Tyfonen Doksuri -oversvømmer Hebei provinsen

Siden lørdag d. 29. aug og de følgende 4 dage har det nordlige Kina været ramt af Tyfonen Doksuri, som har ført til hidtil usete nedbørsmængder. Alene på 2-3 dage er der faldet 754 mm nedbør i Hebei-provinsen, hvilket svarer til normal nedbøren på et år!
En nedbørsmængde som overstiger alle tidligere rekorder, siden man begyndte at registrere nedbørs data for 140 år siden.
Mere end 800.000 mennesker er blevet evakueret fra forskellige områder af Hebei og adskillige dæmninger er blevet gennembrudt af landmasserne og byer står under flere meter vand.
Det er slående - og forstemmende - at denne katastrofe som udspiller i Kina ikke bliver omtalt på DR . I den sidste uges TV-avier kan jeg ikke finde ét indslag herom. PÅ DR.dk er der én artikel fra 1. aug - Se
11 personer har mistet livet i kraftig storm i Kina

Det vestligste Beijing er også ramt af oversvømmelserne og foreløbigt meldes der om tyve omkomne.

Kilder / læs mere:
1) Many dams discharge in Hebei!
2) Collage: Floods in Beijing and Hebei
3) Nedbørsmængder i Hebei

Sidst red. d. 05-08-2023

D. 25-07-2023   (Xi-Jinping)

Kinas udenrigsminister Qin Gang udskiftet

Da Kinas udenrigsminister Qin Gang ikke var blevet set i offentligheden i de sidste 4 uger begyndte rygterne at florere.

Tirsdag d. 25 juli blev det meddelt fra Beijing at Qin Gangs post var blevet overladt til Wang Yi , som også var udenrigsminister i årene 2013-22.
Udskiftningen overrasker så meget destro mere, idet Qin Gang blev regnet for en af Xi Jinpings loyale støtter i ledelsen.
PÅ kinesiske netmedier florerer det med mulige forklaringer på udskiftningen.
Den teori som syntes mest sandsynlig er at Qin havde en udenomsægteskabelig affære med Fu Xiaotian, TV journalist på Hong Kong's Phoenix TV. Fu - som ikke er gift - fik for et års tid siden et barn. Rygterne vil vide at Qin er den hemmelige fader til barnet. Endvidere vi rygterne vide at Fu Xiaonix er under mistanke for at fungere som spion. For mere om denne historie se nedenstående link

Kilder / læs mere:
1) Xi''''s big headache: The world is looki
2) -

Sidst red. d. 26-07-2023

D. 20-07-2023   (USA)

H Kissinger besøger Beijing

Henry Kissinger besøgte - til alles overraskelse - Beijing d. 20 juli 2023 , ca 52 år efter han var manden der bragte mødet mellem Nixon og Mao i stand tilbage i 1971.
Et diplomatisk triumf som blev starten på normaliseringen af forholdet mellem Kina og USA.

Den 100-årige Henry Kissinger sammen med Xi Jinping

Den røde løber var rullet ud i Beijing - for det var som Xi Jinping udtalte "en gammel ven " som vendte tilbage.
“The Chinese people never forget their old friends, and Sino-U.S. relations will always be linked with the name of Henry Kissinger.”
(Xi Jinping)

Kissinger mødtes med Xi samt topdiplomaten Wang Yi, og forsvarsminister Li Shangfu.

Wang Yi udtalte blandt andet om Kissinger at han:
"has made historic contributions to breaking the ice in China-U.S. relations, and played an irreplaceable role in enhancing understanding between the two countries".
Kissingers besøg i Beijing var ikke et officielt besøg i den forstand at Kissinger rejste som privat person. Det er uvist om han har haft nogle opgaver på vegne af Biden administrationen, men givet er det , at Kissinger ikke deler den amerikanske administrations stadig voldsommere anti-kinesiske retorik.
Det er ikke mindst faldet Det Hvide Hus for brystet at Kissinger mødtes med forsvarsminister Li Shangfu, som tidligere havde afvist at mødes med sin amerikanske kollega Lloyd Austin. Det sidste er nok ikke så mærkeligt, al den stund at USA har indført sanktioner overfor Li siden 2017. Kineserne har gentagne gange krævet sanktionerne overfor Li ophævet , for at kunne medvirke i direkte møder med den amerikanske forsvarsminister.

Kilder / læs mere:
1) White House regrets Kissinger had better
2) Henry Kissinger meets with China’s top d

Sidst red. d. 22-09-2023

D. 12-07-2023   (Kina-Vesten)

NATO slår ud efter Kina

I en tale onsdag langede NATOS fortsatte Gen. sek. Stoltenberg ud efter Kina. Han bebrejdede Kina, at de ikke havde taget afstand fra Ruslands invasion af Ukraine og beskyldte Kina for at udbrede russisk propaganda om baggrunden for Ukraine konflikten ( NATO udvidelsen etc) og at understøtte Rusland økonomisk.
Stoltenberg benyttede også lejligheden til igen at kritisere Kinas aggressive fremfærd i Det Sydkinesiske Hav, det undertrykkelsen af Hong Kongs demokratibevægelse , masseovervågning af dets borgere, cyberkriminalitet og dets fortsat truende retorik overfor Taiwan.
Trods disse udfald mod KIna, udtalte Stoltenberg at NATO ikke ser Kina som en modstander , men sagde samtidigt:
"China's assertive behaviour poses a challenge to our interests, our values, to our security"

Kilder / læs mere:
1) Stoltenberg lashes out at China for echo
2) -

Sidst red. d. 14-07-2023

D. 29-06-2023   (USA)

"Spion ballon" indsamlede ikke data!

Torsdag d. 29 juni 2023 , meddelte Pentagon at den kinesiske luftballon som i starten af feb. havde krydset USA og endelig blev skudt ned ud for den østamerikanske kyst , IKKE indsamlede data.
Pentagons talsperson Pat Ryder sagde således torsdag:
"“We believe that (the balloon) did not collect while it was transiting the United States or flying over the United States, and certainly the efforts that we made contributed".
Der kom dog ingen nærmere forklaring på hvordan de amerikanske myndigheder havde afværget dette? Ej heller hvilke former for 'dataindsamlings kapacitet' som ballonen måtte have haft?
Amerikanerne har været dygtige til at anvende hele 'spion ballon affæren' til at hype den fortællingen om 'Kina truslen' og som sådan har historien tjent sit formål.
Der er næppe tvivl om at ballon sagen havde været oppe på det netop overstående besøg af Blinken i Beijing. At USA vælger først nu knap 6 mdr efter nedskydningen d. 4. feb , at fortælle offentligheden at der ikke var tale om kinesisk spionage, siger vel alt.
At disse fakta kommer frem nu - kan vel også ses som et spædt forsøg på at glatte lidt ud, efter Præs. Biden meget uheldige bemærkninger om spionballonen i sidste uge, hvor han betegnede præs. Xi JInping som en 'diktator'.

Kilder / læs mere:
1) Chinese surveillance balloon did not col
2) -

Sidst red. d. 06-07-2023

D. 20-06-2023   (USA)

Biden kalder Xi for en 'diktator'

Blot dagen efter at Blinken havde afsluttet sit besøg i Beijing, i forventning om at forbedre forholdet mellem de to stormagter, gjorde Biden sit for igen at nul-stille forholdet.
På et fundraiser møde med 125 deltager, udtalte Biden sig om den såkalte 'spion-ballon sag' fra feb mdr. Han sagde således:
“China is real — has real economic difficulties. And the reason why Xi Jinping got very upset in terms of when I shot that balloon down with two boxcars full of spy equipment in it is he didn’t know it was there. No, I’m serious. That’s what’s a great embarrassment for dictators, when they didn’t know what happened. That wasn’t supposed to be going where it was. It was blown off course up through Alaska and then down through the United States. And he didn’t know about it. When it got shot down, he was very embarrassed. He denied it was even there. "



Den kinesiske reaktion var fordømmelse og talperson for Kinas udenrigsministerium Mao Ning, udtalte dagen efter :
“It is a blatant political provocation. China expresses strong dissatisfaction and opposition,”

Kilder / læs mere:
1) Remarks by President Biden at a Campaign
2) -

Sidst red. d. 06-07-2023

D. 18-06-2023   (Kina-Vesten)

USA's Blinken besøger Beijing

USA's udenrigsminister Blinken startede søndag d. 18. juni et to dage langt besøg i Beijing, hvor han mødtes med Kinas udenrigsminister Qin Gang.

Det er det første besøg i Beijing fra en højtstående amerikansk embedsmand under BIden administrationen og det første amerikanske besøg i godt fem år.

Udenrigsminister Blinken med Kinas udenrigsminister Qin Gang

Det er første gang siden 2019 at en amerikansk minister besøger Kina.
Blinken skulle have besøgt Beijing tilbage i feb. men amerikanerne aflyste mødet efter USA's nedskydning af den kinesiske vejrballon ( eller som det hedder i Vesten 'spionballon'). Efterfølgende skal amerikanerne have forsøgt at lave en ny aftale , men efter sigende tog kineserne ikke telefonen!

Mødet mellem de to udenrigsministre varede angiveligt syv timer. I følge det amerikanske udenrigsministerie havde man en oprigtig og substantiel samtale og Blinken fremhævede behovet for diplomati og at opretholde åbne kommunikationslinjer for at undgå alle eventuelle misforståelser. Blinken fremhævede envidere at den amerikanske regering vil forsvare USA 's interesser og værdier og sammen med dets allierede arbejde for at fremme deres visioner om en fri og åben verden og forsvare den regelbaseret verdensorden.

Qin Gang skal under mødet have beskrevet forholdet mellem de to lande som værende på det laveste punkt siden oprettelsen af diplomatiske forbindelser mellem USA og Kina i 1979. Endvidere fremhævede Qin Gang at Taiwan spørgsmålet er et kerne spørgsmål for Kina og dermed helt afgørende for forholdet mellem de to lande og dermed også den største sikkerhedstrussel.
De to udenrigsministre aftalte at mødes igen i Washington senere på året.


Blinken mødes med Wang Yi
Blinken havde endvidere et 2 1/2 times møde med Wang Yi - Kinas førende diplomat, medlem af Politbureauet og formand for den Udenrigspolitiske Kommission.
Wang Yi understregede overfor Blinken at USA ikke skulle projektere vestlige antagelser overpå Kina, herunder at stærke lande nødvendigvis søger hegomoni. Endvidere krævede Wang at USA droppede deres lancering af den såkaldte 'øKina trussel' og ophævede de illigale unilaterale sanktioner mod Kinas hightech virksomheder.

Blinken møder Xi

Selvom det ikke på forhånd var annonceret , mødtes Blinken mandag med præsident Xi Jinping. Mødet varede ca. 35 min.
Xi Jinping fremhævede her at verden udvikler sig og at vi lever i en ny tid og at et stabilt forhold mellem USA og Kina er nødvendigt for begge folk og for menneskehedens fremtid og skæbne. Videre hedder det i den kinesiske erklæring:

The Chinese, like the Americans, are dignified, confident and self-reliant people. They both have the right to pursue a better life. The common interests of the two countries should be valued, and their respective success is an opportunity instead of a threat to each other. (...)The two countries should act with a sense of responsibility for history, for the people and for the world, and handle China-U.S. relations properly. In this way, they may contribute to global peace and development, and help make the world, which is changing and turbulent, more stable, certain and constructive.


Blinken skal efter sigende have udtalt at :
The United States stands by the commitments made by President Biden, namely the United States does not seek a new Cold War, it does not seek to change China’s system, its alliances are not directed at China, it does not support “Taiwan independence”, and it does not seek conflict with China.

Kilder / læs mere:
1) Blinken’s day one in Beijing yields agre
2) Det kinesiske udenrigsministeriums refer
3) Readout fra Wang Yi

Sidst red. d. 06-07-2023

D. 05-06-2023   (Kina)

Kinas handelsoverskud fordoblet siden 2019

Siden 2019 er Kinas handelsoverskud mere end fordoblet fra 421 til 877 mia US $.
I samme periode steg den kinesiske import med ca 700 mia. US $ mens Kinas eksport steg med 1.100 Mia. US $

Kilder / læs mere:
1) Value of export of goods from China from
2) Value of import of goods in China

Sidst red. d. 05-06-2023 09:27:48

D. 21-05-2023   (Kina-Vesten)

G7 mødet i Hiroshima maj 2023

G7 landene ( USA, Canada, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien og Japan mødtes i maj 2023 i Japan - Hiroshima. På mødet bekræfter de 7 den genskabte enhed og sammenhold ikke mindst i forhold til Ruslands uprovokerede angreb på Ukraine og i forhold til Kina.
Om Kina hed det blandt andet at
G7 Leaders affirmed that G7 countries are not decoupling from China or turning inwards. At the same time, G7 Leaders recognized the need to respond to concerns and to stand up for our core values.
Tre ting fremhæves i den forbindelse:
G7 landene vil arbejde for lige vilkår for deres arbejdere og virksomheder, og søge at adressere de udfordringer som Kina ikke-markedsbaserede økonomi giver G7 landene. Samt at man må beskyttede sensitive teknologier som kan kompromitere G7 landene nationale sikkerhed.
For det andet fremhæves Kinas militære tilstedeværelse i de Sydkinesiske Hav ligesom man kalder på en fredelig løsning af Taiwan spørgsmålet og man tager afstand fra alle unilaterale forsøg på at ændre status quo i begge spørgsmål.
Endelig udtrykte man bekymring over menneskerettighedssituationen i Kina , og advarede Kina om ikke at forsøge at underminere G7 landenes demokratiske institutioner !

Under sin pressekonference udtalte præs. Biden:
We’re not looking to decouple from China, we’re looking to de-risk and diversify our relationship with China.

Kilder / læs mere:
1) Remarks by President Biden in a Press Co
2) FACT SHEET: The 2023 G7 Summit in Hirosh

Sidst red. d. 27-05-2023

D. 05-04-2023   (Kina-Vesten)

EU ledere i Beijing - Fra 'de-coupling' til 'de-risking'

Frankrigs Emmanuel Macron og EU kommissionens formand Ursula von der Leyen ankom til Beijing onsdag d. 5. april 2023.
Formålet med de europæiske lederes besøg i Beijing er nok først og fremmest at forsøge at presse Kina til at lægge pres på Rusland i forhold til krigen i Ukraine. Samtidigt ønsker de europæiske ledere at finde en form hvori de kan fastholde det økonomiske samarbejde med Kina.
Ursula von der Leyen - har ikke stor forventninger til at KIna vil fortsætte deres åbning af økonomien- men at de derimod vil styrke kontrol og sikkerhed



Ursula Von der Leyen gav udtryk for at de økonomiske relationer mellem EU og Kina er for vigtige til at EU skal forfølge en politik om 'afkobling' fra Kina , sådan som USA har talt for. Efterfølgende har Von der Leyen introduceret begrebet 'De-risking' som overskriften på EU's fremtidige Kina politik. Hvad der så konkret ligger heri står lidt uklart. En decideret afkobling mellem de to økonomier ville uden tvivl have alvorlige konsekvenser for europæisk industri - ikke mindst i Tyskland og Frankrig.

Kina er fortsat EU's 3. vigtigste eksportmarked med 9 % af EU's samlede eksport efter USA (20%) og Storbritannien (13 %), men omvendt er Kina den største enkelt eksportør af industrivarer mv. til EU.
Alene siden 2020 er EU's handelsunderskud overfor Kina fordoblet fra 182 mia. Euro til 396 mia. Euro i 2022.
Begrebet 'de-risking' er nok en opblødning i forhold til tidligere, og EU's politik syntes også - ligesom den amerikanske med 'Inflation Reduction Act' at være at man i større grad skal udvikle og diversificere sine forsyningskæder og sikre udviklingen af nøgle teknologier også indenfor EU , og således i sidste ende gøre sig mindre sårbar over Kina.

Kilder / læs mere:
1) In Beijing trip, European leaders’ unity
2) Statement by President von der Leyen ahe
3) Ursula Von Der Leyen holds meeting in Beijing with EUCCC president

Sidst red. d. 27-05-2023

D. 20-03-2023   (Xi-Jinping)

Xi Jinping besøger Putin

Mandag d. 20. marts indledte Xi Jinping et tre dages besøg i Moskva - sit første besøg her siden Ruslands invasion i Ukraine feb 2022.
Besøget kommer umiddelbart efter at Den Nationale Folkekongres i Beijing er afsluttet, og en ny regering dannet, og umiddelbart efter at den Internationale Domstol I Haug i sidste uge anklagede Putin for krigsforbrydelser i Ukraine og udstedte en arrestordre på ham.

Der er ingen tvivl om at det tre dage lange besøg skal tjene til at styrke samarbejdet mellem Kina og Rusland , som for lidt over et år siden indgik deres "venskab uden grænser" . Et samarbejde som for begge parter er mere afgørende nu end nogensinde før. Med et Rusland som er ramt af vestlige sanktioner og et Kina som er under stadig mere aggressiv e anklager fra Vesten. Begge parter har brug for hinanden - og for Kina vil adgangen til russiske fødevarer og energiråstoffer være helt afgørende i den - formentlig kommende - væbnede konflikt mellem USA og Kina.

Centralt i samtalerne vil være konflikten i Ukraine, hvor Kina vil søge at spille en rolle som fredsmægler, i forlængelse af de principper for sikkerhed og fred som Xi Jinping udstak for nyligt. Se mere her
Fra vestlige ledere ses Xi Jinpings besøg i Moskva som et diplomatisk cover-up eller politisk anerkendelse af en russisk præsident som er blevet internationalt isoleret under den vestlige sanktionspolitik.

Kilder / læs mere:
1) Forging Ahead to Open a New Chapter of C
2) China’s Xi stresses close ties with ‘dea

Sidst red. d. 21-03-2023

D. 13-03-2023   (Kina-Vesten)

Xi om USA's inddæmning af Kina

Ved afslutningen af Folkekongressen i Beijing
udtalte Xi Jinping sig usædvanligt direkte i forhold til USA:
I Kina er det ikke god kotume at angribe eller kritisere personer eller stater ved navns nævnelse - men derimod bruge alegorier eller billeder og andre omskrivninger som i alle tilfælde vil kunne afkodes af det kinesiske publikum.
Det er derfor heller ikke almindeligt at Kina direkte beskylder USA - ved navn nævnelse - for det ene eller det andet. Derfor var Xi Jinpings tale ved afslutningen af Folkekongressen bemærkelsesværdig.
Her sagde han blandt andet:
“Western countries, led by the United States, have implemented all-round containment and suppression of China, which has brought unprecedented severe challenges to the country’s development,”

Kilder / læs mere:
1) China’s ‘two sessions’ 2023: Xi Jinping
2) -

Sidst red. d. 14-03-2023

D. 08-03-2023   (Kina-Vesten)

Kinesiske medier om vestlige mediers tavshed

Hør hvordan Kinas CGTN (China Global Television Network) diskuterer det vi ikke må tale om i Vesten ... tavsheden om Northstream er overvældende og skræmmende ...

Kilder / læs mere:
1) Live: Headline Buster – Report links U.S
2) -

Sidst red. d. 08-03-2023 18:19:09

D. 07-03-2023   (Kina-Vesten)

Kina: "USA søger konfrontation og konflikt"

På en pressekonference tirsdag 7/3/23 udtalte Kinas nye Udenrigsminister og tidligere ambassadør i USA, Qin Gang, sig i usædvanlig direkte tone, da han advarede om at USA og Kina bevægende sig mod en uundgåelig konflikt hvis ikke, USA formåede at ændre spor.
“If the US does not hit the brakes but continues to speed down the wrong path, no amount of guardrail can prevent derailing, and there will surely be conflict and confrontation.”
Kinas nye udenrigsminister Qin Gang på pressemødet 7. marts 23

Qin Gangs bemærkninger var en opfølgning på Præsident Xi Jinpings advarsler dagen før på regeringskonferencen i Beijing. Her sagde Xi blandt andet:
“Western countries led by the United States have implemented all-round containment, encirclement and suppression of China, which has brought unprecedented grave challenges to our nation’s development,”
Forholdet mellem USA og Kina er gået fra rigtig dårligt til endnu værre over den sidste måned. Først var det historien om kinesiske 'spion balloner' over USA og nedskydningen af samme. Dernæst kom historierne om TikTok som den nye 'sikkerhedstrussel' mod USA og Vesten og endelig de sidste ugers amerikanske spekulationer om at "Kina måske kunne overveje" at sende våben mv til Rusland. Som en bemærkning hertil spurgte Qin Gang på pressemødet:
"Why does the U.S. ask China not to provide weapons to Russia, while it keeps selling arms to Taiwan?”

Kilder / læs mere:
1) Foreign Minister Qin Gang Meets the Pres
2) Insights on China-U.S. relations from Ch
3) Historian Alfred McCoy: As Tensions Rise over Taiwan, U.S. & China “Edging Ever Closer” to War

Sidst red. d. 21-03-2023

D. 02-03-2023   (Kina)

Kina førende indenfor højteknologisk forskning og udvikling

En ny rapport fra ASPI (Australian Strategic Policy Institute) vurderer at Kina er førende i forhold til USA i 37 ud af 44 kritiske højteknologiske områder, som dækker forsvar, rumforskning, robotter, energi og miljøteknologi, bioteknologi, kunstig intelligens (AI), avancerede materialer og quantum computere.
ASPI's rapport er en advarsel til USA og vesten om at de er ved at tabe et teknologisk kapløb med Kina.

Kilder / læs mere:
1) ASPI’s Critical Technology Tracker - The
2) One-page visual snapshot

Sidst red. d. 14-03-2023 07:18:56

D. 01-03-2023   (Kina-Vesten)

Ugens "Kina - Bashing" - TikTok

Oven i historien om at Kina "måske kunne overveje" at levere militært udstyr til Rusland , kom også historien om den kinesiske video-app Tik-Tok.

Kampagnen mod TikTok som er ejet af det kinesiske tech-firma ByteDance startede tilbage i 2020 og eskalerede sidste år 2022, hvor . Senator Josh Hawley fra Missouri i april 2022 betegnede TikTok som :"Trojan horse for the Chinese Communist party”.
Den 14. dec. 2022 vedtog Senatet et lovforslag der gjorde det muligt at forbyde TikTok på alle regeringsansattes telefoner. Forslaget blev fremsat af Michael McCaul som begrundede forslaget med at
"TikTok is a national security threat ... It is time to act, (...) "Anyone with TikTok downloaded on their device has given the CCP (Communist Party of China) a backdoor to all their personal information. It’s a spy balloon into their phone."
Forslaget blev endeligt vedtaget kort efter , og forbyder hermed brug af TikTok for alle regeringsansatte i USA.

Som USA så også EU . I slutningen af feb. 2023 at forbød EU kommissionen og Europa Rådet deres ansatte at anvende TikTok i denne uge fulgte EU parlamentet med og forbød TikTok appen på alle ansattes telefoner. Den danske regering og en række kommuner har ligeledes bedt deres ansatte om at slette TikTok fra deres arbejdstelefoner!


Hvorfor ..? Ja det er 'Huawei-historien' om igen. Da TikTok er et kinesisk produkt ... så associeres det med Kina Kommunistiske Parti , som man så antager i sidste ende KUNNE indsamle data om brugerne ... og da vi ved at data kan misbruges ( det gør vi jo også i Vesten) så udgør dette en 'sikkerhedsrisiko'.

Aftenens TV avis fulgte helt ukritisk med på historien - som altid fristes man til at sige. Her talte man med en 'ekspert i hybrid krigsførelse' fra SDU. Eksperten fremhævede her, at kineserne kunne lave målrettet 'propaganda' mod brugerne og at der var en åbenlyst sikkerhedsrisiko hvis et ungt menneske en dag ender som Forsvarsminister eller Statsminister og har en fortid på TikTok. Uha uha uha ...

Jeg tror ikke vi finder mere kompromitterende data på TikTok end på de vestlige sociale medier- men det er jo heler ikke pointen. Pointen her er vel igen at vi skal LÆRE AT FRYGTE KINA. Kun sådan vil vi være klar til at bakke op om den krig mod Kina som ... ja allerede er startet men også kan blive langt mere alvorlig end det vi ser pt med USA -EU og Rusland.

ps. I Aftenshowet på DR1 fulgte man op på historien om TikTok og her var eksperten også i studiet. På spørgsmålet om hvorvidt det ikke var den samme risiko for dataindsamling vi løber på Google, Facebook mv , var svaret, at disse programmer var styret af vores allierede , mens TikTok repræsenterede en andet system - som ikke deler vores værdier! Eksperten advarende indtrængende om hjernevask, politisk manipulation og meningsdannelse via TikTok , konspirationsteorier m.v
Værten takkede af med ordene "Tak for at gøre os skræmmende meget klogere"


P1 Debat på DR Lyd


På DR's P1 Debat program d. 9. marts fulgte man op på TikTok skræmmekampagnen. Her kunne man blandt andet høre Thomas Rohden - stifter af "Dansk Kina kritisk Selskab" - som på spørgsmålet om hvorfor det er et særlig problem at TikTok er kinesisk ejet, svarede:

"Kina har nogle ønsker om at trække verden i en retning der er stik modsat den danske. De ønsker en verden der ikke baserer sig på lov og orden, på samme måde som vi gør, og har nogle helt andre interesser (..)"
Lisbeth Bech Nielsen, IT-ordfører (SF) delte bekymringen omkring TikTok som et kinesisk produkt med følgende beskrivelse af Kina:
"Det kinesiske styre er totalitært og kunne finde på at misbruge informationer (...) Kina er i en liga for sig - øhh, det er et land hvor en milliard indbygger ..som har en kolossal magt og som måske er et af de mest totalitære samfund vi nogensinde har set ... og det går kun i den forkerte retning" og videre "Fordi Kina er en fjende af Vesten på mange måder , de vil et helt andet samfund"
(32-35 min )

Kilder / læs mere:
1) European Parliament latest EU body to ba
2) Aftenshowet - DR1
3) P1 Debat d.9.marts

Sidst red. d. 11-03-2023

D. 27-02-2023   (Covid-19)

Covid-19 - igen fra kinesisk laboratorium !

Wall Street Journal bragte i denne uge en længere artikel hvor de referer medlemmer af det amerikanske Energiministerie (!) for at udtale at Covid-19 muligvis kom fra et bio-laboratorium i Wuhan . Denne anklage er ikke ny - men der er ingen beviser herfor , og i artiklen fremgår det da også at der fortsat ikke er beviser herpå.
Men med formuleringer som ' at det kan ikke udelukkes' og der er 'ikke endelig vished' osv osv - så fastholder man historien om at Covid-19 virus var skabt af kineserne og med vilje spredt ud over verden .... for at ... ja jeg ved ikke hvad man forestiller sig.
Lad os se om ikke den 'kina-historie' også finder vej til TV avisen om et par dage ...

Kilder / læs mere:
1) Lab leak story: How elite scientists lie
2) -

Sidst red. d. 01-03-2023 19:05:19

D. 25-02-2023   (Kina-Vesten)

En vidensbaseret Kina artikel i danske medier !

Camilla T. N. Sørensen skriver i Kristeligt Dagblad (d. 25/02/23)om et mere isoleret Vesten og et Kina som ikke søger at omstyrte den eksisterende Verdensorden, men ikke ønsker at USA alene skal definere denne orden.

Kilder / læs mere:
1) Vesten står alene i ny verdensorden
2) -

Sidst red. d. 08-03-2023

D. 24-02-2023   (Taiwan)

‘The Destruction of Taiwan’

I følge Garlan Nixon forlyder det fra folk i Biden administrationen at præs. Joe Biden på et spørgsmål om hvilke større ulykker end krigen i Ukraine han kunne forstille sig , skal have svaret :
"wait until you see our plan for the destruction of Taiwan"
I følge Globaltimes har sådanne planer angiveligt været omtalt tidligere. Myndighederne på Taiwan siger at de i slutningen af 2022 skule have afvist et forslag om at destruere TSML - verdens største semiconducter virksomhed på Taiwan - i tilfælde af en militær konflikt med Kina.

Kilder / læs mere:
1) Garland Nixons Tweet
2) Distrust grows toward Washington amid re

Sidst red. d. 25-02-2023 10:09:59

D. 24-02-2023   (Ukraine)

Leverer Kina våben til Rusland..?

Nej det gør de ikke - der er ingen beviser for dette. Men denne hypotetiske historie er blevet fremsat over de sidste 7-8 dage.
De første bemærkninger herom kom fra USA under Sikkerhedskonferencen i Munchen sidste weekend , hvor USA's udenrigsminister Blinken udtalte bekymring over
" the possibility that China will provide lethal material support to Russia". (...)

"To date, we have seen Chinese companies... provide non-lethal support to Russia for use in Ukraine. The concern that we have now is based on information we have that they're considering providing lethal support,"

Igen - beviser behøves ikke . I en post-faktuel tidsalder med fake news og alternative sandheder - som tidligere introduceret af D Trump - er det nok at antyde at noget kunne ske ... om 14 dage er det formentlig blevet et 'faktum'.
Historien har de sidste dage bredt sig fuldstændig ukritisk i mainstream medierne.
NATOs Generelsekretær Jens Stoltenberg fulgte op et par dage efter (d. 22. feb 2023) med udtalelser om at han så "some signs" på at Kina kunne støtte Rusland militært ....

Kilder / læs mere:
1) NATO chief sees ‘some signs’ China could
2) NATO chief sees ‘some signs’ China could

Sidst red. d. 25-02-2023

D. 24-02-2023   (Ukraine)

Kinas fredsplan for Ukraine

Fredag d. 24.feb - et årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine , fremlagde Kina en fredsplan - eller rettere en række principper for en fredelig løsning af konflikter - ikke bare i Ukraine.
Cartoon fra det kinesiske nyhedsmedie Globaltimes

Kinas 12-punkts plan hedder ""China's Position on the Political Settlement of the Ukraine Crisis," og indeholder følgende punkter:
  1. Respektere alle lande suverænitet og integritet
  2. Opgive Kold krigs mentaliteten
  3. Indstilling af krigshandlinger
  4. Genoptage fredsforhandlinger
  5. Løse den humanitære krise
  6. Beskyttelse af civile og krigsfanger
  7. Beskyttelse af atomkraftværker
  8. Reducere strategiske risikofaktorer
  9. Genetablere korneksporten
  10. Stop for unilaterale sanktioner
  11. Opretholde og stabilisere industrille forsyningskæder
  12. Fremme efterkrigstidens genopbygning

Kilder / læs mere:
1) China urges Russia-Ukraine ceasefire, of
2) Foreign Ministry Spokesperson Wang Wenbi

Sidst red. d. 25-02-2023

D. 19-02-2023   (Kina-Vesten)

Den anti-kinesiske virus

Læs min tekst om den 'anti-kinesiske-virus'

Sidst red. d. 22-04-2024

D. 15-02-2023   (Kina-Vesten)

Ballonkrigen - og nedskydning af 'UFO'er over USA

Mens Pentagon havde udtalt at den kinesiske ballon som først blev observeret over Montana, ikke udgjorde nogen fare eller trussel mod USA , så var der et politisk pres på præs. Biden om at reagere. Derfor blev ballonen nedskudt da den var svævet ud over østkysten af USA.
Mens kineserne havde beklaget uheldet med den løbske ballon så valgte udenrigsminister Blinken at optrappe situationen til en egentlig diplomatiske krise , ved at aflyse sit planlagte besøg i Beijing, og betegnede den forfløjne ballon, som:
“an irresponsible act and a clear violation of US sovereignty and international law” .
Spørgsmålet om andre landes suverænitet og international lov, plejer ikke at trykke amerikanerne når det kommer til at sende ledende politikkere ( Pelosi m.fl) til Taiwan og støtte separatistiske kræfter i en kinesisk provins.

Beslutningen om at nedskyde ballonen har nu tilføjet et direkte militært element til den eskalerende konflikt mellem USA og Kina. Den amerikanske reaktion på Ballon episoden kan således tjene til en forberedelse på den krig som USA øjensynlig ønsker med Kina.
I amerikanske medier er ballonen blevet tolket som et kinesisk forsøg på at teste USA's overvågning af luftrummet og dets reaktioner herpå. Spørgsmålet er dog - hvorfor Kina skulle ønske at fremprovokere en krig? I modsætning til de vestlige stormagter er Kinas udvikling til en økonomisk stormagt sket uden krigsførelsen eller militære angreb på andre lande. Kina har ikke været involveret i militære konflikter siden grænsekonflikten med Vietnam i 1978.


Ballonskydning .... og Northstream ?


I ugen efter nedskydningen af den kinesiske 'overvågningsballon' fulgte nu nedskydning af yderligere 3 'uidentificerede objekter´(UFO'er) over det nordamerikanske kontinent. Offentligheden har intet fået at vide om disse objekter og de forbliver pt. lige så fremmedartede som ja .. UFO'er.


Det er påfaldende at ballonskyderiet sker i dagene 9.-12 feb altså umiddelbart efter at Seymour Hershs artikel som hævdede at det var USA som stod bag sprængningen af Northstream 1-2 i slutningen af sept. 2022. Artiklen bliver mødt med tavshed i mainstreammedier - som havde travlt med UFO historierne ...
Men tag ikke fejl - også disse nedskydninger vil blive brugt i den ophidsede anti-kinesiske propaganda , til at underbygge 'narrativet' om den 'kinesiske trussel' ... vi afventer mere herom...

Kilder / læs mere:
1) The Geopolitics of the “Balloon Affair”
2) 4 flying objects have been shot down ove

Sidst red. d. 22-02-2023

D. 01-02-2023   (USA)

Kinesisk luftballon over USA

Onsdag d. 1 feb observerede man en stor kinesisk luftballon over Montana i USA. Kineserne beklagede at vejrballonen var kommet ud af kurs og med vestenvinden drevet ind over USA luftrum.

Ballonen svævede i 18 km højde og var ikke umiddelbart til fare for lufttrafikken.
Amerikanske myndigheder og medier omtalte konsekvent ballonen som en 'overvågning eller spion' ballon, men Kina fastholdt at det var en meteologisk vejrballon.
Da ballonen lørdag d. 4 drev ud over havet ved Caroline valgte amerikanerne at skyde ballonen ned.
Nu afventer vi at høre hvad man så fandt af hardware i ballonen..? Vi får givetvis intet at vide herom.

Diplomatisk krise ...

Allerede torsdag meddelte amerikanerne at man på baggrund af ballonbesøget , aflyste den amerikanske udenrigsminister Blinkens planlagte besøg i Beijing her i feb. Amerikanerne fordømmer ballon-episoden som en krænkelse af USA's luftrum.
Om ballon-episoden nu bliver gjort til en "Saddam dræber kuvøsebørn" -situation får vi se. Medier som The US SUN giver den fuld gas med overskrifter som nedenstående:

Angiveligt har der også i Trumps præsidentperiode været 4-5 andre kinesiske balloner som har passeret henover USA uden at det har givet anledning til noget postyr. Nogle vil mene at USA havde brug for en sådan lille 'krise' og Biden kunne vise handlekraft ved at få ballonen skudt ned, og demonstrere at han er 'tough on China'. Andre vil vide at Blinken bare havde brug for en god undskyldning for ikke at mødes med kineserne, for at undgå endnu en ydmygelse som da han for godt et år siden mødtes med kineserne i Ancharore, Alaska.

Kilder / læs mere:
1) Kinesisk luftballon er skudt ned ved USA
2) RED DAWN How US and China could end up a
3) US media whips up anti-Chinese hysteria over balloon flight

Sidst red. d. 08-02-2023

D. 02-01-2023   (Taiwan)

Anders Fogh Rasmussen på Taiwan

Anders Fogh Rasmussen - tidligere statsminister i DK og Generalsekretær for NATO besøgte i starten af det nye år Taiwan som repræsentant for fonden "Alliance of Democracies" som arbejder for at fremme demokrati i verden !
Anders Fogh - ja undskyld mig - den store idiot - føler sig åbenbart kaldet til at lave en "lille Pelosi", man kan kun håbe at Kina vælger at ignorere ham. Man skulle tro at han havde revideret sine drømme om at indføre demokrati i andre civilisationer efter hans krige i Afghanistan, Irak m.v. Men nej ... en gang kold kriger altid koldkriger!

Kilder / læs mere:
1) Anders Fogh i Taiwan:
2) Global Times
3) Former NATO boss urges countries to show China consequences if it attacks Taiwan

Sidst red. d. 08-01-2023

D. 07-12-2022   (Kina-Vesten)

Xi Jinpings tre dages besøg i Saudi Arabien

På sin tredje udenlandsrejse efter 2020 (Covid) besøgte Xi Jinping onsdag - fredag (07-09/12/22) Saudi Arabien. Her blev han modtaget af en sygdomssvækket konge, kronprinsen m.fl i lufthavnen i Riyadh med pomp og pragt.

Under besøget mødtes Xi med ledere fra flere arabiske lande - herunder Egypten, Palæstina , Irak m. fl.

Mødet resulterede i indgåelsen af en lang række samarbejdsaftaler mellem Kina og SA.
Kina er i forvejen SA's største handelspartner. Golfstaterne er alle fokuseret på en diversificering at deres økonomier så de ikke alene er baseret på olieudvinding. Her kan samarbejdet med Kina være en løftestang, og der blev indgået samarbejdsplaner indenfor kinesiske højteknologi, elektriske biler, batterier, solceller, infrastruktur mv. Blandt andet indgik man en aftale om brug af Huawei Cloud services.
Mødet mellem Kina og Golfstaterne står i skærende modsætning til præs. Bidens besøg tidligere på året. Her kom Biden for at få Saudierne til at øge olieproduktionen, og rejste derfra med uforrettet sag.
Samhandel mellem Kina og den arabiske verden går langt tilbage historisk , men er i de senere år blevet intensiveret. En ting er Kinas behov for energi, men det er også et udtryk for at man i Golfstaterne og den Arabiske Verden, ser Kina som en mere pålidelig og fremtidsorienteret samarbejdspartner end USA . Man er træt af amerikansk kritik og belæring om interne forhold og en til tider meget fjendtlig retorik fra USA's side.


De arabiske lande var også de første til at tilslutte sig det kinesiske Belt and Road Initiative tilbage i 2014-16.
Selvom Saudi Arabien har været USA vigtigste allierede i den arabiske verden, så har samarbejdet alene handlet om sikkerhed / militærteknologi for olie. Samarbejdet med Kina er langt mere omfattende, og ikke mindst sker det på et grundlag af gensidig respekt og uden løftede pegefingre.

Kilder / læs mere:
1) The Heat: China-Arab Relations
2) China & Saudi Arabia, massive realignmen
3) China is Doing Something CRAZY to Muslims in the Middle East

Sidst red. d. 22-03-2023

D. 07-12-2022   (Covid-19)

Kina ophæver Covid-restriktioner

Kinesiske myndigheder har valgt at ophæve den hidtil restriktive nul-tolerance politik overfor Covid-19. Det betyder at man nu har droppet de obligatoriske PCR test for adgang til offentlige bygninger, transport, skoler , institutioner m.v.
Ligeledes har man ophævet regler om karantæne for boligblokke og boligområder hvor der er borgerne med positive covid-19 test. Fra 8. jan. 2023 ophæves tillige karantæneregler ved ind og udrejse af Kina.

Beslutningen kommer efter at Kina i slutningen af nov. oplevede omfattende anti-covid demonstrationer i Shanghai og flere andre byer i Kina.
Ophævelsen af Covid restriktionerne har umiddelbart ført til en tsunami af smittetilfælde. Det vurderes at mere end 250 mio. kinesere er blevet smittet med Covid-19 alene i december.

I vestlige medier fordømte man Kinas nul-tolerance politik og nu hvor man har ophævet restriktioner møder det også fordømmelse. Heri intet nyt.

Kilder / læs mere:
1) South China Morning Post - on Covid in C
2) Jerry - Covid recovery, it''s not just m

Sidst red. d. 02-01-2023

D. 05-12-2022   (Covid-19)

Covid-protesterne i Kina - A Perfect Storm ?

Protester i Kina er - i modsætning til hvad mange tror - ikke ualmindelige. Der anslås at være ca. 500 lokale protester dagligt i Kina. Det kan være alt fra protester mod løn- og arbejdsforhold (som f.eks. på Foxconn for nyligt) , mod lokale embedsmænd eller partifunktionærer, lokaleplaner, miljøforurening og meget mere. Sådanne protester og demonstrationer er IKKE ulovlige i Kina.
Hvad der er ulovligt - også i Kina - er at organisere protester som kræver omvæltning af det politiske system og dermed truer statens sikkerhed.

Urumqi protesterne

Protesterne i Urumqi, Xinjiang, fandt sted fredag d. 26. nov. og var en reaktion på branden torsdag aften, hvor 10 mennesker - angiveligt Uyghurer - indebrændte i et højhus. Rygterne ville snart vide , at det var fysiske covid-19 blokader som havde forhindret folk i at flygte ud af bygningen eller forhindret redningsfolkene i at komme frem til bygningen. Andre kilder angiver at det var parkerede privat biler som vanskeliggjorde redningsfolkenes adgang.

Branden startede i en elkontakt på 15. sal og bredte sig til to øvre etager torsdag aften

Demonstrationerne i Urumqi , hører dermed til de almindelige lokale protester som hver dag finder sted i Kina.

Foxconn protesterne

Det samme gælder de forudgående protester på Foxconn fabrikken i Zhengshou. Her handlede det om virksomhedens brud på løfter om lønninger og bonus mv. Samt at man havde ansat nye folk udefra som IKKE havde været i Covid-karantæne, og dermed udgjorde en smitterisiko for de øvrige ansatte.
Billede fra Foxconn demonstrationerne - Kilde Telegraph

Landsdækkende protester ....!


Vestlige medier kunne rapportere om hidtil uset omfattende landsdækkende protester i weekenden d. 26-27 nov. Der var umiddelbart tale om sympati aktioner med brandofrene i Urumqi, og protester imod den fortsatte restriktive Covid politik. Demonstranterne var alle steder unge studenter og antallet syntes begrænset til ganske få - højst nogle hundreder.

CNN kan dog berette om at
"By Sunday evening, mass demonstrations had spread to Beijing, Chengdu, Guangzhou and Wuhan, where thousands of residents called for not only an end to Covid restrictions, but more remarkably, political freedoms"
CNN's korrespondent Selina Wang kunne således berette om at demonstranterne havde råbt "“Step down, Xi Jinping! Step down, Communist Party!” og andre stder hørtes råb som: "We don’t want lockdowns, we want freedom! Freedom of expression, freedom of the press, freedom of arts, freedom of movement, personal freedoms. Give me back my freedom!” i følge Selina Wang.
I vestlige medier er der blevet draget sammenligninger med studenterdemonstrationerne i 1989. Sammenligningen gælder i den forstand at weekendens demonstrationer finder sted flere steder i landet og som sådan syntes organiserede og koordinerede.
Hvordan dette så er sket er et andet spørgsmål? KInesiske sociale medier er censurerede i forhold til organisering af landsdækkende demostrationer. Nogle kilder ( se link 3 nedenfor) mener at organiseringen er sket via den engelske platform Telegraph, og at der kan være tale om indblanding fra USA's konsulater i Chengdu, Guangzhou og Shanghai, som har set dette so en mulighed for at iværkætte en 'Color-revolution' i Kina.

Man bør nok styre sin begejstring i Vesten - at Selina Wang får et par studenter til at råbe 'Ned med XI Jinping etc' , er trods alt ikke et 'foleligt oprør mod regimet' som man gerne vil tolke det i mange vestlige medier.

Kilder / læs mere:
1) Mest omfattende protester i Kina siden 1
2) China factory riot leaves Apple millions
3) The PERFECT STORM: Foxconn Urumqi Guangzhou Shanghai ⎮ Jerry''''''''''''''''s Take on China & FerMuBe

Sidst red. d. 05-12-2022

D. 30-11-2022   (Kina-efter-1976)

Jiang Zemin dør

KKP's tidligere leder Jiang Zemin (1926-2022) døde d. 30. nov i Shanghai.


Jiang Zemin blev Generalsekretær for KKP i 1989, og præsident i 1993.
Begravelsen finder sted tirsdag d. 5. dec. - og spørgsmålet er så om dagen vil blive brugt som anledning til nye demonstrationer , således som man så det med Zhou Enlais død i 1976 og Hu Yaobangs død i 1989....?

2) -

Sidst red. d. 03-12-2022

D. 29-11-2022   (Kina)

Den kinesiske rumstation

Den kinesiske rumstation ( Tiangong - det himmelske palads) blev påbegyndt i 2021 og det sidste modul installeret i nov 2022.
Hermed er NASA's ISS (International Space Station) ikke længere de eneste som har en rumstation. ISS forventes at blive taget ud af brug i slutningen af 2020'erne. At Kinas eget rumfartsprogram er blevet accelereret de sidste 10 år , skyldes ikke mindst at Kina tilbage i 2011 blev udelukket fra at deltage på ISS - med henvisning til USA's "Nationale sikkerhedsinteresser" .


Det kinesiske rumfartsprogram har udviklet sig meget hurtigt de sidste årtier.

  • 2007 - første kredsløb om månen
  • 2008 - kinesiske astronauter gennemfører første rumvandringer
  • 2013 - landing af rover på Månen
  • jan. 2019 - Kina lander som de første på Månens bagside med rover
  • 2020 fartøj returnerer fra månen med materialesamlinger
  • maj 2021 - Kina lander med rover på Mars og blir dermed det tredje land - efter USA og Ruslnad _ som gennemfører en Mars landing .



Kilder / læs mere:
1) Chinese space program WIKI
2) -

Sidst red. d. 29-01-2023

D. 26-11-2022   (Taiwan)

Lokalvalg i Taiwan - Nederlag for DPP

Lokalvalget i Taiwan d. 26. nov 22, blev et svidende nederlag for regeringspartiet "Democratic Progressive Party" (DPP) og dermed dets leder Tsai Ing-wen.
Valgets store sejrherre blev GMD ( Koumindang), som fik flertal i fire af de seks største kommuner i Taiwan. GMD var regeringsbærende parti på Taiwan fra 1949 og helt op i 1990'erne.
Som konsekvens af valgnederlaget har Tsai Ing-wen trukket sig som leder af DPP, men fortsætter dog som Taiwans præsident frem til præsidentvalget i 2024.
Valgdeltagelsen var kun på 61 %, og Tsai Ing-wens strategi med at slå på nationalistiske følelser og hendes anti-kinesiske retorik, har tydeligvis ikke gjort positivt indtryk på vælgerne.
Valgkampen har da heller ikke været fokuseret på udenrigspolitik, men på indenrigspolitiske skandaler for regeringspartiet og ikke mindst kritik af den førte Covid-politik.

Andre har set valgnederlaget til Tsai Ing-wen som en reaktion på hendes meget anti-kinesiske politik og seneste hendes modtagelse af USA's Nancy Pelosi i aug. 2022. Måske taiwanerne har set hvad der skete med Ukraine efter at de blev lokket ind på 'The Primrose Path' af USA med løfter om NATO medlemskab , EU -medlemskab mv. ? Ingen tvivl om at Ukraine - Rusland konflikten er en prøve på hvad der venter rundt hjørnet for Kina- Taiwan.

Kilder / læs mere:
1) Taiwan elections: DPP’s Tsai resigns as
2) -

Sidst red. d. 04-12-2022

D. 26-11-2022   (Covid-19)

Covid-19 protester i Kina

Lørdag aften d. 26. nov. demonstrerede hundredevis af unge i Shanghai imod de fortsatte Covid-nedlukninger. I de næste par dage bredte demonstrationerne sig til en lang række byer og universiteter i Kina.


Baggrunden for demonstrationerne var en brandulykke i Urumqi, Xinjiang , hvor 10 mennesker omkom under en brand på15. etage i et højhusbyggeri. På de sociale medier var historien nu, at redningsmandskabet ikke kunne komme frem til bygningen pga. vejblokader grundet Covid-lockdown. Dette er dog ikke blevet bekræftet af beboere i området. Problemer var parkerede biler som vanskeliggjorde redkøretøjerne adgang til ulykkesstedet.

Demonstrationerne var således både sympatitilkendegivelser med de omkomne, men nok så meget en protest mod den fortsatte Nul-tolerance overfor Covid , og de omfattede nedlukninger som kineserne har oplevet ikke mindst i 2022.

Kinesernes frustrationer er nok ikke blevet mindre af at de samtidigt har kunnet følge fodbold-WM i Qatar, hvor de kunne se titusinder af fodboldtilskuere på station men UDEN mundbind!
Hertil kommer at mange kinesere nok havde forventet at der ville ske en lempning af Covid-restriktionerne efter afholdelsen af den 20. partikongres i oktober. Det skete kun delvist, da man d.7. nov. udstedte nye direktiver - de såkaldte "20 measurements" hvorefter lokale myndigheder fik langt større autonomi i forhold til hvilke restriktioner man anvendte. Den daglige implementering af covid-restriktionerne er almindeligvis udført af boligkomiteer , frivillige og pensionister, og mange har ikke nødvendigvis reageret på de nye udmeldinger fra Beijing.

Netop i nov. er Covid-19 smittetallet i Kina sat rekord med 40.000 dagligt smittede i slutningen af måneden.


Kinas Nul-tolerancepolitik havde vist sig overlegen i forhold til Vestens respons på Covid i 2020-21. Hvor man i Vesten oplevede astronomiske smittetal og i USA mere end 1 mio. døde , havde Kina kun 5-6.000 dødsfald som følge af Covid 19. Efter ca. 8-9 ugers nedlukninger fra jan-april 2020 kunne Kina allerede genåbnet samfundet , og var det eneste af de store økonomier som oplevede økonomisk vækst i 2020.
Men med de nye voldsomme sitteudbrud i Kina i efteråret 2022 , syntes Nul-tolerancepolitikken at have spillet fallit. Men kineserne står overfor det samme dilemma som vi gjorde i 2020-21. Hvis epidemien løber løbsk , har man simpelthen ikke nok kapacitet på intensivafdelinger til at behandle de mange syge. Mens man i USA var 35 intensivpladser for hver 100.000 indbyggere har man kun 3 i Kina. Hertil kommer at mange ældre ikke har fået en booster vaccination, og at flok immuniteten formentlig er meget ringe i Kina, som følge af nul-tolerancepolitikken.
Politisk set har man ikke i Kina ville acceptere de mulige antal dødsfald som man accepterede i Vesten.


I vestlige medier er demonstrationerne blevet hyldet som et nyt 1989 - et oprør mod Xi Jinping og KKP's magtmonopol.

Man glemmer at vi i Vesten havde masser af demonstrationer i 2021 mod vores nedlukningr, restriktioner, mundbind og vaccinationsanbefalinger m.v. Ja i Danmark blev en dukke af Mette Frederiksen afbrændt under en anti-covid demonstration, uden at dette blev tolket som en revolutionær bevægelse i befolkningen.

Kilder / læs mere:
1) Why China’s lockdown protests pose an un
2) A quick guide to China’s white paper pro

Sidst red. d. 03-12-2022

D. 23-11-2022   (Covid-19)

Protester på Foxconn Iphonefabrik

Onsdag udbrød der omfattede protester på Foxconns fabrik i Zhengzhou. Her fremstiller det taiwanesiske firma Foxconn Apples Iphones. Fakbrikken har ca 200.000 ansatte .
Baggrunden for protesterne var angiveligt at Foxconn havde søgt nye medarbejdere for produktionen af Iphone 14 til julemarkedet.
Foxconn havde tilbudt de ny ansatte 15.000 yuan for en månedsarbejde. Efterfølgende havde Foxconn angiveligt ændret løn og arbejdsvilkår for de nyansatte, hvilket førte til protester.
Samtidigt havde de fastansatte - som levede med de generelle Covid-19 restriktioner, protesteret over at skulle arbejde sammen med nye medarbejdere - som blev ansat uden forudgående covid-karantæne.

Kilder / læs mere:
1) DW om protesterne på Foxconn
2) -

Sidst red. d. 29-11-2022 06:30:38

D. 14-11-2022   (USA)

Xi jinping og Joe Biden mødes

Forud for G20 mødet på Bali mødtes J Biden og Xi jinping i dag til det første face to face møde efter Biden blev præsident i jan 21. Mødet varede Ca 3 timer...



Under det indledende møde mellem de to præsidenter, fremhævede Biden at de to lande havde et fælles ansvar for at finde måder at håndtere deres forskelle på så konkurrencen mellem dem ikke udviklede sig til en konflikt. Biden understregede også at USA stod fast på the One China Policy.

Xi Jinping fremhævede i sine indledende bemærkninger at samarbejdet mellem USA og Kina var til gavn for begge lande og verden som helhed. Han nævnte tillige at verden stod ved en 'skillevej' med nye muligheder og udfordringer for begge lande. .

Kilder / læs mere:
1) Indledende bemærkninger fra Xi og Biden
2) Kinas udenrigsministerie - readout
3) Readout from Whitehouse

Sidst red. d. 26-05-2024

D. 04-11-2022   (Kina-Vesten)

Kansler Olaf Scholz besøger Xi Jinping

Fredag d. 4. nov '22 var den tyske kansler på et 11 timers besøg i Beijing , sammen med en større tysk erhvervsdelegation. Scholtz besøg er det første fra en G7 leder siden Covid-19 rød ud i begyndelen af 2020.
Scholtz og Xi i Beijing d. 4. nov 2022 - se Kinas omtale af besøget

Besøget sker efter pres fra den tyske industri som står overfor sin hidtil største økonomiske nedtur, efter at EU har brudt med Rusland og dermed årtier sikker og billig energiforsyning.
Det er kun en uge siden at den tyske kemi-gigant BASF meddelte at de flyttede en del af deres produktion til Kina. BASF chef Martin Brudermüller udtalte i den forbindelse: "I think there's an urgent need for us to get away from China-bashing and take a bit of a self-critical look at ourselves,"
Scholtz har også mødt kraftig kritik for sin beslutning om - d. 26. okt 2022 at give det kinesiske selskab COSCO (China Ocean Shipping Company) ret til at købe ca. 25 % af havne terminalerne i Hamburg. En aftale som Scholtz fik skubbet igen trods modstand fra koalitionspartnerne .

Som EU' kommissær Joseph Borell udtalte for nyligt så var EU's gylde tider baseret på billig russisk energi og billige industrivarer fra Kina. Fra den tyske industri's side frygter man med rette at EU's planer om afkobling fra Kina, vil blive dødsstødet for den tyske storindustri - ikke mindst automobilindustrien har Kina som sit absolut vigtigste marked. Mange taler ligefrem om at vi ståroverfor en 'afindustrialisering ' i Tyskland.

Scholz's besøg har mødt hård kritik fra fra ikke bare politiske modstandere men også fra hans egene koalitionspartnere i de tyske regering og EU partnere. Man beskylder ham for ensidigt at prioritere Tysklands økonomiske interesser.
Fra parlamentsmedlem Reinhard Bütikofer fra det Grønne koalitionsparti, og formand for Eu Parlamentets Kina delegation hedder det om COSCO aftalen at "The chancellor himself in the matter of weeks ruins what his coalition had agreed, sows distrust against Germany among our allies and helps China divide and conquer,"
Scholtz har forud for rejsen udtalt at "even in changed circumstances, China remains an important business and trading partner for Germany and Europe — we don’t want to decouple from it." , men samtidigt advaret mod at man ikke kommer i en risikofyldt afhængighed af Kina i sær i forhold til "cutting-edge technologies."

Få dage før Scholtz besøg i Beijing advarede den tyske udenrigsminister Annalena Baerbock fra de Grønne, om at Tyskland måtte revidere sin politik overfor Kina, og udgå at havne i samme afhængighed af Kina som tilfældet havde været med Rusland. Hun udtalte blandt andet følgende: "The Chinese political system has changed massively in recent years and thus our China policy must also change," Nuer der som sådan ikke sket nogle ændringer i Kinas politiske system, men hun tænker formentlig på at Xi Jinping blev valgt for en 3. periode under den netop afsluttede 20. partikongres i Beijing.
Annalena Baerbock har også advaret imod ikke at gøre Tyskland afhængige af handelspartnere som man ikke deler værdier med.

Kilder / læs mere:
1) Duran - Xi Jinping schools Scholz during
2) German Foreign Minister Baerbock urges C
3) Kina TV (CCTV) om Olaf Scholz besøg m.v.

Sidst red. d. 26-11-2022

D. 16-10-2022   (Xi-Jinping)

KKP's 20. partikongres

Kinas Kommunistiske Parti (KKP) afholdt sin 20. partikongres fra 16.- 22. okt. 2022. Partikongressen afholdes hvert 5. år, og er den vigtigste politiske begivenhed i Kina. De godt 2300 delegerede fra alle landes provinser , repræsenterende såvel partiet , etniske minoriteter , forretningsverden mv.

Partikongressen skal vælge den nye Centralkomiteen på ca. 200 medlemmer, og Centralkomiteen vælger herefter Politbureauet (27 medlemmer) og sidst men ikke mindst vælges Politbureauets Stående Udvalg på 7 medlemmer. Man har i vestlige medier hæftet sig ved at alle medlemmer af Politbureauets Stående Komite nu alene består af loyale Xi støtter.

Det der i vestlige medier har tiltrukket sig størst opmærksomhed ved denne kongres er to ting.

Xi Jinping genvalgt

br/>For det første at Xi Jinping blev valgt for en tredje 5-års periode. Dette er i sig selv ikke overraskende da muligheden herfor blev besluttet på den 19. partikongres i 2017. Når det alligevel fremhæves er det, for di KKP her har brudt med en tidligere kutyme om, at partilederne kun kan sidde i to perioder. Man tolker - med rette - dette som en styrkelse af Xi position , og sammenligner ham med Mao Zedong , der som bekendt fungerede som partileder på livstid.

Hu Jintao episoden

Den anden begivenhed som har optaget mediedækningen , var da den tidligere partileder , Hu Jintao, under kongressens sidste dag blev ført væk fra sin plads ved siden af Xi. Hu Jintao er 79 år gammel og lider af Parkinsonsyge. Et andet videoklip - som ikke er vist i medierne - viser at HU også blev støttet og ført ind i salen - og faktisk skulle have hjælp til at sætte sig på sin stol. Han var tydeligvis svækket og lettere og konfus.
Mange medier har tolket hans udvisning fra salen , som en bevist magtdemonstration fra Xi, som skulle demonstrere at Hu JIntaou fløj i partiet nu er endegyldigt fjernet for indflydelse.
Tidligere Partileder Hu Jintao føres modvilligt bort fra sin plads under kongressens sidste dag.

2) https://scheerpost.com/2022/10/16/xi-jin

Sidst red. d. 14-11-2022

D. 16-10-2022   (Xi-Jinping)

Xi's rapport til den 20. kongres

Ved åbnigen af kongressen holdt Xi Jinping en tale , som er den afgående ledelses rapportering til kongressen om dels hvad man har opnået i den foregående periode, og dels en vurdering af de udfordringer som den nye ledelse ståroerfor.
Den to timer lange tale fik ikke megen omtale i danske medier, og er næppe læst af mange. Det giver sig selv da alene sproget er meget formalistisk med uendelige gentagelser af partitermer og fraser som:
"we have stayed committed to Marxism-Leninism, Mao Zedong Thought, Deng Xiaoping Theory, the Theory of Three Represents, and the Scientific Outlook on Development, and we have fully implemented the Thought on Socialism with Chinese Characteristics for a New Era as well as the Party’s basic line and basic policy" For de fleste iagttagere vil sådanne fraser være temmelig intetsigende.

Fortsættes senere i dag


Kilder / læs mere:
1) Læs hele rapporten her
2) Kevin Rudd om Xi tale

Sidst red. d. 14-11-2022

D. 07-10-2022   (Kina-Vesten)

USA indfører yderligere sanktioner mod Kinas chip-industri

Den 7. okt indførte USA yderligere sanktioner mod eksport af mikroprocessorer og udstyr til produktion af disse mod Kina.
Mens tidligere sanktioner var rettet mod specifikke firmaer som Huawei eller Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), så rammer de sidste sanktioner meget bredere - og er som en kommentator skriver ; en krigserklæring mod kinesisk chip-producenter.
Videre beskrives sanktionernes konsekvenser således :
"China’s most important semiconductor companies will be “destroyed, damaged, or circumscribed” (..)“No Chinese company, even peripherally involved in the semiconductor industry, is untouched,”

De amerikanske tech-sanktioner overfor Kinas tech-industri , er også rettet mod udenlandske selskaber, som f.eks. sydkoreanske Samsung og Taiwans "Taiwan Semiconductor Manufacturing Co "(TSMC), i det omfang disse benytter amerikansk teknologi til fremstilling af mikroprocessorer .
Sanktionerne er også rettet mod amerikanere som arbejder i den kinesiske chip-industri. De kan nu blevet tvunget til at vælge mellem arbejdet eller deres amerikanske statsborgerskab!

De amerikanske sanktioner begrundes med at avancerede mikrochips kan finde anvendelse i Kinas militær, og således udgør en direkte sikkerhedstrussel mod USA.
Mere reelt er det formentlig, at USA frygter at Kinas skal blive førende på det højteknologiske område i forhold til AI, robotteknologi, rumfart , telekommunikation m.v.
Sanktionerne kan derfor ses som et sidste og det mest omfattende forsøg på at gennemføre en såvel økonomisk , politisk og teknologisk afkobling i forhold til Kina.
Kinas førende chip-støberi "SMIC" har succes med deres 14 nm mikrochips, men har problemer med at komme under 10nm, efter de i dec. 2020 blev 'sortlistet' af USA.
Til sammenligning er TSMC og Samsung i gang med udviklingen af 3 nm chips.

Kilder / læs mere:
1) Tech war: China’s semiconductor ambition
2) BIS Issues New Export Controls Targeting

Sidst red. d. 31-10-2022

D. 15-09-2022   (USA)

AUKUS - Ny Alliance : Australien, Storbritannien og USA

D. 15. sept 2021 annoncerede Joe Biden oprettelsen af en ny sikkerhedspagt (AUKUS) mellem Australien, England og USA. Pagten er rettet mod sikkerhedssituationen i det indo-pacific og indebærer militær støtte - med blandt andet atomdrevne ubåde til Australien.

FORTSÆTTES

Kilder / læs mere:
1) AUKUS
2) -

Sidst red. d. 08-02-2023

D. 15-09-2022   (Kina-Vesten)

Demokrati Forum sept 22

Her et uddrag a Jeffery Sachs indlæg om styreformer og kultur - demokrati i Vesten og Kina

Kilder / læs mere:
1) Hele Demokrati forum

Sidst red. d. 27-10-2022

D. 31-08-2022   (Xinjiang)

FN rapport om Xinjiang

Ti minutter før den tidligere Højkommisær for FN's menneskerettighdsorganisation trådte tilbage fra posten d. 31. aug 2022, udsendte FN deres længe ventede rapport om situationen i Xinjiang.

Vestlige medier, politikkere og menneskerettighedsorganisationer har de sidste 3-4 år anklaget Kina for at begå Folkedrab på Uyghurerne, at holde 1-3 mio. Uyghurer indespærret i såkaldte koncentrationslejre , og der har været anklager om tortur, voldtægter, tvungen sterilisation af Uyghur kvinder, slavearbejde, religiøs undertrykkelse m.v.

Rapporten fra FN's Menneskerettighedsorganisation har derfor været længe ventet - se link 1.

Jeg har endnu ikke læst rapporten , men i følge observatører (se MerFube på YouTube) her der ingen omtale af 'Folkemord' i rapporten, som angiveligt heller ikke blev underskrevet af Michell Blanchett - den afgående Højkommisær for FN's Menneskerettighedsorgansation.
Mens mange havde ventet nye fældende beviser i forhold til de tidligere fremsatte anklager så er det ikke tilfældet.
Rapporten taler alene om at hidtidige vidnesbyrd m.v. tyder på at
"China may have committed crimes against humanity in Xinjiang"
May or may not ... thats the question

Kilder / læs mere:
1) OHCHR Assessment of human rights concern
2) Kina svar på rapporten

Sidst red. d. 03-09-2022

D. 02-08-2022   (Taiwan)

Nancy Pelosi besøger Taiwan

Trods gentagne advarsler fra de kinesiske myndigheder besøgte Formanden for Repræsentanternes Hus , Nancy Pelosi, tirsdag d. 2. aug 2022 Taiwan under sin officielle rundrejse i Sydøstasien.
Besøget indgik ikke i Pelosi's officielle rejseplan, og det var derfor usikkert om hvorvidt det ville finde sted. Men det gjorde det . Fra Det Hvide Hus forlyder det at hun ikke er opfordret hertil, men at man ikke kunne forhindre Formanden i at rejse hvor hun måtte ønske det ! Angiveligt har såvel Pentagon som Statsministeriet frarådet besøget, som uundgåeligt ville blive set som dybt provokerende af Beijing.


Pelosi mødes med Taiwans premierminister Tsai Ing-wen



Under Pelosi's møde med premierminister Tsai Ing-wen, udtalte Pelosi :
“Today the world faces a choice between democracy and autocracy,” .... “America’s determination to preserve democracy here in Taiwan and around the world remains ironclad.” Beijing reagerede da også øjeblikkeligt ved at afholde en omfattende militærøvelse i farvandet rundt om Taiwan. Hvilket - surprice - i vestlige medier blev omtalt som kinesisk aggression og en krænkelse af Taiwanesisk luftrum m.v. Ingen bemærkninger om at man ikke kan tale om krænkelser af noget som helst , al den stund at Taiwan ER en del af Kina og er anderkendt som sådan af mere end 180 lande på basis af FN resolutionen fra 1971.
Taiwan er i modsætning til hvad mange syntes at mene (!) ikke et selvstændigt land.

Kilder / læs mere:
1) Global Times
2) Læs Nancy Pelosis art i Wastington Times

Sidst red. d. 18-08-2022

D. 28-06-2022   (Kina-Vesten)

NATO topmøde i Madrid

På NATO topmødet i Madrid d. 28-30 juni 2022, var Ukraines Zelensky inviteret , ligesom Sydkorea, Australia, Japan og New Zealand for første gang deltog i et NATO topmøde.
Topmødet bekræftede NATO 'åbne dørs politik' og bød Sverige og Finland velkomne til at søge optagelse.
Men nok så vigtigt , så nævnes Kina i NATO topmødes deklarationen, hvor det bl.a. hedder:
We face systemic competition from those, including the People’s Republic of China, who challenge our interests, security, and values and seek to undermine the rules-based international order.

Kilder / læs mere:
1) Madrid Summit Declaration
2) -

Sidst red. d. 08-02-2023

D. 23-05-2022   (Kina-Vesten)

Præs. Biden : USA vil bruge militærmagt for at forsvare Taiwan

Under sit første besøg i Asien efter overtagelse af præsidentposten i jan 2021, blev Biden, under en pressekonference i Tokyo spurgt af en journalist:
"You didn't want to get involved in the Ukraine conflict militarily for obvious reasons. Are you willing to get involved militarily to defend Taiwan if it comes to that?"
Hertil svarede Biden: .
"Yes, That's the commitment we made."
"We agree with the One China policy. We signed on to it, and all the attendant agreements made from there, but the idea that it can be taken by force, just taken by force, is (just not) appropriate,"

Det er angiveligt 3. gang at Biden udtaler sig om at USA vil involvere sig militært i Taiwan . Også denne gang måtte talsmænd for det Hvide Hus , efterfølgende glatte ud og fastslå at USA stadig accepterede 'One China' politikken.

USA har ingen forpligtigelser til at forsvare Taiwan, men har dog givet løfte om - i henhold til Taiwan Relations Act , at forsyne Taiwan med våben som gør det muligt for dem at forsvare sig selv.

De gentagne udmeldinger fra Biden om USA militære støtte i tilfælde af et kinesisk angreb, indebærer desværre en risiko for, at opmuntre de separatistiske kræfter på Taiwan til at erklære den kinesiske provins for selvstændig. En sådan udmelding ville føre til øjeblikkelig kinesisk intervention.
Der er desværre meget der tyder på at Taiwan bliver det næste 'Ukraine' . Ja jeg vil endda mene at Ukraine blot er forspillet til det egentlige opgør med Kina. Ruslands invasion af Ukraine har i første omgang fået samlet NATO omkring USA's lederskab, lokket nye ansøgere til (Sverige og Finland, og ophævelsen af det danske forbehold overfor EU's militære samarbejde), og med med Kina manglende fordømmelse af Ruslands angreb eller deltagelse i sanktionerne, vil Kina givetvis blevet gjort til medskyldig i krigen og det nederlag som syntes uundgåeligt for Ukraine / Vesten.

Kilder / læs mere:
1) Biden''''''''s new stance of strategic c

Sidst red. d. 06-08-2022

D. 25-04-2022   (Xinjiang)

FN Højkommissær for Menneskerettigheder besøger Xinjiang

FN Højkommisær for Menneskerettigheder Michelle Bachelet besøgte KIna - herunder Xinjiang i den sidste uge af april 2022.
Hendes efterfølgende rapport om besøget , mødte højlydt kritik fra menneskerettighedsorganisationer , NGO'er mv som mente at Michelle blot havde deltaget i en KKP orkestreret propagandatur.


Kilder / læs mere:
1) FN - Michelle Blanchet konklusioner

Sidst red. d. 31-10-2022

D. 31-03-2022   (Xi-Jinping)

Sikkerhedsaftale med Solomon øerne

Udkast til en sikkerhedsaftale mellem KIna og Solomon-øerne blev afsløret ultimo marts 2022.
Aftalen vil angiveligt giv KIna mulighed for at sende politi og militærpersonale til Solomon ørene for at medvirke til opretholdelse af den sociale stabilitet på øerne.

Aftalen kommer efter at Solomon øerne i 2019 ophævede deres diplomatiske anderkendelse af Taiwan. Nyligt har der været angreb på kinesiske forretninger i den lokale ChIna-town , hvorunder 4 kinesere er blevet myrdet og talrige kinesiske forretninger nedbrændt og ødelagt.

I Australien og USA ses Kinas nye sikkerhedsaftale med Solomon som et udtryk for Kinesisk ekspansionisme og et forsøg på at får militære holdepunkter i Stillehavet og dermed kontrol over vigtige sejlruter.

Kilder / læs mere:
1) The China-Solomon Islands Security Deal

Sidst red. d. 27-04-2022 10:51:32

D. 21-02-2022   (USA)

50 året for Nixons besøg hos Mao

Feb. 2022 markerer 50-året for præs. Nixons historiske besøg i Beijing fra 21. -28. feb 1972.
Midt under Kulturrevolutionen i Kina og USA 's krig i Vietnam, mødtes lederne fra USA og Kina for første gang siden grundlæggelsen af Den Kinesiske Folkerepublik i 1949.
Det var ikke mindst de to staters fælles fjende, Sovjetunionen, som bragte de to parter sammen.
Nixon besøg som var blevet planlagt af Henry Kissinger, og Zhou Enlai året før, blev starten på en normalisering af forholdet mellem USA og Kina.
USA og Kina undertegner her Shanghai Kommunikeet , hvor Kina erklærer "at regeringen i Beijing er den eneste legitime repræsentant for Kina og, at Taiwan er en del af Kina"
USA på sin side anderkender at "all chinese on either side of the Taiwan Strait maintain there is but one China, and that Taiwan is a part of China. The US Goverment does not challenge that position"



I Shanghai kommunikeet, krævede Kina endvidere at "alle amerikanske tropper og militært udstyr skulle fjernes fra Taiwan".
og at det var i alles interesse at spørgsmålet om Taiwan blev løst med fredelige midler af kineserne selv.
Formelle diplomatiske forbindelser mellem USA kommer i jan1979, da Deng Xiaoping besøger præs. Carter i Washington. I det afsluttende kommunike herfra , hedder det at "USA anderkender Folkerepublikken regering som den eneste legitime repræsentant for Kina".

Sidst red. d. 27-06-2022

D. 10-02-2022   (Kina-Vesten)

En analyse af Kina-Ruslands syn på 'krisen' i Ukraine

Kilder / læs mere:
1) China Accuses US of Instigating War in U

Sidst red. d. 11-02-2022 06:45:16

D. 04-02-2022   (Kina-Vesten)

Vinter OL i Beijing - "Winter Shames" og "The ‘genocide games"

Så åbnede vinter ol i Beijing fredag d. 4. feb. Der har stort set ingen reportage været herom i mediernes nyhedsudsendelser, ud over det faktum at USA har valgt en diplomatisk boycut af OL. I halen på USA følger Danmark sammen med en lille gruppe lande , nemlig England, Canada Indien, Australien, Litauen, Estland, Kosovo og Belgien.

Det er for mig at se pinligt og fuldstændigt nytteløst.
Hvad forestiller man sig helt ærligt at få ud af dette ?
Absolut intet. Det er symbolpolitik - som nu engang er det vi bedst behersker .

Den engelske avis The Guardian taler om "The ‘genocide games" og er voldsomt forargede over at den olympiske ild blev tændt af en pige med Uyghur baggrund! .Hun burde vel i følge engelsk / amerikansk opfattelse sidde i en kz-lejr!


Dinigeer Yilamujiang, til venstre hjælper med at tænde den olympiske ild. Hun har Uyghur baggrund. Hvilket også New Yoork Times beskriver som en 'provokation'.


En hollandsk tv rapporter brød bevist igennem sikkerhedszonen udenom Bird Nest og blev derfor pænt fjernet af myndighederne. Men han fik sin historie : Politiet slår hårdt ned på den frie vestlige presse etc etc

Se Fox News dækning af OL


Kilder / læs mere:
1) China opens Winter Olympics with peace d
2) China is a ''shining'' example of the le

Sidst red. d. 08-02-2022

D. 04-02-2022   (Xi-Jinping)

Russisk - Kinesisk strategisk samarbejdsaftale

I forbindelse med åbning af Vinter OL i Beijing mødtes Xi og Putin.
Her indgik de en strategisk samarbejdsaftale mellem Rusland g Kina. En aftale som er 'uden grænser' , men heller ikke særlig specifik.
Kina anderkender Rusland sikkerhedsbekymringer i forhold til NATO udvidelsen i Østeuropa , ligesom Rusland anderkender Kinas sikkerhedsinteresser i Østlige stillehavsområde.

Kilder / læs mere:
1) Putin and Xi Frame a New China-Russia Pa
2) Joint Statement of the Russian Federatio

Sidst red. d. 29-04-2022

D. 13-01-2022   (Covid-19)

Rekord mange Covid-19 smittede

I de 2. uge af 2022 har antallet af smittede sat nye rekorder verden over. Det er ikke mindst den nye variant Omicron som nu er helt dominerende verden over.
På én uge er der registreret mere end 15mio. tilfælde verden over. USA ligger fortsat klart i top med 4.6 mio. tilfælde på en uge - eller 750.000 nye smittede dagligt.
Også i Danmark har vi hen over Jul og NYtår set de højeste smittetal med 28.000 smittede d.3. jan.
Samtidigt lettes restriktionerne i Danmark med henvisning til at der tydeligvis er færre smittede med Omicron som bliver alvorligt syge, end tilfældet var med Delta varianten.

OBS. 17 jan 22 blev der registreret det højeste antal smittede siden epidemien startede for to år siden - nemlig 28.750 nye smittede i Danmark. Samtidigt ophæves en lang række restriktioner blandt andet i kulturlivet.
Omicrom anses ikke længere som særlig farlig ... færre bliver indlagt og får svære komplikationer. Særlige udsatte grupper har dog formentlig lov til fortsat at være bekymrede ... ville jeg mene ...?

1. feb blev alle restriktioner ophævet i Danmark - til nogen forundring for vores nabolande. Vi har samtidigt haft smittetal i jan på helt op til 58.000 dagligt nye smittede og en positivprocent på over 26 %.

Sidst red. d. 07-02-2022

D. 10-01-2022   (Kina-Vesten)

Kina mere og mere upopulær i Vesten

De negative følelser overfor Kina er steget mere og mere i de sidste par år. Blandt amerikanerne er antallet som har 'kolde følelser' overfor Kina steget fra 46 % i 2018 til 67 % i 2021. Men de negative følelser er også forstærket . Hvor det i 2018 var 23% der havde 'meget kolde følelser' overfor Kina er det i 2021 47%.

Kilder / læs mere:
1) Most Americans Have ‘Cold’ Views of Chin
2) Most Americans Support Tough Stance Towa

Sidst red. d. 10-01-2022 10:11:11

D. 08-01-2022   (Kina)

Faldende fødselsrate i Kina

Siden afskaffelsen af etbarnspolitikken i 2016, har fødselsraten i Kina været faldende. Fra 2019-20 faldt antallet af fødsler fra 14,6 mio. til kun 12 mio. og dermed det laveste i seks år.
Corona-pandemien er en del af forklaringen på det faldende fødselstal, men også før Covid-19 var det tydeligt at unge kinesere var utilbøjelige til at få mere end et enkelt barn.
I tyve provinser har man nu valgt at øge barselsorloven for mødre fra de hidtil gældende 98 dage til 150 og nogle steder 190 dage.
Forskellige andre tiltag bliver taget for at fremme de unge mod og lyst til at stifte familie. I nogle provinser tilbyder man offentlige lån på op til 800.000 yuan til familier med mere end ét barn. Andre stder giver man børnepenge på 5.000 yuan for det andet barn og 10.000 yuan for det tredje barn. Eller man giver boligydelser på op til 40.000 yuan til par med to eller tre børn.
Centralregeringens forbud mod de tusinder af kommercielle ekstra undervisningstilbud til børn og unge i sommeren 2021, skal også ses i denne sammenhæng. I middelklassen var det simpelthen blevet normen at skolebørn og unge modtog ekstraundervisning om aftenen og i weekender , for at sikre sig de høje karakterer som var / er nødvendigt for at komme ind på de eftertragtede uddannelser. Det økonomiske pres på forældrene og de psykiske pres på børnene var simpelthen for stort.

Om det så vil lykkes at 'lokke' de unge til at få flere børn , vil fremtiden vise.

Kilder / læs mere:
1) China’s population crisis

Sidst red. d. 08-01-2022 08:39:09

D. 23-12-2021   (Covid-19)

Xi'an lukker ned

Myndighederne i Xi'an besluttede torsdag d. 23 . dec at lukke byen med mere end 10 io. indbyggere ned, efter at der siden d. 9. dec. er registreret 249 Covid-19 smittede i byen. Onsdag d. 22.dec. havde man 147 nye smittede , det højeste antal på én dag.
Nedlukningen betyder at alle familier kun må sende én person fra husholdningen på gaden hver anden dag , for at indkøbe fødevarer og andre fornødenheder.

Primo jan. blev Covid-situationen i Kina undtagelsesvist omtalt i TV-nyhederne, hvor det kort hed , "at covid-situationen nu var stukket helt af i Kina", idet man nu havde registreret over 1100 smittede!

Kilder / læs mere:
1) Xian in lockdown as Covid-19 outbreak gr

Sidst red. d. 07-01-2022

D. 19-12-2021   (Xi-Jinping)

'Xiaokang' - Commen prosperity

Xiaokank er et kinesisk begreb som kan føres tilbage til The Book of Poetry fra Zhou-dynastiet (500 f.kr) .
Xiaokang kan oversættes til 'fælles velstand' .
I de senere år under Xi JInping er begrebet blevet brugt stadig oftere i KKP's beskrivelse af de langsigtede mål for Kinas udvikling. .


Fortsættes senere ...

Kilder / læs mere:
1) Will China''''s

Sidst red. d. 20-12-2021

D. 17-12-2021   (Xinjiang)

USA's boycut af import fra Xinjiang

Den amerikanske kongres har vedtaget The Uygur Forced Labour Prevention Act , som kræver stop for import af varer fra Xinjiang. Loven forudsætter som givet at alle varer produceret i Xinjiang indeholder en eller anden form af tvangsarbejde.
Herefter vil firmaer som ønsker at importere varer fra Xinjiang være forpligtet til at fremvise “clear and convincing evidence” at der ikke indgår tvangsarbejde i deres forsyningskæder.
Lov forslaget vil træde i kraft et halvt år efter at præsident Biden har underskrevet det.
Menneskerettighedsorganisationer ser lovforslaget som det hidtil vigtigste initiativ i kampen mod tvangsarbejde ligesom det er et slag i ansigtet på de amerikanske virksomheder som har søgt at modvirke lovforslaget.
Fra amerikansk fagforeninger hedder det videre, at lovforslaget er :“an important step towards levelling the playing field so the United States can establish a domestic solar supply chain, which is critical to success in the clean energy economy,”
Xinjiang er i dag førende indenfor udvikling, produktion og implementering af solceller.
En lille notits - i følge undertegnede er der ikke fremlagt nogen beviser - 'what so ever ' på anvendelse af tvangsarbejde i Xinjiang. Men i en post-faktuel verden er det jo ikke nødvendigt

UPDATE: Loven blev underskrevet af Præs. Biden d. 23. dec 2021. Loven vil tage virkning fra 1. juni 2022

Kilder / læs mere:
1) US Congress approves ban on Xinjiang imp
2) US President Joe Biden signs Xinjiang fo

Sidst red. d. 24-12-2021

D. 09-12-2021   (Kina-Vesten)

USA's Summit for democracy

USA's præs. BIden inviterede 110 lande til at deltage i det virtuelle 'Summit for Democracy' d. 9-10 dec. 2021.
Dagsorden for mødet var at diskutere de udfordringer som den demokratiske del af verden står overfor og at skabe en platform for forsvar af demokrati og menneskerettigheder verden over.
Topmødet ligger altså helt i forlængelse af den 'dem og os' retorik som de sidste par år er udgået fra USA . Hvor en ny kold krig mellem de demokratiske lande og de såkaldte autoritære stater - ikke mindst Rusland og Kina - er blevet centrum i international politik. De sidste var da heller ikke inviteret til topmødet.
Hvad er så egentlig USA mål med topmødet?
Alexander Mercouris analyse giver nogle klare svar herpå (se link) . I følge hans analyse er målet for USA at skabe et alternativ til FN systemet , som kan give legitimitet til USA's forsatte interventionistiske politik med henvisning til værdibaserede begreber som ' fremme af demokrati' , ' Responsibility to Act' (et begreb fra Tony Blair) og beskyttelse af menneskerettigheder m.v. Altså at legitimere den 'Ruled based Order' som USA propaganderer for i disse år - ikke mindst overfor Kina og Rusland. En 'Ruled based Order' som er dikteret af USA , og som ikke har grundlag i International Lov. De eneste former for international lov som i dag findes er indenfor FN systemet. Et system som som ikke altid fungerer efter USA's forgodtbefindende.

Som bekendt har de fem permanente medlemmer af FN*s sikkerhedsråd veto ret, og kan derfor blokere FN beslutninger. Det var helt almindeligt under den Kolde Krig at Sovjet nedlagde veto mod USA resolutionsforslag.
Fra 1990 - under Gorbatjovs ledelse , begyndte Sovjet dog at afstår fra veto, som det ikke mindst viste sig med FN resolutionen som lå til grund for den USA ledede koalition som befriede Kuwait i jan-feb 1991.


Som vi har set i de senere år - ikke mindst under præs. Trump , så har USA ikke haft meget respekt for multilaterale institutioner som FN, WHO m.v. I takt med at USA meldte sig ud af disse org. har Kina brugt muligheden for at skaffe sig øget indflydelse her - ikke mindst gennem deres samhandelspartnere og samarbejdspartnere omkring Belt & Road Initiativet, Asian Development Bank m.v.
Hvad USA ønsker med Summit for Democracy er i følge Alexander Mercouris, at skabe et alternativ til FN systemet . En uformel alliance af lande , hvor USA er dominerende og hvor fællesskabet er defineret ved luftige begreber om demokratiske værdier , menneskerettigheder mv. , som således kan give legitimitet til USA's fortsatte værdibaserede udenrigspolitik UDENOM FN systemet.

Kilder / læs mere:
1) Alexander Mercouris analyse af topmødet
2) Præs. Bidens åbningstale

Sidst red. d. 16-12-2021

D. 07-12-2021   (USA)

USA diplomatisk boycut af Vinter OL i Beijing

Den amerikanske regering meddelte i dag at man ikke sender repræsentanter for regering eller diplomater til vinter-ol i Beijing, i protest mod Kinas , som det hedder,
"folkemord og forbrydelser mod menneskeheden i Xinjiang"

Sidst red. d. 07-12-2021 16:29:48

D. 26-11-2021   (Covid-19)

Ny Covid-19 variant : Omicron

26. nov kom den første indberetnigng til WHO fra Sydafrika om en ny covid-19 variant , Omicron.
Omicron har 32 mutationer og har vist sig meget mere smitsom en den tidligere Delta variant. 2-3- uger senre var den nye variant spredt til de fleste lande i verden.

I december måned oplever mange europæiske lande en voldsom stigning i Covid 19 smittede og i Danmark nå vi smittetal på 5 - 11.000 - højere end nogensinde før.

Sidst red. d. 19-12-2021 05:39:00

D. 26-11-2021   (Kina-Vesten)

Amerikanske provokationer efter Biden-Xi mødet

Under Biden og Xi's virtuelle møde i sidste uge, skal USA have bedt Kina om at sælge ud af sine strategiske lagre af olie, for at dæmpe den amerikanske inflation og de stigende oliepriser. En udvikling som bestemt ikke har styrket Biden's popularitet i USA.

Kina har ikke tænkt sig at følge opfordringen, formentlig fordi man vurderer at et sådan udsalg fra kinesiske lagre blot ville føre til at olieproducenterne i MØ reducerede deres produktion for at fastholde priserne. For det andet ville en kinesisk reduktion i oliereserverne , være farligt i en stadig mere tilspidset situation omkring Taiwan - USA og Kina.

Efter topmødet har amerikanske medier været ud med historier om at Biden havde fået kinesisk tilslutning til at tale nedrustning af kernevåben. Noget som fuldstændig afvises af kineserne!

Bedre blev det ikke da USA annoncerede at de i dec. 2021 vil afholde et "Summit for Democracy" og at Taiwan er blevet inviteret til at deltage!
Mens præs. Biden i sit møde med Xi bekræfter USA's tilslutning til 'One-China' politikken , så gør man alt andet for at skabe en koalition af demokratier inkl. Taiwan) til at konfrontere de autoritære stater som Kina og Rusland m.fl.

Meget tyder på at den amerikanske administration er fuldstændig splittet i forhold til Kina - politikken. De der måtte ønske en nedtoning af konflikten bliver igen og igen overtrumpet af høgene i den amerikanske administration.

Kilder / læs mere:
1) Global Times kommentarer

Sidst red. d. 26-11-2021

D. 15-11-2021   (Xi-Jinping)

The Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP)

The Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) er en handelsaftale mellem 15 asiatiske lande - inkl. Kina - som træder i kraft 1. jan 2022. Handelsaftalen har været under forhandling siden 2012.

De 15 medlemslande omfatter 30 % af verdens befolkning og 30 % af verdens samlede BNP , og er dermed den største handelsblok i verden.

Kilder / læs mere:
1) Regional Comprehensive Economic Partners

Sidst red. d. 14-02-2022

D. 15-11-2021   (Kina-Vesten)

Virtuelt møde mellem Biden og Xi

Mandag d. 15 nov 21 , afholdt præs. Biden og Xi JInping et 3.5 time langt virtuelt møde. Den første direkte samtale mellem de to ledere efter Biden overtog præs. posten efter Trump.

Mødet tydeliggjorde de fundamentale forskelle i de to landes udenrigspolitiske tænkning.

Amerikanerne

har under Biden valgt en a la carte politik overfor Kina, hvor man på den ene side vil samarbejde om de ting som tjener USA's interesser og på den anden side fastholde at Kina er en strategisk trussel og konkurrent til USA.

Biden fremhævede også at USA vil fortsætte med at fremføre sine værdier og normer, og kritisere Kina hvor den kinesiske politik afviger herfra. Det gælder ikke mindst i f.h.t. USA's kritik af menneskerettighedssituationen i Tibet, Hong Kong, Xinjiang etc. Ligesom USA vil arbejde for at fastholde og udbrede dets 'rule-based international order' - en orden som først og fremmest er dikteret af USA og dets allierede , og forventes overholdt af alle andre deltagere i det internationale samfund, inklusiv Kina.

Handelsspørgsmålet bliver af Biden koblet til værdimæssige spørgsmål, som de påståede menneskerettighedskrænkelser i Xinjiang, og beskyttelse af amerikanske arbejdere overfor Kinas 'uretfærdige handelspraksis'

Biden fastslog også at USA fortsat vil sikre fri bevægelighed i internationale farvande og fastholde sine forpligtigelser overfor sine allierede i Sydøstasien( Sydkorea, Japan, Australien - og indirekte Taiwan. Fribevægelighed betyder her, at USA vil fastholde sin ret til at lade den amerikanske flåde og flyvevåden patruljere i de Sydkinesiske Hav , Taiwan strædet og Østkinesiske Hav. (Formelt set en rettighed, men også en direkte provokation af Kina og som i særlig grad har bidraget til spændingerne mellem USA og Kina)


I relation til Taiwan, fastslog Biden at USA vil stå ved 'One China' politikken og vil modsætte sig alle ensidige forsøg på at ændre status quo eller underminere fred og stabilitet i området..

Endelig fremhævede Biden nødvendigheden af at etablering af 'guardrails' til at sikre at konkurrencen mellem USA og Kina ikke udvikler sig til åben konflikt mellem de to supermagter.


Xi Jinping

fremhævde i sine indlæg behovet for samarbejde, gensidig respekt og tillid. Xi var rede til at samarbejde på alle områder med USA, så længe dette samarbejde foregik mellem ligeværdige partnere, og afviste samtidigt en stormagtspolitik baseret på strategisk eller ideologisk rivalisering. Samarbejde og partnerskab mellem USA og Kina fremhæves som en win-win situation ikke kun for de to stormagter , men for hele verden og for at bevare fred og stabilitet.
Xi Jinping understregede igen Kinas "røde linjer", nemlig at man ikke ville acceptere indblanding i Kinas politiske og sociale system, forsøg på at underminere Kinas økonomiske udvikling eller undergrave dets territorielle integritet.
Det sidste er særlig aktuelt i forhold til Taiwan, hvor Kina advarede USA om ikke at støtte oprørskræfterne på øen, men at fastholde tidligere forpligtigelser på One China politikken, hvorefter der er ét Kina og Taiwan er en uadskillelig del af Kina, og at Folkerepublikken er den legitime repræsentant for Kina.


Xi Jinping understregede også at KIna ikke har nogle fjendtlige hensigter og ikke har startet krige siden Folkerepublikkens grundlæggelse, og ikke søger at eksportere sin politiske - økonomske model til andre lande. Samtidigt blev det bemærket at USA ikke har nogen ret til at påtvinge andre lande deres samfundsystem eller deres demokratiopfattelse. Demokrati og i hvilken form det måtte ønskes, må være et spørgsmål der alene afgøres af de enkelte landes befolkninger.
Endelig understregede Xi KKP's forpligtelse til at sikre den kinesiske befolkning en bedre levestandard på all måder, og at alle forsøg på at undergrave dette ville blive opfattet som fjendtlige overfor KInas 1.4 mia. mennesker.

Kilder / læs mere:
1) Readout from The White House
2) Kinas Udenrigsministerium

Sidst red. d. 19-11-2021

D. 11-11-2021   (Xi-Jinping)

KKP's tredje resolution

De 370 medlemmer af KKP's 19. Centralkomites afholdt et fire dags møde - såkaldte 6. plenum møde - fra mandag
til torsdag. Mødet er formentlig det sidste inden d. 20. Nationalkongres i okt. 2022, og vil traditionen tro give vigtige signaler om hvilke politiske reformer mv som Nationalkongressen skal tage stilling til.
Hvad man foreløbigt ved er at man på plenummødet har resolution som beskriver partiets væsentligste resultater i partiets nu 100 årige historie. Sidste gang en revision af partiets historie blev skrevet var i 1981 , hvor man gjorde op med Mao-tiden og ikke mindst Kulturrevolutionen. Den 1. resolution om KKP's resultater og visioner kom i 1945 efter afslutningen af den japanske besættelse.
I denne 3. resolution fremhæves Xi Jinpings betydning for KKP og Kina og hans betydning for KIna udvikling sammenlignes med Mao Zedong og Deng Xiaoping.
Xi bliver ikke kun fremhævet for sin ledelse af partiet og Kina, men også for sine ideologiske bidrag til KKP. Det sker med omtalen af
‘Xi Jinping Thought on Socialism with Chinese Characteristics for a New Era’
Resolutionen fremhæver således at Xi har kunnet kombinere det bedste fra Marxismen-Leninismen med den særlige kinesiske kultur og ånd. Resolutionen nævner også hans håndtering af Hong Kong hvor orden blev genoprettet efter de kaotiske demonstrationer i 2019.
Der er nok ingen tvivl om at Xi vil blive genvalgt på næste års Nationalkongres.

Kilder / læs mere:
1) Chinese Communist Party resolution cemen

Sidst red. d. 15-11-2021 07:46:15

D. 03-11-2021   (Taiwan)

USA kan bestemt forsvare Taiwan ..

I forbindelse med det amerikanske forsvarsministeriums årlige udgivelse af China Military Power Report onsdag d. 3 nov.2021. , blev Joint Chiefs of Staff Chairman Gen. Mark Milley, spurgt om USA ville være i stand til at forsvare Taiwan i tilfælde af en kinesisk militær intervention?
Hertil svarede Mark Milley, at :
"The U.S. military "absolutely" could defend Taiwan from a potential Chinese attack if asked to do so"

En militærgeneral kan formentlig ikke svare anderledes, på et dirkete spørgsmål om det evne til at forsvare Taiwan. Et andet er dog om der også er en vilje hertil?

De seneste måneders stigende spændinger politisk og militært omkring Taiwanspørgsmålet er dog farlige i sig selv.
Mens kineserne mener, at amerikanerne bluffer i dette spørgsmål, så er en anden ting hvordan selvstændighedsbevægelsen i Taiwan - herunder regeringspartiet Demokratiske Progressive Parti (DPP) og premierminister Tsai Ing-wen tolker dette.
Den amerikanske 'tvetydighed' i forhold til Taiwan , kan her give uafhængighedsbevægelsen det indtryk, at USA både kan og vil forsvare Taiwan. Dette kan i værste fald give uafhængighedskræfterne blod på tanden, til at tage mere formelle skridt mod at løsrive Taiwan fra Kina.

Skulle det ske , har Beijing været fuldstændig klar i spyttet på, at det under ingen omstændigheder vil blive accepteret. Taiwan spørgsmålet er et eksistentielt spørgsmål for Beijing, og man har ikke lagt skjul på, at om ikke en fremtidig genforening kan ske fredeligt, vil Kina bruge militær magt.

Skulle det ske vil konsekvenser for USA være katastrofale. Om USA skulle vælge at forvare Taiwan militært overfor en kinesisk invasion, vil amerikanerne sandsynligvis lide et ydmygende militært nederlag. Alle militærspil fortaget i Pentagon viser dette.
Vælger man i stedet , ikke at forvare Taiwan , vil USA's troværdighed overfor sine mange allierede blive alvorligt undergravet.
Tilbage står , at ønsker USA at sikre 'fred og stabilitet' i Sydøstasien , således som man siger, så gøres det bedst ved at droppe den hidtidige 'strategiske tvetydighed' i forhold til spørgsmålet om USA 's militære forpligtigelser overfor Taiwan.

Kilder / læs mere:
1) Global Times

Sidst red. d. 07-11-2021

D. 26-10-2021   (Taiwan)

Amerikanske soldater på Taiwan

I et interview med CNN tirsdagd. 26. okt 21, indrømmede Taiwans præs. Tsai Ing-wen, at der er amerikanske soldater på Taiwan som træner den taiwanesiske hær.
Der har længe været rygter om dette , men det er første gang siden 1979, at en Taiwanesisk leder indrømmer tilstedeværelsen af amerikanske soldet på Taiwan, med det formål at styrke Taiwans evne til at forsvare sig overfor et evt kinesisk angreb.

Tsai Ing-wen ville ikke sige hvor mange tropper det drejer sig om , men tilføjede at
"We have a wide range of cooperation with the US aiming at increasing our defense capability"

USA har i alle årene leveret våben til Taiwan , og har fornyligt afsluttet en aftale om levering af amerikanske våben for 750 mio. $

Efter at USA formelt brød sine diplomatiske forbindelser med Taiwan i 1979, blev den amerikanske base lukket og USA forpligtede sig til ikke at have militært personel på Taiwan.

Forholdet mellem Taiwan og Beijing er blevet alvorligt forværret under præs. Tsai Ing-wen, som har afvist nogen form for genforening med fastlands-Kina, og indirekte støttet forventningerne hos de separatistiske kræfter på Taiwan, som ønsker at Taiwan erklærer sig en uafhængig stat.

Tsai Ing-wen har siden hun blev valgt som præs. i 2016 søgt at udbygge relationerne til USA , til stor irritation for Beijing. Hun har ikke lagt skul på, at hun forventer at USA vil komme Taiwan til undsætning, om det skulle komme til en militær konflikt med Beijing. At USA's præs. Joe Biden forleden - også på CNN - bekræftede, at USA ville forsvare Taiwan , var nok ikke så meget en 'fortalelse', som et udtryk for en tankegang som deles af store dele af administrationen i Washington.

Konflikten omkring Taiwan er blusset op i de seneste måneder. Alene i år har den 7. amerikanske flåde sejlet gennem Taiwan-strædet syv gange , for som man siger :
“The ship’s transit through the Taiwan Strait demonstrates the U.S. commitment to a free and open Indo-Pacific. The United States military flies, sails, and operates anywhere international law allows".

Efterfølgende foretog Kinas luftvåne en rækker overflyvninger at Taiwans Air Defense Identification Zone (ADIZ) i begyndelsen af oktober, i forbindelse med fejringen af Kinas Nationaldag . .

Billedet viser Taiwans Ait Identification Zone, og nederst tv. de ruter som kinesiske fly overfløj


Kilder / læs mere:
1) Taiwan''s President says the threat from

Sidst red. d. 31-10-2021

D. 21-10-2021   (Taiwan)

Præs. Biden: USA vil forsvare Taiwan

I et interview med CNN torsdag d. 21/10/21, blev præs. Biden spurgt , "Vil USA forsvare Taiwan i tilfælde af et kinesisk forsøg på at indlemme Taiwan med magt? Hvor til Biden svarede :
"Yes, we have a commitment to do that"
En sådan udtalelese er ikke kommet fra en amerikansk præsident siden 2001, hvor G.W. Bush også udtalte at USA ville forsvare Taiwan.
Kort efter Bidens udtalelse var talmænd for den amerikanske regering ude og dementere udtalelsen, og bekræftede at USA politik fortsat var, som fastlagt i The Taiwan Relations Act fra 1979, hvorefter USA ville hjælpe Taiwan til at kunne forsvare sig selv, men intet sagde om aktiv amerikansk deltagelse i en evt militær konflikt med Kina.

Spørgsmålet er nu om USA er ved at gøre op med det såkaldte "strategiske tvetydighed" som har været kendetegnende for USA's politik i forhold til Taiwan siden man i 1979 tilsluttede sig "One China" princippet, ifølge hvilket der er ét Kina og Taiwan er en del af Kina.

Gentagne amerikanske militærøvelser omring det Sydkinesiske Hav og Taiwan Strædet i år, indgåelse af AUKUS-forsvarsalliancen m.v. viser tydeligt et amerikansk ønsk om at konsolidere sin dominerende position i det Indo-Pacifiske område.

Der er også meget der tyder på, at Kina og Xi Jinping vil gennemføre en genforening med Taiwan indenfor de nærmeste år.
Det står imidlertid også klart , at skulle det komme til en militær konflikt omkring Taiwan, er USA ikke i stand til at vind en sådan krig. Gentagne krigsspil foretaget i Washington, viser at Kina vil vinde en sådan konflikt.

Det kinesiske udenrigsministeries talsmand , Wang Wenbin, kommenterede fredag Biden udtalelse således:
"We urge the U.S. to earnestly abide by the one-China principle and stipulations in the three China-U.S. joint communiques, be prudent with its words and actions on the Taiwan question, and avoid sending wrong signals to the 'Taiwan independence' separatist forces, lest it should seriously damage China-U.S. relations and peace and stability across the Taiwan Strait,"

Endvidere blev det understreget fra kinesisk side, at man ikke skulle undervurdere Kina evne , vilje og beslutsomhed, mht at forhindre udenlandsk indblanding i et spørgsmål som Kina anser for et indenrigspolitisk spørgsmål, og hertil et eksistentielt spørgsmål for Kina.


Kilder / læs mere:
1) Biden delivered straight talk on Taiwan
2) CHINA / POLITICS ''Defend Taiwan'' can h

Sidst red. d. 24-10-2021

D. 07-10-2021   (Kina-Vesten)

CIA opretter "China Mission Center"

CIA meddelte torsdag (8/10/21) at man opretter en særlig enhed - kaldet "China Mission Center", som skal handle om the most important geopolitical threat, we face in the 21st century, an increasingly adversarial Chinese government." Man arbejder således videre med den opfattelse som længe har været gældende i USA's efterretnings og sikkerhedstjenester at Kina forsøger at anvende dets økonomiske magt til at splitte USA og dets allierede og Vesten , for at "foster new international norms that favor the authoritarian Chinese system."

Kilder / læs mere:
1) CIA forms special unit focused on China

Sidst red. d. 08-10-2021 05:56:05

D. 06-10-2021   (Kina-Vesten)

Møde mellem USA og Kina i Zurich

Onsdag d. 6 okt 21 mødtes Kinas topdiplomat Yang Jiechi med USA's Nationale SIkkerhedsrådgiver Jake Sullivan.
Mødet bliver af Kina tolket som positivt - og atmosfæren og sprogbruget, havde ikke den konfrotatoriske linje som begge lande udviste for et halvt år siden ved mødet i Anchorage, Canada.
Meget er også sket siden . Dels havde Biden og Xi en halvanden time lang telefonsamtale d. 9. sept. Den første samtale mellem de to ledere i 7 mdr.
Efterfølgende - d. 24. sept blev Huawei's CEO Meng Wanzhou , endelig løsladt efter i knap 3 år at have været tilbageholdt af de canadiske myndigheder , efter amerikansk krav om udlevering til retsforfølgelse i USA.
Der er efter mødet i Zurich også tale om et kommende virtuelt møde mellem Biden og Xi.


Hvorvidt Bidens deeskalering af konflikten mellem USA og Kina vil lykkes er dog et andet spørgsmål. Er der én ting, som i de seneste år har forenet Dem og Rep. i Kongressen, så er det netop at spille 'hard ball' i forhold til Kina. Der var da også kun gået få timer efter at man havde meddelt at Meng Wanzhou ville blive løslæadt , at de republikanske senatorer Marco Rubio og Tom Cotton, udsendte en rerklæring hvor de stemplede Biden som 'Soft on China'.

Mødet mellem USA 's Sullivan og kinesiske Yang , kommer efter en uge - i forbindelse med Kinas fejlring af Folkerepublikkens oprettelse 1. okt 49, hvor Kina optrappede sine militære overflyvninger af Taiwan. Overflyvninger kom som reaktion på amerikanske udtalelser om som gik i modstrid med USA's One China policy - i følge hvilke USA erkender at Taiwan er en uadskillelig del af Kina.

Flere vestlige kommentatorer har i den forbindelse advaret om en militær konfrontation i forbindelse med Taiwan.


Sidst red. d. 07-10-2021

D. 24-09-2021   (USA)

Huawei’s Meng Wanzhou frigives

Retten i NY frafaldt fredag d. 24. sept USA's krav om udlevering af Meng Wanzhou til USA . I tre år har hun været tilbage holdt i Canada på anmodning af USA som anklagede hende for at have vildledt HSBC om Huaweis samarbejde med Iran - som var i modstrid med USA's handelssanktioner mod landet. Samtidigt med Mengs løsladelse er to canadiere blevet løsladt i Kina hvor de var anklaget for spionage.

Kilder / læs mere:
1) Huawei’s Meng Wanzhou flying back to Chi
2) Rettens aftale med Meng

Sidst red. d. 25-09-2021 06:21:15

D. 15-09-2021   (Kina-Vesten)

AUKUS - forsvarsalliance mod Kina

D 15 sept 21 indgik Australien, Storbritannien og USA en forsvarsalliance - kaldet AUKUS, med det formål , som det hedder, at sikre fred og stabilitet i Sydøstasien- og internationale farvande - læs Sydkinesiske Hav.

Aftalen sigter modat øge det militært-teknologiske samarbejd emellem de tre lande , og som en del af aftalen har USA og UK indgået en aftale om levering af en række atomdrevne ubåde til Australien, som hermed bliver det syvende land med adgang til denne teknologi.

Da Australien samtidigt annullerede en aftale om levering af 12 franske dieseldrevne ubåde til en værdi af 66 mia. US $, førte det til voldsomme reaktioner fra den franske regering , som kaldte AUKUS aftalen et 'dolkestød i ryggen'.

En talsmand for det kinesike udenrigsministerium, Zhao Lijian, siger om aftalen at den
"seriously undermines regional peace and stability and intensifies the arms race".
Beijing kalder aftalen for 'ekstremt ansvarsløst' og sagt at den alene vil bidrage til at optrappe den militære opbygning i Sydøstasien og at aftalen repræsenterer en en 'kold krigs mentalitet'.
Selvom forsvarspagten ikke direkte nævner Kina, så har man ikke lagt skjul på at AUKUS er et svar på det man ser som Kinas militære optrapning i det Sydkinesiske Hav.

Fra Beijing ses AUKUS, som en yderligere inddæmning af Kina og en skærpelse af tidligere præsident Obamas 'Pivot to Asia' , hvor USA prøver at samle sine vestlige allierede i kampen om at inddæmme og stække Kinas økonomiske og politiske position i Sydøstasien.

Forholdet mellem Kina og Australien er i de sidste par år blevet alvorligt forværret - ikke mindst efter at Australien støttede et amerikansk krav om yderligere undersøgelser af Covid-19 oprindelse i Kina. Med Australiens deltagelse i AUKUS har Australien valgt side i USA's konfrontatoriske linje overfor Kina.

USA's militærbaser i Vestlige Stillehavsområde

Kilder / læs mere:
1) Aukus: UK, US and Australia launch pact
2) AUKUS to bring ‘nuclear-powered submarin

Sidst red. d. 04-10-2021

D. 10-09-2021   (Covid-19)

Alle restriktioner ophævet i Danmark

d. 10 sept blev alle Covid-19 restriktioner op hævet i Danmark og Covid-19 betegnes herefter ikke som en samfundskritisk sygdom. Ca 73 % af danskerne er færdigvaccineret , mens det i USA kun er ca. 50 % og i Afrika 3%! Pt er antallet af nye dagligt smittede ca. 150.000 i USA - eller det samme som da epidemien var på sit højeste tilbage i jan. 21.

Sidst red. d. 11-09-2021 11:24:33

D. 15-08-2021   (USA)

Kabul overtaget af Taliban - USA tabte ...igen

Det kom angiveligt bag på alle vestlige efterretningstjenester og militæranalytikere, at Kabul faldt allerede nu.
Biden havde for nyligt lovede amerikanerne , at man ikke ville komme til at se en evakuering med helikoptere fra taget af den amerikanske ambassade i Kabul - sådan som man så det i Saigon i 1975. Det var præcist hvad der skete.


D. 21. april 2021 meddelte præs. Biden at USA ville forlade Afghanistan senest d. 11.sept 21 - altså præcist 20 år efter at islamiske terrorister angreb World Trade Center i NY, hvorefter USA og dets allierede startede 'krigen mod terror'.
Sammen med amerikanerne forlader også de sidste danske soldater Afghanistan.

Taliban vinder igen frem i flere provinser i landet, og mange frygter at den siddende regering i Kabul, hurtigt vil falde til Talibanerne.

Taliban styrkelse i Afghanistan bliver ikke mindst en udfordring for nabolande som Pakistan og Kina.

Sidst red. d. 16-08-2021

D. 26-07-2021   (Xi-Jinping)

Alibabas monopol status angribes af regeringen

Jack Ma - stifter af Alibaba - et af verdens største It-firmaer - er kommet i den kinesiske regerings søgelys, efter han i 2020 kritiserede de kinesiske statsbankers udlånspolitik og sammenlignede dem med 'pantelånere'.
Da tech-firmaet Ant (en underfilial af Alibaba, som blandt andet udbyder betalingssystemer til understøttelse af Alibabas onlinehandel) i sommer skulle udbyde aktier for 35 mia. $ på børserne i Shanghai og Hong Kong, blev deres børs licens pludseligt inddraget af den kinesiske regering.
Det er blandt andet utilfredshed med Ants udbud af mikrolån til millioner af kinesiske forbrugere via Alibabas handelsplatforme som bekymrer myndighederne.

Den kinesiske regering forsøger også at bekæmpe Alibabas monopol status i tech-sektoren og den stigende indflydelse som Jack Ma og Alibaba har i det kinesiske samfund. Det handler ikke mindst om de enorme mængder af data som Alibaba høster via deres mange it-apps ( WeeChat m.v) .

Det ligner umiddelbart det vi har hørt de senere år i EU i forhold til Google og Facebook

Kilder / læs mere:
1) How China Lost Patience with Its Loudest

Sidst red. d. 08-08-2021

D. 26-07-2021   (Kina-Vesten)

Kina og USA mødes i Tianjin

USA viceudenrigsminister Wendy Shermann mødtes mandag d. 26. juli i Tianjin med Kinas udenrigsminister Wang Yi og viceudenrigsminister Xie Feng.
Det var det første møde mellem USA og Kina siden mødet (konfrontationen) i Alaska i marts.

US deputy secretary of state Wendy Sherman meets Chinese Foreign Minister Wang Yi. Photo: Xinhua

Forud for mødet havde Det Hvide Hus udtalt, at USA ville forhandle med Kina ud fra "a position of strength" og at "a level playing field" og "guardrails" var nødvendige for undgå, at forholdet mellem USA og Kina udviklede sig til en konflikt. Hertil havde Wang svaret , at Kina aldrig ville acceptere at USA tiltog sig en overlegen rolle i forhold til Kina.
"China would never accept any country that claims to be superior to others"

Kina præsenterede to lister med ønsker til USA.
Den ene opsummerede en række "wrongdoings" fra USA's side. Det drejer sig om flg:
At fjerne visa-restriktioner på medlemmer af KKP, droppe udleveringskravet på Huaweis CEO Meng Wanzhou fra Canada, at ophøre med at betegne kinesiske medier i USA som 'fremmede agenter' .

På den anden liste omtalte "alvorlige bekymringer" som Kina havde mht USA politik. Herunder at respektere Kina suverænitet og ikke forsøge at blande sig i Kinas regeringsform, og
USA bør stoppe med at dæmonisere Kina for at dække over deres egne strukturelle problemer.

Sidst red. d. 18-10-2021

D. 21-07-2021   (Kina-efter-1976)

Oversvømmelser i Zhengzhou #¤%"!§

Voldsomme oversvømmelser har ramt mio. byen Zhengzhou i Henan-provinsen efter usædvanlig kraftig nedbør de seneste dage.
I TV-avisen på DR1 , dukkede Philip Kokar op med sit skæve smil, og en ting er at nyhedsværten på DR (Klaus Bundgaard ) ikke kunne udtale by navnet - han sagde et navn jeg aldrig havde hørt. Værre var det at heller ikke Kina-korrespondenten kunne udtale navnet Zhengzhou. :-(
Hans reportage var meget kortfattet - og hans undskyldning er (som altid) at de kinesiske myndigheder er meget tilbageholdende med informationer , og har travlt med at slette kritiske indlæg
på de sociale medier !
Philip Kokar kunne jo prøve at kigge på China Daily - som idag har en ret lang artikel med talrige billeder fra det oversvømmede Zhengzhou.

I samme TV-avis kunne vi høre om oversvømmelser i det vestlige Tyskland.
Her bliver myndighederne nu kritiseret for ikke at have advaret befolkningen om hvad der kunne komme af vandmasser. Forklaringen på myndighedernes tilbageholdenhed er her , at man frygtede at skabe panik !

Kilder / læs mere:
1) China Daily
2) Sådan udtales kinesiske provinshovedstæd

Sidst red. d. 21-07-2021

D. 20-07-2021   (Covid-19)

Covid 19 Delta variant rammer Kina

d. 20 juli 21 , blev Delta mutationen konstateret i Nanjing lufthavn. Angiveligt medbragt af en passager på et russisk fly. Trods omfattende sikkerhedsforanstaltninger og virus herefter spredt til mindst 15 lokaliteter i Kina - angiveligt via det personale som rengjorde flyet med den smittede passager.
ca. 250 personer er konstateret smittet med Delta-varianten.
I de berørte områder lukkes ned for al offentlig transport - og der gennemføres omfattende test af befolkningen.

Kilder / læs mere:
1) Coronavirus: Nanjing Delta outbreak
2) Covid 19 rammer Wuhan et år efter -

Sidst red. d. 04-08-2021

D. 01-07-2021   (Xinjiang)

Løgnen om Xinjiang

I juli måned 21 udsendte uafhængige forskere i Italien en rapport som gik i rette med mange af de beskyldninger man fra USA og Vestens side har rettet mod KInas politik i Xinjing - se link

Kilder / læs mere:
1) The U.S. Seeks Geopolitical Benefits in

Sidst red. d. 29-08-2021 07:49:14

D. 29-06-2021   (Kina-Vesten)

Overvåger kineserne folk i Århus?

Dagens historie handlende om at 850 af Århus' kommunes 2000 overvågningskameraer er produceret i Kina.
Spørgsmålet er så, om kineserne overvåger borgerne i Århus?
Det er der ifølge Kina-kritikkeren Anders Storgaard grund til at frygte.

Der er dog ingen beviser på at der skulle foregå nogen kinesisk overvågning, men i en post-faktuel tidsalder er beviser jo heller ikke nødvendige mere!

Kilder / læs mere:
1) DR''s artikel om overvågning i Århus

Sidst red. d. 30-06-2021

D. 28-06-2021   (Kina-efter-1976)

Kina åbner verdens 2. største Hydropower-anlæg

Kina har åbnet verdens næststørste vandkraftværk på Jinsha floden - en biflod til Yangzi-floden, på grænsen mellem Yunnan og Sichuan provinserne. Baihetan Hydropower Station består af 16 generatorer af 1 MW.
Verdens største vandkraftværk er Tree Gorges - længere nede af Yangzi-floden

Her den del af dæmningen som er åbnet

Sidst red. d. 15-11-2022

D. 14-06-2021   (Covid-19)

Mundbind droppes i Danmark

Mandag d. 14/06/21 ophørte kravet om at bære mundbind i butikker, institutioner m.v. Eneste sted mundbund nu er påkrævet er for stående passager i tog og busser samt på hospitaler . En ny indisk mutation er samtidigt dukket op - en mutation som er langt mere smitsom end tidligere kendte mutationer.

Sidst red. d. 16-06-2021 05:33:12

D. 11-06-2021   (USA)

G7 mødet i Cornwall

Topmødet mellem G7 -landene (England, USA, Canada, Japan, Tyskland, Frankrig og Italien + EU) i Cornwall, var præs. Bidens første besøg i Europa. Formålet med mødet var ikke mindst at signalere til USA's allierede at "USA is back", som Biden formulerede det.

Mødet resulterede i en række hensigtserklæringer om at bekæmpe klimaforandringer, Covid-19 og ikke mindst Kinas voksende indflydelse på verdensøkonomien. Der var dog ikke konkrete forslag til hvordan dette skulle ske, udover generelle udsagn om at demokrati og menneskerettigheder trues af autoritære stater som ikke respekterer disse vestlige værdier og normer. (= Rusland og Kina).

I et kommuniké G7 landenes udenrigsministre fra 5. maj , opfordres Kina direkte til at deltage konstruktivt i "the rules-based international system" og for ikke at sikre basale frihedsrettigheder og menneskerettigheder for minoriteterne i Tibet og Xinjiang. Ligesom eksistensen af 'gen-uddannelseslejrene, tvangsarbejde og tvangssterilisation' direkte fordømmes. (se link)

Eneste konkrete forslag var et ønske om at øge investeringer i infrastruktur i udviklingslandene, ikke mindst i Afrika.
Dette skal først og fremmest ses som et forsøg på at imødegå Kinas ambitiøse Belt & Road Initiative, og den stigende indflydelse som dette projekt giver Kina. Tyske Angela Merkel understregede dog , at dette initiativ ikke var rettet mod Beijing.

Kilder / læs mere:
1) Udenrigsministerenes Kommunike fra G7
2) G7 Foreign and Development Ministers’ Me

Sidst red. d. 16-06-2021

D. 07-06-2021   (Xinjiang)

Uyghur Tribunal i London

I dagene 4- 7. juni 2021 afholdes i England det såkaldte Uyghur Tribunal, hvor man vil fremlægge beviser for Kinas overgreb på Uyghurerne i Xinjiang provinsen.
Initiativet bag og finansieringen af 'tribunalet' er World Uyghur Organisation.

De indkaldte vidner er først og fremmest eksil Uyghurer fra Tyrkiet og USA samt indkaldte 'eksperter'


jeg vender tilbage med mere herom senere..

Kilder / læs mere:
1) Live streaming fra Tribunalet (9 timer)

Sidst red. d. 20-06-2021

D. 26-05-2021   (Covid-19)

Stammer Covid-19 fra kinesisk laboratorium?

USA's præsident Biden meddelte onsdag d. 26-05-21, at man ville 'fordoble indsatsen' for at undersøge hvorvidt Covid-19 kunne være opstået i et kinesisk virologisk laboratorium i Wuhan. Denne teori blev i marts 2020 lanceret af tidligere præsident D. Trump, i takt med at epidemien løb løbsk i USA. Dengang blev 'teorien' afvist som 'yderst usandsynligt' (“extremely unlikely”) af såvel WHO som eksperter i virologi. Der er ikke nye beviser bag påstanden, men da man samtidigt ikke ved hvordan virus har spredt sig fra flagermus til mennesker , lader alle muligheder åbne. Genlanceringen af Wuhan-lab-teorien, kommer efter at amerikanske medier rapporterer om at ikke offentlig kendte efterretningskilder, hævder at flere medarbejdere på Wuhan laboratoriet angiveligt skulle have været syge af Covid-19 allerede i november 2019. Mens der ikke er beviser for Wuhan-lab-teorien, så bliver den af såvel efterretningskilder, politikere og medier, søgt bestyrket med henvisning til den generelle mistillid til de kinesiske myndigheder, deres manglende samarbejdsvilje og transparens omkring data m.v.

Kilder / læs mere:
1) Presseorientering fra Biden adm.
2) CNN's rapportering om Wuhan lab-teorien

Sidst red. d. 29-05-2021 07:08:12

D. 15-05-2021   (Xinjiang)

Tvangsarbejde og salg af arbejdere i Xinjiang

BBC referer d. 15/05/21 til en rapport fra fra
Sheffild Hallman Universitet, som angiveligt dokumenterer at der anvendes tvangsarbejde i fremstillingen af råmaterialet Polysilicon som anvendes i solceller. Ca. 75 % af verdens samlede forsyning med Polysilicon kommer fra fra Kina, og heraf alene 45 % fra Xinjiang.

Rapporten har særlig fokus på det kinesiske
'labour transfer' program, som beskrives således i rapporten:
labour transfers are deployed in the Uyghur Region within an environment of unprecedented coercion, undergirded by the constant threat of re-education and internment.
Many indigenous workers are unable to refuse or walk away from these jobs, and thus the programmes are tantamount to forcible transfer of populations and enslavement.


Kinesiske myndigheder afviser, at der er tale om tvang , men at programmet med 'labour transfer' er en del af Kinas fattigdomsbekæmpelses politik.

En kinesisk regerings rapport fra nov.2020 angiver at i alt 2.6 mio. Uyghurer og andre minoritetsgrupper, er overført til landbrugsarbejde eller fabriksarbejde hovedsageligt indenfor Xinjiang men også til Kinas øvrige provinser.

Bomuld og tvangsarbejde


BBC artiklen her ligger i forlængelse af de seneste måneders vestlige angreb på bomuldsproduktionen i Xinjiang. Xinjiang tegner sig for ca 20 % af verdens bomuldsproduktion og 80 % af Kinas samlede bomuldsindustri.

Kampagnen mod den kinesiske bomuldsindustri startede da Better Cotton Initiative (BCI) i marts 2020 besluttede at bryde samarbejdet med producenterne i Xinjiang , med henvisning til "vedvarende beskyldninger om brugen af tvangsarbejde" i Xinjiang.
Efter at USA i sept. 2020 lagde restriktioner på import af Xinjiang bomuld, besluttede en række vestlige tekstilvirksomheder som H &M, Nike, Hugo Boss o.m.a. , at indstille deres leverancer fra Xinjiang. Kinesiske forbrugere reagerede ved at boycotte de vestlige mærker, og i stedet vælge kinesiske tøjproducenter.

Det er meget svært at se hvori den kinesiske 'forbrydelse' består. Det er på ingen måde usædvanligt at man i Kina arbejder langt fra hjemmet og endda i andre provinser. Mere end 250 migrantarbejdere har gjort dette i de sidste 20-30 år. Færdiguddannede kandidater fra universiteter - bliver således også sendt på 'tvangsarbejde' i andre provinser efter endt uddannelse. F.eks kan medicinstuderende efter endt uddannelse, blive sendt til fattige landdistrikter i de indre provinser - herunder Tibet og Xinjiang, for så at sige at aftjene en 'samfundsmæssig værnepligt'.

Kilder / læs mere:
1) BBCs artikel om tvangsarbejde
2) BBC om tvangsarbejde i bomuldsindustrien

Sidst red. d. 16-05-2021

D. 15-05-2021   (Xi-Jinping)

Kina lander på Mars

Lørdag d. 15/05/21 landede Kinas første 'rover' (Tianwen-1) på overfladen af Mars , efter i flere måneder at have været i kredsløb om planeten, og godt 10 måneder efter den forlod jorden.
Roveren skal gennemføre en lang række videnskabelige undersøgelser og herunder søge efter spor af liv på planeten.
Den vellykkede landing er en kæmpe sejr for det kinesiske rumfartsprogram og kommer kun to år efter at Kina (3. jan 2019) som de første landede på bagsiden af måne.
Med Mars landingen er Kina den anden nation i verden som gennemfører en succesfuld landing på den røde planet.
Mars landingen kommer kun en måned efter at Kina opsendte det første modul til etableringen af en kinesisk rumstation.

Kilder / læs mere:
1) CGTN

Sidst red. d. 16-05-2021

D. 11-05-2021   (USA)

USA fjerner sanktioner på Xiaomi

Umiddelbart før Trump administrationen afgang i jan, føjede Trump den kinesiske mobilproducent Xiaomi til listen over kinesiske firmaer, som blev beskyldt for at samarbejde med kinesisk militær, og som sådan blev set som en national sikkerhedstrussel for USA. 'Blacklistingen' af Xiaomi betød at amerikanske virksomheder ikke måtte samarbejde med Xiaomi. Tirsdag d. 11 maj 21 , blev forbuddet ophævet.

Sidst red. d. 13-05-2021 05:57:19

D. 07-05-2021   (Covid-19)

WHO godkender Kinas Sinopharm covid-19 vaccine

WHO har nu godkendt brugen af den kinesisk fremstillede Sinopharm vaccine. Vaccinen menes at have en dækning på op til 79 % , og kan opbevares ved temperaturer op til 8 g. C. Vaccinen er allerede blevet brugt til 65 mio. mennesker - dels i Kina, men også i Pakistan og Ungarn. Sinopharm vaccinen er den første ikke-vestlige vaccine som WHO godkender.

Sidst red. d. 09-05-2021 08:33:22

D. 26-04-2021   (Xinjiang)

Kampagnen mod Xinjiang

I årende efter 2017-18 har der i de vestige medier været et stigende fokus på krænkelser af menneskerettigheder i den autonome provins Xinjiang - i det vestlige Kina.

Kritikken har handlet om følgende menneskerettighedskrænkelser :

  1. fangelejre / koncentrationslejre (kinesisk: genuddannelsescentre) hvor 1-3 mio. Uyghurer holdes tilbage mod deres vilje
  2. Religiøs forfølgelse af muslimer - med nedrivning af Moskeer, forbud mod langt skæg, faste og andre religiøse udtryk
  3. Uyghurer som udsættes for kommunistisk idoktrinering og tvinges til at lære mandarin og at lovprise Kinas Kommunistiske Parti
  4. Tvangsarbejde / børnearbejde ikke mindst i bomuldsindustrien i Xinjiang
  5. Unge piger som tvinges til at forlade deres familier og tage arbejde i Kinas østlige provinser
  6. Tvangs sterilisation af Uyghur kvinder

Ovenstående samles i 2020 i beskyldninger om et reelt FOLKEMORD mod muslimske Uyghurer i Kinas Xinjiang provins.


Disse historier er blevet gengivet i alle vestlige medier i de seneste 3-4 år. Fælles for historierne er at de baserer sig på ganske få kilder , hvor enkelte navne går igen og igen.

Det gælder ikke mindst den tyske antropolog Adrian Zenz (f. 1974). Adrian Zenz er medlem af organisationen "Victims of Communism Memorial Foundation" grundlagt i 1993 i Washington, USA. Organisationen har til formål at udbrede kendskabet til socialismen og kommunismens forbrydelser og frihedsbenægtende ideologi.
Adrian Zenz er deres 'Kina-ekspert' og har skrevet en lang række kritiske artikler om Xinjiang (1). Adrian Zenz har også skrevet en lang række artikler for organisationen 'Jamestown Foundation' (2) samt i Foreign Affairs (3) og hans studier danner også baggrund for artikler i The Economist (4). Det er også Adrian Zenz som i 2020 publicerede en rapport om tvungen sterilisation og fødselskontrol i Xinjiang - og som danner grundlag for de nyeste anklager om et kinesisk Folkemord i Xinjiang (5)

En anden vigtig kilde bag rapporterne om undertrykkelsen af Uyghurerne er forskellige aktivist organisationer som Chinese Human Rights Defenders og interviews med Uyghurer som i dag lever i lande udenfor Kina - blandt andet i Tyrkiet, USA og Australien.

De ofte viste sattelitbilleder af formoede 'koncentrationslejre / fængsler' i Xinjiang er ikke mindst blevet formidlet af den 24-årige australske Nathan Ruser - som via Google Earth - angiveligt har lokaliseret flere hundrede fængsler i Xinjiang. Nathan er tilknyttet Australian Strategic Policy Institute som data analytiker. (6)



Fortsættes senere..

Henvisninger:


1) victimsofcommunism.org
2) jamestown.org

3) www.foreignaffairs.com

4)www.economist.com


5)www.researchgate.net
6) www.aspi.org.au (1. nov 2018)



Sidst red. d. 26-04-2021 08:00:59

D. 14-04-2021   (USA)

USA ud af Afghanistan d. 11 sept 2021

Præs. Biden meddeler at USA har besluttet at trække sine tropper ud af Afghanistan d. 11 sept. 2021 - præcist 20 år efter angrebet på WTT.
Forudsætningen er angiveligt at Afghanistans regering og Taliban vil indlede fredsforhandlinger.
Danske tropper følger - som vanligt - amerikanerne og trækker sig derfor også ud. Forsvarsministeren og tidligere soldater er i den anledning blevet spurgt om det var det hele (43 dræbte danske soldater) værd?
Svarene er forudsigelige - ingen kan tillade sig at sige at denne 'mission' var en fejltagelse lige fra start.

Sidst red. d. 19-04-2021 06:30:30

D. 14-04-2021   (Xinjiang)

Kina beskylder USA for at træne terrorister

I det hidtil mest direkte angreb på USA , beskyldte udenrigsministeriets talsmand, Zhao Lijian, onsdag d. 14/04/21 USA for at have finansieret og støttet træningen af Uyghur seperatister / terroister med henblik på at destabilisere Xinjiang. Kineserne henviser til udtalelser fra Sibel Edmond, en tidligere oversætter for CIA, som i 2015 ( efter at være blevet fyret fra CIA) fortalte om, at USA trænede og bevæbnede islamiske oprørene fra i nabolandene og sende dem tilbage til Xinjiang. Målet for USA skulle angiveligt være at destabilisere Xinjiang og dermed true KInas olie og gas leverancer fra de centralasiatiske nabolande.

Kilder / læs mere:
1) Interview med Sibel Edmond
2) Baggrundartikel i SCMP

Sidst red. d. 15-05-2021 10:40:31

D. 25-03-2021   (Xinjiang)

Graham Perrys artikel om Xinjiang

Graham Perry giver i sin artikel en detaljeret fremstilling af Kinas politik i Xinjiang , og går i rette med vestlige medier og regeringers eskalerende kritik af Kina. Graham Perry undersøger i artiklen baggrunden for det påståede 'folkemord' i Xinjiang og historierne om 'tvungen sterilisation ' af Uyghur kvinder.

Sidst red. d. 25-04-2021 11:06:22

D. 22-03-2021   (Xinjiang)

EU sanktioner mod Kina

EU vedtog d. 22. marts sanktioner overfor Kina - eller rettere sagt , udvalgte højtstående embedsmænd i Xinjiang, som beskyldes for at stå bag krænkelser af Uyghurernes menneskerettigheder.
Sanktionerne blev koordineret med England, Canada og USA: Det er første gang siden 1989 at EU vedtager sanktioner mod Kina.

Sanktionerne mod de pågældende embedsmænd er at de får indrejseforbud i EU og at deres eventuelle finansielle midler i EU indefryses.

Sanktionerne falder sammen med udgivelsen af en rapport fra Newlines Institute med overskriften:

"The Uyghur Genocide"


To dage efter svarede det kinesiske udenrigsministerium igen , ved at indføre sanktioner mod 10 individuelle personer og fire organisationer som anklages for at sprede løgne / fake news om Xinjiang og for at skade forholdet mellem Kina og EU. De anklagede nægtes indrejse i Kina. Blandt de anklagede er organisationen Alliance of Democracies Foundation som er ledet af tidl. statsminister Anders Fogh Rasmussen.
kilde

Kilder / læs mere:
1) BBC om sanktioner om anklagede embedsmæn
2) Rapport om Folkemordet på Uyghurerne

Sidst red. d. 15-05-2021

D. 18-03-2021   (Kina-Vesten)

Kina og USA mødes i Anchorage, Alaska

Det første møde mellem udenrigsministrene fra USA (Antony Blinken) og Kina (Wang Yi) under den nye Biden administration fandt sted torsdag d. 18. marts i byen Anchorage i Alaska.

Mødet fandt sted på et tidspunkt hvor forholdet mellem USA og Kina har nået et absolut nulpunkt siden 1989. Under D. Trumps præsidentperiode (2016-20) var Kina blevet udråbt til USA's største nationale sikkerhedstrussel og den tidligere samarbejdspolitik under Bush og Obama administrationen blev afløst af handelskrig, forbud mod eksport af mikrochips til Kina, kampagnen mod Huaweis 5G teknologi, etc. etc.

Hertil var kommet en stigende kritik af menneskerettighedssituationen i Kina, ikke mindst i forhold til udviklingen i Hong Kong og Xinjiang provinsen.

Dagen før mødet havde de amerikanske myndigheder indført sanktioner mod 24 højtstående embedsmænd i Hong Kong, som reaktion på den politiske udvikling i byen. Man havde samtidige aftalt militære leverancer til Taiwans ubådsstyrker.

Kineserne var tydeligvis oprørte over dette, som man fra kinesisk side ser som en unødig indblanding i Kinas interne forhold.


Udenrigsminister Blinken sagde i sin åbningstale bl.a. :
The American side will "discuss our deep concerns with actions by China, including in Xinjiang, Hong Kong, Taiwan, cyber attacks on the United States, economic coercion of our allies," og fortsatte at ""Each of these actions threaten the rules-based order that maintains global stability,"

Yang Jiechi - medlem af Politbureauet - svarede igen med at anklage USA for at starte krige og at anvende sin "military force and financial hegemony to carry out long-arm jurisdiction and suppress other countries.":


Kineserne fremhævede deres resultater i fattigdombekæmpelse og opfordrede USA til at løse sine egne problemer med såvel fattigdom som ulighed (Black Lives Matter), og opfordrede USA til at samarbejde med Kina omkring klimaforandringer og sikre udvikling og fred i verden.


Mødet i Anchorage viste et Kina som ikke længere lod sig ydmyge for åben skærm.


Læs oversættelse af åbningsdebatten i Anchorage

Kilder / læs mere:
1) Kinas åbningsbemærkninger på mødet som s

Sidst red. d. 24-07-2021

D. 25-02-2021   (Kina-efter-1976)

Ekstrem fattigdom udryddet i Kina

feb 2021 kunne Kina fejre at ekstrem fattigdom nu var udryddet i Kina. Siden 1980 er mere end 800 mio. mennesker blevet løftet ud af absolut fattigdom. 70 -75 % af verdens fattigdoms reduktion har således fundet sted i Kina. Alene siden 2013 er absolut fattigdom i Kina blevet reduceret med knap 100 mio. mennesker. Det er blandt andet sket ved at regeringen har investeret US$ 246 mia. i udbygning af vejnettet i landområderne med ca. 1.1 mio. kilometer, skaffet internetadgang til 98 % af landets fattigste landsbyer og renovering af huse for 25 mio. mennesker og bygget nye boliger til godt 10 mio. mennesker.

Kilder / læs mere:
1) Serve the People: The Eradication of Ext

Sidst red. d. 08-09-2021 05:45:26

D. 29-01-2021   (Kina-Vesten)

Xi Jinping holder åbningstale i Davos

Ved World Economic Forums møde i Davos, er det en selvsikker Xi JInping som i sin åbningstale gentagne gange bruger udtrykket "A shared Future for Mankind" og minder om at historien ændrer sig og at man ikk skal følge den gamle sti.

Han advarer endvidere - indirekte henvendt til USA , om ikke at søge at skabe øget splittelse i Verden gennem handelskrige, afbrydelse af forsyningslinjer og forsøg på afkobling af den globale økonomi. Følgerne heraf vil kun blive større modsætninger , konflikter og i værste fald konfrontation mellem verdens to største økonomier.


Mødet holdes på baggrund af et år hvor Covid-19 situation havde været fuldstændig ude af kontrol og efter stormen på Kongressen d. 6. jan 2021 .


Under præsident Biden søger USA desperat at samle sin vestlige allierede i EU om en fælles konfrontatorisk Kina-politik. EU på sin side ønsker, at holde sig fri af den tilspidsede konflikt mellem USA og Kina.
Det er ikke mindst EU / Tysklands økonomiske interesser i det kinesiske marked, som gør at EU ikke bare blindt vil følge USA's forsøg på at holde Kina nede.

Det er også klart, at efter fire år under Trump og sidst med stormen på Kongressen i Washington, er tilliden fra de europæiske lande , til USA og USA's evne til fortsat at lede den 'fri verden' blevet alvorligt rystet.

Kilder / læs mere:
1) Xi Jing pings tale på Davos

Sidst red. d. 03-02-2023

D. 19-01-2021   (Xinjiang)

Mike Pompeo: om Folkemord i Xinjiang

Mike Pompeo - afgående udenrigsminister for Donald Trump, udtalte d. 19/01/21, på sin sidste dag i embedet, følgende beskyldninger mod Kina. *
““I have determined that the PRC [People’s Republic of China], under the direction and control of the CCP [Chinese Communist party], has committed genocide against the predominantly Muslim Uyghurs and other ethnic and religious minority groups in Xinjiang. I believe this genocide is ongoing, and that we are witnessing the systematic attempt to destroy Uyghurs by the Chinese party-state,”




Udenrigsministeren tilføjede yderligere forbrydelser mod menneskeheden med:

“These crimes are ongoing and include: the arbitrary imprisonment or other severe deprivation of physical liberty of more than one million civilians, forced sterilization, torture of a large number of those arbitrarily detained, forced labor and the imposition of draconian restrictions on freedom of religion or belief, freedom of expression and freedom of movement,”



Det er den hidtil hårdeste anklage mod Kina og kulminationen på USA's accelererende anti-kinesiske politik under Trump-administrationen. Antony Blinken - Den kommende præsident Joe Bidens udpegede udenrigsminister, har umiddelbart tilsluttet sig anklagen.

Begrebet "Folkemord" forbindes almindeligvis med massedrab som under borgerkrigen i Rwanda og Jugoslavien i 1990'erne eller under nazisternes Holocaust. Når begrebet bruges her, sker det med henvisning til historierne fra 2020 om tvangssterilisation og tvungne aborter på Uyghur-kvinder.

Forholdet mellem USA og Kina er med disse beskyldninger bragt til et absolut nulpunkt.

Der er intet der tyder på, at det skal blive meget bedre under Joe Bidens præsidentembede. Selvom Biden nok vil være mere diplomatisk i sin omgang med Kina, så vil USA's anti-kinesiske politik uden tvivl blive videreført under Biden.

Den amerikanske politik i Mellemøsten . Afghanistan og Irak i de sidste 20-30 år giver ikke grundlag for at tro, at dette handler om USA's oprigtige bekymring for muslimske minoriteters forhold i Kina.

Det handler derimod om en fortsat dehumanisering og dæmonisering af den den kinesiske ledelse, det kommunistiske styre eller 'regimet' som det oftest kaldes. Et 'regime' som indirekte anses som 'illegitimt' al den stund at Kina ikke har demokrati i vestlig forstand.

Men overvej selv følgende:
Om Kina nu havde et vestligt demokrati og ikke flere udestående med menneskerettigheder end vi kender det fra Vesten, ville den amerikanske politik så være anderledes? Næppe.

Det handler om stormagtsrivalisering. Kina står til at overtage USA's plads som verdens største økonomi indenfor de næste ti år. For USA er stormagtspolitik et nulsums spil hvor Kinas stadig større økonomiske betydning for verdensøkonomien nødvendigvis vil føre til en svækkelse af USA indflydelse - såvel økonomisk som politisk.

*)
kilde

Sidst red. d. 26-04-2021 10:03:58

D. 18-01-2021   (Covid-19)

Danske regering overvejer tvang i bekæmpelsen af Covid-19!

Der tales om en App til registrering af smittetest samt om man kan bruge tvang overfor de smittede som ikke overholder regler for karantæne / isolation.

Sidst red. d. 12-04-2021 06:38:19

D. 31-12-2020   (Xi-Jinping)

Handelsaftale (CAI) mellem Kina og EU

D. 31. dec 2020 afslutter EU og Kina en omfattende handelsaftale (Comprehensive Agreement on Investment, CAI) . Aftalen vil ikke mindst fremme tyske bilproducenters investeringer i Kina , men også europæiske Forsikringsselskabers investeringsmuligheder i Kina. Aftalen fjerner således det tidligere krav om at udenlandske investorer i Kina skal indgå 'Joint Ventures' med kinesiske firmaer.
Det er ikke mindst Tyskland som har presset på for at få aftalen igennem. for mange tyske virksomheder - ikke mindst bilindustrien er Kina blevet deres vigtigste marked. Kina står således for 40 % af VW globale bil salg. Som den tyske leder af Eu's handelskammer for Kina siger: "If you are not at the table, you are on the menu" .

Handelsaftalen er endnu ikke godkendt i EU parlamentet.(1) Kritikere af aftalen fremhæver at EU med aftalen har undermineret muligheden af en samlet Vestlig front mod Kina under den nyvalgte Joe Biden i USA. Mens EU ikke var inviteret med i Trumps handelskrig med Kina, har EU haft økonomiske interesser i at styrke samarbejdet, og for Kina repræsenterer handelsaftalen en politisk - diplomatisk sejr, i en verden som er blevet stadig mere Kina-fjendtlig.

Aftalen følger efter at Kina i November 2020, indgik en frihandelsaftale med 14 asiatiske lande - herunder Japan, og Singapore.

(1) Investeringsaftalen blev d. 18. maj nedstemt af et overvældende flertal af EU Parlamentets medlemmer. Parlamentet kræver at Kina løfter tidligere indførte sanktioner mod navngivne personer og organisationer i EU som har kritiseret Kinas politik i Xinjiang.
De kinesiske sanktioner kom som svar på lignende sanktioner fra EU mod kinesiske embedsmænd i Xinjiang, som man beskyldte for at stå bag menneskerettigheds krænkelser i Xinjiang.

Kilder / læs mere:
1) South China Morning Post

Sidst red. d. 31-05-2021

D. 27-12-2020   (Covid-19)

Første dansker vaccineres mod Covid-19

D. 27. dec - præcist 10 mdr efter at den første smittede blev konstateret i Danmark d. 27. feb 2020

Sidst red. d. 12-04-2021 06:39:12

D. 08-12-2020   (Covid-19)

Første covid vaccination i vesten

Blev startet op i England. I Rusland begyndte man er et par uger tidligere.

Sidst red. d. 09-12-2020 04:35:58

D. 17-11-2020   (Xi-Jinping)

Kina indgår handelsaftale med 14 asiatiske lande

Aftalen kaldet Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) er en frihandelsaftale mellem en lang række asiatiske lande, herunder Kina, Japan og Sydkorea, men ikke Indien.
De medvirkende lande tegner sig for 2.2. mia. mennesker og gør således handelsaftalen til den største af sin art.

Sidst red. d. 10-01-2021 05:34:48

D. 15-11-2020   (Xi-Jinping)

Ny frihandelsaftale mellem 15 asiatiske lande

The Regional Comprehensive Economic Partnership accounts for about one-third of the world’s population and economy, but does not include the United States
Agreement paves the way for lower tariffs, less red tape and post-pandemic growth, observers say.
The Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) is a free-trade agreement (FTA) involving the 10 member states of the Association of Southeast Asian Nations (Asean) bloc – Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, the Philippines, Singapore, Thailand and Vietnam – and five of their FTA partners, in Australia, China, Japan, New Zealand, and South Korea.
First proposed in 2011, the RCEP will eliminate as much as 90 per cent of the tariffs on imports between its signatories within 20 years of coming into effect, which could be by early as next year. It will also establish common rules for e-commerce, trade and intellectual property.

Sidst red. d. 17-11-2020 07:23:54

D. 13-11-2020   (USA)

Trump taber præsidentvalget og Covid-19 eksplodere

endnu ti dage efter præsidentvalget i USA d. 3. nov. nægter D. Trump fortsat at erkende valgnederlaget til Joe Biden. Samtidigt er Covid-19 smittetallet eksploderet , med mere end 100.000 nye smittede pr dag de sidste ti dage. Torsdag d. 12/11 slog smittetallet en ny rekord med næsten 150.000 smittede. USA har nu over 10 mio. smittede Trump fortsætter kampen mod Kina, og udstedte torsdag d. 11.nov en præsidentiel ordre som vil forbyde amerikanske virksomheder at investere i 31 kinesiske hightech virksomheder, med henvisning til at disse virksomheder leverer udstyr til kinesisk militær. Forbudet vil være gældende fra 1.. jan 21.

Sidst red. d. 12-04-2021 06:40:23

D. 20-10-2020   (Xinjiang)

USA fjerner ETIM fra terrorliste

Mike Pompeo fik 20 okt 2020 gennemført at USA fjerner ETIM (East Turkestan Islamic Movement ) fra terrorlisten.

Organisationen blev grundlagt i 1993 af en gruppe Uyghur jihadister, og samarbejdede med al-Qaeda og Osama Bin Laden i Afghanistan.
ETIM har siden sin grundlæggelse agiteret for løsrivelsen af Xinjiang fra Kina under navnet Østlige Tyrkiet.
Det var først efter 9/11 at organisationen blev kendt i Vesten, og i 2003 stemplede såvel USA som FN og EU organisationen som en terrororganisation.

ETIM har siden taget ansvar for en lang række terroraktioner i Xinjiang og det øvrige Kina. Da Uyghur-terrorister i 2014 angreb tilfældige mennesker på Kunming jernbanestation med manchetter og dræbte 31 og sårede 140, hyldede ETIM aktionen.

Man kan spørge sig selv , hvad vi i vesten ville tænke om Kina fjernede al-Qaeda eller lignende terrororganisationer fra deres terrorliste?
Eller - spørg dig selv: Hvorfor vælger USA at fjerne ETIM fra terrorlisten? Givetvis for at legitimere ETIM's mål om Xiniangs løsrivelse og dermed destabilisering af Kina.

Sidst red. d. 09-03-2021 23:10:46

D. 06-10-2020   (Covid-19)

Trump : "Don't be affraid of the virus"

Trump udskrives fra hospitalet

Sidst red. d. 12-04-2021 06:42:10

D. 03-10-2020   (Covid-19)

Præs. Donald Trump indlagt med Covid-19

Tidlig fredag morgen (amerikansk tid) meddelte meddelte Donald Trump på Tweeter at han og hans kone Melania begge var testet positiv for Covid-19 og havde milde symptomer. 20 timer senere - og uden nye tweets fra præsidenten - meddeles det at Trump er blevet indlagt på hospital. Samtidigt forlyder det at hans talskvinde i det Hvide Hus, Kellyanne Conway, også er testet positiv.

Fra arrangementet i Rose Garden lørdag d. 26 sept. Mindst otte af de tilstedeværende er efterfølgende konstanteret smittede med Covid-19



Sidste lørdag - d. 26 sept. afholdt det HVide Hus et større møde i The Rose Garden , hvor stort set alle tilstedeværende ikke bar masker. Man frygter nu at dette var en 'superspreder' event , da mange førende regeringsmedlemmer m.v. her var i tæt kontakt .

Meddelelsen om Trumps Covid-19 , kommer kun to dage efter at han i den første valgkamps debat med Biden, drillede denne med , at han (Biden) altid bar en meget meget stor maske. Noget som Trump jo selv har nægtet.

Dette sker samtidigt med at der nu er over konstateret mere 7 mio. smittede i USA og ca. 205.000 døde.

Trump udskrevet fra hospitalet
Mandag aften d. 5/10/20 blev Trump udskrevet fra hospitalet.
Tilbage i det Hvide Hus hev han demonstrativt mundbindet af, og henvendt til den amerikanske befolkning sagde han at han nu havde lært en masse om Covid-19 (!) og fortsatte "Don't be affraid of it" og "Dont let it dominate your life" ...vi har fantastiske læger og behandlingsmuligheder m.v.

Sidst red. d. 12-04-2021 06:43:07

D. 22-09-2020   (USA)

FN fejrer 75 års dag 22. sept 2020

FN mødet blev afviklet virtuelt. I sin henvendelse til forsamlingen langede D. Trump ud mod KIna, som han kritiserede for deres håndtering af Covid-19 og krævede at Kina blev holdt ansvarlig for pandemien. Ligeledes blev KIna kritiseret for deres miljøforurening og CO2 udslip. Trump opfordrede landene til at tænke på deres nationale interesser først. Xi Jinping fremhævede i sin tale behovet for internationalt samarbejde , multilateralisme gennem FN i bekæmpelse af pandemien og løsningen af verdens øvrige problemer. Og kritiserede USA 's udmelding af Paris-aftalen , WHO m.v. Video-klip

Sidst red. d. 12-04-2021 06:45:39

D. 10-09-2020   (USA)

Trump kendte til faren ved covid-19

I journalisten Bob Woodward nye bog Rage og lydbånd fra interview med D. Trump fra d 7.feb.firtæller Trump at han var vidende om at covid-19 var luftbåren, meget snuttefarlig og dødelig. Dagen før havde han talt med Xi Jinping og fået oplyst om de kinesiske erfaringer. Fem artikler i Lancet i slutningen af Jan. Havde også påpeget dette. Men overfor den amerikanske offentlighed fastholdt Trump den næste måned at covid-19 blot var en influenza. Senere fik Kina skyld for ikke at have delt oplysninger om covid-19 med omverdenen. Det stemmer ikke med det som Trump fortæller Woodward d. 7. Feb.

Sidst red. d. 12-04-2021 06:46:34

D. 01-08-2020   (USA)

Trump vil forbyde TikTok videoapp

Ultimo juli begyndte Donald Trump at tale om at forbyde den kinesiske videoapp TikTok' fra det amerikanske marked. Videoapp'en er den kinesiske app som uden sammenligning har vundet størst popularitet udenfor Kina. Videoappen er downloadet mere end 2 mia. gange på verdensplan og mere end 80 mio. amerikanere bruger den kinesiske app som er udviklet af det kinesiske selskab ByteDance. Begrundelsen for et forbud skullevære at app'en indsamler personlige data om brugerne (ligesom alle andre app's og programmer gør det) og at kinesiserne vil kunne misbruge disse data. Hermed bliver en fuldstændig ligegyldig video-app tilet 'sikkerhedspolitisk' spørgsmål - og dermed endnu en mulighed for at 'inddæmme' Kina i det højteknologiske rustningskapløb mellem USA og Kina. Amerikanske MIcrosoft har tilbudt at købe app'en for 55 mia. US $ og arbejder derfor nu for at forhindre forbuddet .

Sidst red. d. 04-08-2020 10:03:45

D. 21-07-2020   (USA)

Trump lukker kinesisk konsulat i Houston

Konsulatet fik 72 timer til at lukke. Trump mener at konsulatet medvirker til at spionere mod USA. Konsulatet er kun et af mange kinesisk konsulater i USA, og blev sikkert valgt blot for at signalere handlekraft over Kina og ikke mindst amerikanske vælgere. Kina gengældte et par efter med at kræve det amerikanske konsulat i Chengdu i Sichuan provinsen for lukket.

Sidst red. d. 26-07-2020 09:06:12

D. 15-07-2020   (USA)

Trump skærper restriktioner overfor Kina

Trump har i den forløbne uge vedtaget forslaget om at fjerne Hong Kongs særlige handelsrettigheder, som herefter bliver ligestillet med fastlandskina. Beslutingen er USA's reaktion på KInas NAtionale Sikkerhedslovgivning for Hong Kong.
Trump overvejer endvidere at indføre indrejseforbud for alle medlemmer af KKP - altså mere end 90 mio. kinesere + deres famliemedlemmer.

Sidst red. d. 17-07-2020 10:04:35

D. 14-07-2020   (Covid-19)

Trump og Covid -19

For præs. Trump har det vigtigste prioritet under Covid-19 pandemien været at få genåbnet USA og dermed opretholde økonomi og beskæftigelse og dermed hans mulighed for genvalgt i nov.

Genåbningen i USA er tydeligvis gået for hurtigt, som de sidste ugers voldsomme stigning i antallet af smittede indikerer. Trump har hidtil forklaret dette med, at USA tester flere indbyggere end nogen andre lande og derfor må antal smittede nødvendigvis stige.
Trump har tillige nægtet at bære mundbind endsige opfordre befolkningen til at gøre det. Forleden blev han dog for første gang set med mundbind.

Søndag d. 12/7 re-tweetede Trump et Tweet fra den tidligere talkshow-vært Chuck Woolery, med følgende tekst:
"The most outrageous lies are the ones about Covid-19. Everyone is lying. The CDC (Center for Decease Control) , Media, our Doctors, not all but most, that we are told to trust. I think it is all about the election and keep the economy from coming back , which is about the election. I'm sick of it"

Sidst red. d. 12-04-2021 06:47:26

D. 14-07-2020   (Covid-19)

Covid-19 ude af kontrol i USA

Mens New York søndag d. 12/07 kunne registrere det første døgn uden nye Covid-19 relaterede dødsfald, så oplevede Florida samme dag det hidtilstørste antal nye smittede - + 15.000 på ét døgn, under hele Corona-pandemien, svarede til det smalede antal smittede i hele Sydkorea. I de sidste 3-4 uger har en lang række stater i det sydlige USA oplevedet en voldsom stigning i antal smittede - med en daglig vækst på mellem 40-65.000 nye smittetilfælde. Det samlede antal smittede i USA er nu over 3.3 mio. og antal døde ca. 135.000.

Sidst red. d. 12-04-2021 06:48:07

D. 01-07-2020   (Covid-19)

over 50.000 nye smittede i USA på et døgn!

Den sidste uge i juni steg antal smittede med ca 40.000 personer om dagen- og nåede ny rekord med over 50.000 smittede d. 1. juli.
I 37 stater i USA er smitte tallet stigende efter den alt for hurtige genåbning.
Værst er det i Florida , Texas , Arizona og Californien. Dr. Fauci frygter at smittetallet kan vokse til 100.000 dagligt. Covid-19 situationen i USA beskrives som ude af kontrol. Samme dag meddelte præsident D. Trump for første gang at "masker er en god ting" , men han har dog aldrig endnu vist sig offentligt med ansigtsmaske.
Der er nu over 2.6 mio. smittede i USA og antallet er døde er ca. 127.000 . Tallet vurderes dog at være ca. 28 % højere.

D. 16/7/20 satte USA endnu en alarmerende rekord med 77.000 nye smittede i løbet af ét døgn.Det samlede antal smittede er d. 17/7/20 mere end 3.576.000 smittede og mere end 138.000 døde. I 37 stater er smittetallet nu stigende i USA.

Sidst red. d. 03-07-2020 06:22:00

D. 01-07-2020   (USA)

USA skærper tonen overfor Kina

Over sommeren er koldkrigs retorikken fra USA mod Kina blevet voldsomt skærpet.
USA's nationale sikkerhedsrådgiver Robert O’Brien udtalte i juni følgede:
“Let us be clear, the Chinese Communist Party is a Marxist-Leninist organization. The Party General Secretary Xi Jinping sees himself as Josef Stalin’s successor.”

Måneden efter fulgte Mike Pompeo trop med denne salut: "Secretary Xi Jinping is a true believer in a bankrupt totalitarian ideology,” og tilføjede at Xi's ideologi:
“informs his decades-long desire for global hegemony of Chinese communism.”

Kilder / læs mere:
1) Communist China and the Free World’s Fut

Sidst red. d. 09-05-2024

D. 01-07-2020   (Kina-Vesten)

USA skærper tonen overfor Kina

Over sommeren er koldkrigs retorikken fra USA mod Kina blevet voldsomt skærpet.
USA's nationale sikkerhedsrådgiver O'Brian udtalte således:

“Let us be clear, the Chinese Communist Party is a Marxist-Leninist organization. The Party General Secretary Xi Jinping sees himself as Josef Stalin’s successor.”

Sidst red. d. 16-07-2023

D. 01-07-2020   (Hong-Kong)

Nationale sikkerhedslov for HK vedtaget i Beijing

Loven trådte i kraft d. 1. juli 2020 - årsdagen for HK's overdragelse til Kina. Demokratibevægelsen meddelte samtidigt at den havde opløst sig selv, og lederen Joshua Wong meddelte at han trak sig tilbage. . Loven er blevet mødt af fordømmelse fra vesten , men egentlige sanktioner er ikke iværksat.

Sidst red. d. 03-07-2020 06:17:23

D. 17-06-2020   (Xinjiang)

Uyghur Human Rights Policy Act

Præsident D. Trump underskriver The Uyghur Human Rights Policy Act, som tidligere var blevet enstemmigt vedtaget i Senatet (11. sept. 2019) . En udvidet version af lovforslaget blev vedtaget af Repræsentanternes Hus d. 3. dec. 2019 under navnet "Uighur Intervention and Global Humanitarian Unified Response Act" (UIGHUR Act). Loven som Trump underskriver d. 17/06/20 giver de amerikanske myndigheder lov til at sanktionere personer som medvirker til "ondskabsfuld, inhuman og nedværdigende behandling " af muslimske mindretal i Xinjiang , eller som på anden måde krænker deres ret til "liv, frihed og sikkerhed". Sanktionerne ville indebære forbud mod indrejse i USA og beslaglæggelse af økonomiske aktiver i USA . Sanktionerne blev i værksat mod en række højtstående embedsmænd i Xinjiang , herunder den kommunistiske Partisekretær i Xinjiang og medlem af KKP's Politbureu, Chen Quanguo. Det er første gang at amerikanske sanktioner rammer et medlem af KKP's Politbureau.

Sidst red. d. 10-05-2021 04:57:50

D. 22-05-2020   (Covid-19)

Ukontrolleret udvikling i USA - uge 21-22

Antal smittede i USA er over 1.5 mio. og antallet af døde over 91.000. Samtaidigt har man i alle stater begyndt genåbningen af samfundet . Trump taler om at antallet af døde i USA er "a badge of honor". (i betydningen mange mange flere kunne være døde) . En analyse påpeger at USA kunne have haft langt færre døe om man havde grebet in 2 uger tidligere end man gjorde.

Sidst red. d. 12-04-2021 06:51:22

D. 22-05-2020   (Hong-Kong)

Nationale Folkekongres samles i Beijing

Mere end to mdr. forsinket grundet Covid-19.
D. 28. maj godkendte Folkekongressen en en resolution under navnet : "draft decision on establishing and improving the legal system and enforcement mechanisms for the Hong Kong Special Administrative Region to safeguard national security”, som bemyndiger Nationalkongressens Stående Udvalg Centralkomiteen til at udfærdige en ny og skærpet sikkerhedslovgivning for Hong Kong. Loven blev endeligt vedtaget d. 29/06/2020 og forventes indført fra 1/07/20.

Loven gør det muligt at forbyde alle former for oprør, forræderi og undergravende virksomhed fra udenlandske magter som truer Kinas nationale suverænitet og sikkerhed. Loven skal implementeres af HK's lovgivende forsamling (LegCo).

Baggrund

I Hong Kongs miniforfatning "The Basis Law" art. 23 fremgår det at HK skal vedtage en sikkerhedslovgivning som forbyder oprør, terrorisme og anden undergravende virksomhed , herunder udenlandsk intervention i HK som kan true Kinas nationale sikkerhed. HK's Lovgivende Forsamling (LegCo) prøvede at vedtage en sådan sikkerhedslovgivning i 2003, men opgav efter det kom til omfattende folkelige demonstrationer.
På baggrund af de voldsomme demonstrationer i HK i 2019 har Beijing nu pålagt HK's regering at få vedtaget den nødvendige sikkerhedslovgivning.

Resolutionen blev vedtager få timer efter at USA udenrigsminister Mike Pompeo, havde udtalt at lovforslaget vil underminere Hong Kongs autonome status. “No reasonable person can assert today that Hong Kong maintains a high degree of autonomy from China, given facts on the ground,” (M.Pompeo)
I forlængelse heraf har D. Trump tuets med at USA nu vil overveje at ophæve Hong Kongs særligt priviligerede handelsstatus i forhold til USA ( jvnf "The Hong Kong Human Rights and Democracy Act" af 27 nov 2019.

Sidst red. d. 26-05-2020 07:19:11

D. 15-05-2020   (Xi-Jinping)

USA skærper sanktioner mod Huawei

Den amerikanske boycut af Huawei skærpes - idet det nu ikke bare er forbudt for amerikanske firmaer at sælge computer-chips til Huawei, men også maskiner som kan anvendes til at fremstille chips.

Sidst red. d. 26-05-2020 07:21:40

D. 08-04-2020   (Covid-19)

Første døgn uden døde i Kina

Samtidigt åbnede byen Wuhan op for rejsende ud af byen - mere end 55.000 benyttede chancen. Her titusinder af kinesere som besøger Huangshan (De Gule Bjerge) efter at myndighederne åbnede op for parken forleden.

Sidst red. d. 12-04-2021 06:52:58

D. 02-04-2020   (Covid-19)

Kina rammes af 2. bølge af 'Corona-virus'

Mens de kinesiske virksomheder er begyndt at åbne op i de sidste uger af marts, og produktionen genoptages, rammes de nu af den manglende efterspørgsel fra et Europa og USA som nu er blevet epicenter for Covid-19.

Sidst red. d. 12-04-2021 06:53:30

D. 01-04-2020   (Covid-19)

Blame game og konspirationsteorier

Mens WHO og Donald Trump i jan-feb roste Kina for dets håndtering af Covid-19, er tonen fra Trump radikalt ændret. Covid-19 omtales af Trump som 'China -virus' og overfor sine vælgerne er det Kina som får ansvaret for pandemien og dens udvikling i USA - angiveligt fordi kineserne ikke meldte tydeligt ud i starten.
Fredag d. 29/05/2020 meddelte Donald Trump at USA meldte sig ud af WHO med henvisning til, at
"Because they have failed to make the requested and greatly needed reforms, we will be today terminating our relationship with the World Health Organization and redirecting those funds to other worldwide and deserving, urgent global public health needs"
Det egentlige mål var dog Kina idet Trump samtidigt udtalte at
"Chinese officials ignored their reporting obligations to the World Health Organization and pressured the World Health Organization to mislead the world when the virus was first discovered by Chinese authorities," og videre at :
"Countless lives have been taken and profound economic hardship has been inflicted all around the globe."
Kritikken af WHO handler endvidere om , at Trump mener at WHO har været alt for ukritisk overfor de kinesiske smittetal og at WHO i deres analyse af Covid-19 har viderebragt misinformation om Covid-19 fra kinesiske myndigheder . Herunder et Tweet fra 14.ja. som meddelte at de kinesiske myndighder ikke havde fundet klare beviser på at Covid-19 smittede fra menneske til menneske. Hertil kommer anklager om at Kina har brugt sin stigende økonoiske magt til at påvirke WHO og WHO derfor har været ukritiske og alt for positive i deres vurdering af den kinesiske indsats mod Covid-19, tilbage i jan-feb. 2020.

Sidst red. d. 26-05-2020 09:15:09

D. 27-03-2020   (Covid-19)

Nu flere smittede i USA end i Kina

Antal registrerede smittede i USA er nu på 84.000 mens tallet for Kina i lang tid har ligget på ca. 81.500.

Sidst red. d. 12-04-2021 06:54:02

D. 26-03-2020   (Covid-19)

Italien og Spanien

I de sidste par uger er situationen blevet mere og mere alvorlig i Italien, hvor der nu er 70.000 smittede og 6.800 døde (mere end dobbelt så mange som i Kina) Spanien oplever også en voldsom stigning med nu 40.000 smittede og 2.600 døde. Begge steder er sundheds-systemet ved at bryde sammen. I Spanien dør gamle mennesker på deres plejehjem.

Sidst red. d. 12-04-2021 06:55:04

D. 26-03-2020   (Covid-19)

USA - nyt epicenter for COVID-19

D. 16. marts var der 1.100 smittede i USA - den 26. marts er tallet steget til knap 70.000! I New York og Californien fordobles antallet af smittede hver 2-3 dag. Der er nu 52.000 smittede i USA og Senatet vedtager økonomisk hjælpepakke af hidtil uset størrelse på 2 trillioner US $ (= 2.000 mia. US $).

Sidst red. d. 12-04-2021 06:54:37

D. 26-03-2020   (Covid-19)

Hubei-provinsen åbner

, Wuhan på vej Ind - og udrejse af Hubei provinsen er genoptaget , og fabrikker åbner op igen. Provinshovedstaden Wuhan er fortsat nedlukket, men her åbnes byen op igen d. 8. april. Udgangsforbudet i Wuhan blev indført d.22. jan!

Sidst red. d. 12-04-2021 06:55:42

D. 22-03-2020   (USA)

Ny kold krig mellem USA og Kina

Mange iagttagere taler nu om en ny kold krig mellem USA og Kina. Ikke siden 1989 (Tian'anmen) har forholdet mellem USA og Kina været så dårligt som tilfældet er nu. Oveni de seneste år handelsspørgsmål, USA's blacklistning af Huawei, kritik af Kinas politik i Hong Kong og Xinjiang , kommer nu Covid-19 pandemien, som USA beskylder Kina for at have ansvar for. Endnu for 2-3 måneder siden - inden Covid-19 var løbet af sporet i USA, talte D. Trump om Xi Jinping i meget kammeratlige toner. Nu er det Kia og i sidste ende Xi som får ansvaret for Coronapandemien "mass killings".

Sidst red. d. 12-04-2021 06:50:37

D. 19-03-2020   (Covid-19)

Ingen nye smittede i Kina

Onsdag d. 18/3 oplevede Kina for første gang i år at der ikke var nye smittede. Samtidigt åbnede Wuhan igen for at borgerne kunne gå på gaden. Hidtil har man kun kunnet gå ud hver tredje dag og kun en af gangen. Nye smitede kommer dog udefra med de mange tusinde kinesere som vender tilbage fra Sydkorea og andre steder. Kina sender personel og udstyr til Italien og Frankrig

Sidst red. d. 12-04-2021 06:56:21

D. 12-03-2020   (Covid-19)

Global recession truer nu!

Efter Donald Trump i nat meddelte at alle flyvninger fra Europa til USA indstilles de næste 30 dage - og fejlagtigt - meddelte at det også kunne berøre varetransporten, er aktiemarkedet faldet med ca. 10 % i Europa og knap det samme i USA.

Sidst red. d. 12-04-2021 06:56:50

D. 11-03-2020   (Covid-19)

Covid-19 er nu en Pandemi

WHO erklærede i dag - onsdag d.10/3 Covid-19 for en pandemi!

Sidst red. d. 12-04-2021 06:57:19

D. 10-03-2020   (Covid-19)

Voldsom stigning i antal smittede

Såvel i Europa som i Danmark. Mandag d. 9/3 var antal smittede 36 - senere på dagen 156 og her tirsdag eftermiddag er antallet steget til 262. Befolkningen opfordres til at tage situationen meget alvorlig!

Sidst red. d. 12-04-2021 06:57:50

D. 07-03-2020   (Covid-19)

I Danmark frarådes

større arrangementer med mere end 1.000 deltagere og myndighederne opfordrer folk til ikke at kysse, kramme og give håndtryk.

Sidst red. d. 12-04-2021 06:58:25

D. 05-03-2020   (Covid-19)

Ansvar for Covid-19?

I Washington forsætter Donald Trump beskyldinger mod Kina, om at Coronavirusen var undsluppet fra et forskningslaboratorium i Wuhan og Trump tilfø'jede at Kina bevidst skulle have sluppet denne virus løs. Ingen efterretningsrapporter eller WHO finder at disse beskyldninger har noget grundlag. Udenrigsmin. Mike Pompeo tilføjer dog at der er "enorme beviser" på denne amerikanske påstand. Det Kinesiske -amerikanske forhold var i forvejen dårligt , men nu syntes det i frit fald.

Sidst red. d. 12-04-2021 06:51:58

D. 04-03-2020   (Covid-19)

WHO vurderer nu

at dødeligheden for smittede med Corvi-19 er på 3,4 % , hvilket er langt højere end tidligere antaget.

Sidst red. d. 12-04-2021 06:58:53

D. 29-02-2020   (Covid-19)

Covid-19 vokser hurtigere udenfor Kina

Uge 9 blev ugen hvor antallet af Covid-19 smittede nu vokser hurtigere udenfor Kina end i Kina. Værst ramt er Sydkorea, Japan og Italien. WHO har samtidigt opgraderet til højeste trusselsniveau i f.b.m. Covid-19. Samtidig reagerede de internationale aktiemarkeder med de største kursfald siden finanskrisen i 2008. Det var også ugen hvor Danmark (!) fik sine første 1-2-3 smittede.

Sidst red. d. 12-04-2021 06:59:26

D. 15-01-2020   (Xi-Jinping)

Handelsaftale med USA 1. fase

USA og Kina undertegner 1. fase af handelsaftale i det Hvide Hus.
Kina er repræsenteret ved Vice premierminister Liu He

Sidst red. d. 01-01-2020 09:41:45

D. 11-01-2020   (Taiwan)

Præsident valget

Den siddende præsident Tsai Ing-wen fra det Demokratiske Progressive Parti ( DPP) genvandt posten som præsident.

Sidst red. d. 12-01-2020 09:52:17

D. 01-01-2020   (Covid-19)

Coronavirus spreder sig fra Wuhan

d. 31. dec 2019 konstateres de første tilfælde af sygdommen.
Smittekilden menes at være et marked med levende dyr i Wuhan.
Umiddelbart før det kinesiske Nytår - 24. jan - lukkes transport til og fra Wuhan. Enkelte smittede er lokaliseret i lande rundt om Kina

27/01 Jyllandsposten viser 'tegning' hvor det kinesiske flags stjerner er udskiftet med coronavira !
29/01 Antallet af smittede i Kina angives nu til ca. 6.000 og antal døde 132
British Airways annullerer alle fly til Kina og Hong Kong lukker for indrejse fra Kina.
1. feb : en lang række luftfartsselskaber - herunder SAS annulerer flyvninger til og fra Kina
3. feb. Medierne melder om 17.000 smittede og over 300 døde.
Qu fortæller at mennesker dør - ingen plads på hospitaler , nødhjælp og materialer til hospitaler kan ikke komme frem . Situationen meget værre end myndighederne oplyser !
idag - mandag d. 3 feb er TV2 news mest optaget af aktiefaldet i Kina og hvilke problemer det giver for danske virksomheder ! Kina handler for os kun om penge ...ikke mennesker!

Sidst red. d. 24-01-2020 08:04:18

D. 27-11-2019   (Hong-Kong)

The Hong Kong Human Rights and Democracy Act

Vedstages af den amerikanske kongres. Loven giver den amerikanske regering lov til at indføre sanktioner mod Kina og regeringen i Hong Kong, når det vurderes at menneskerettighederne krænkes i Hong Kong. Loven siger at udenrigsministeriet årligt skal vurdere udviklingen i forholdet mellem Kina og Hong Kong, og giver mulighed for at USA ophæver Hong Kong særligt priviligerede handelsstatus i forhold til USA.

Loven fik støtte fra den Prodemokratiske Bevægelse i Hong Kong, mens Beijing ser loven som indblanding i Kinas interne forhold.

Sidst red. d. 29-05-2020 06:18:00

D. 09-06-2019   (Hong-Kong)

Omfattende demonstrationer

følger efter et lovforslag fra regeringen om udlevering af kriminelle til retsforfølgelse i Kina og Taiwan. Demonstrationerne fortsætter resten af året og bliver de histil mest voldsomme siden 1997.
Protesterne går under navnet 'demokrati-bevægelsen' og kræver demokratisering af valgsystemet i Hong Kong og regeringslederen Carie Lams afgang.

Baggrund


Inden Englands overdragelse af HK til Kina i 1997, indførte briterne en lov som gjorde det umuligt at udlevere kriminelle fra HK til Kina, som man frygtede ikke kunne sikre borgerne en retfærdig rettergang. Siden 1997 har Beijing ønsket at HK's lovgivende Forsamling (LegCo) skulle ophæve denne bestemmelse men uden held.
Dette er blandt andet baggrunden for at Kina i 2015 måtte anvende hemmelige sikkerhedsagenter til at anholde nogle boghandlere i HK som havde distribueret kritiske bøger om Kina. De anholdte blev ført til fastlandskina for rettergang.
For at undgå disse metoder har Beijing ønsket en lovlig udleveringsaftale for kriminelle , terroister mv. mellem HK og Beijing.
Spørgsmålet blev aktualiseret i 2019, da en 19 årig Hong Kong borger ,Chan Tong-kai , myrdede sin gravide kæreste under et ophold i Taiwan. Bagefter flygtede Chan Tong-kai til Hong Kong, men grundet den manglende udleveringsaftale kunne Chan Tong-kai ikke udleveres til Taiwan for retsforfølgelse.
Dette var den konkrete baggrund for det lovforslaget om en Udleveringsaftale som HK's regering fremlagde i feb 2019 , og som blev mødt af omfattende protester i Hong Kong resten af året - selvom lovforslaget blev endelig droppet i sensommeren 2019.

Sidst red. d. 12-01-2020 09:33:22

D. 01-05-2019   (Xi-Jinping)

Huawei anklages af USA

Telegiganten Huawei og deres 5G mobilnet anklages for spionage mod amerikanske teleselskaber og for at bryde USA's handelsblokade af Iran .
I dec 2018 var Huawei adm. direktør blevet anholdt i Canada sigtet for det sidste.
Huawei bliver blacklisted af USA, som en sikkerhedstrussel og USA ligger pres på sine allierede om ikke at anvende Huaweis 5G teknologi .

Medio juli 2020 meddelte England at man nu definitivt har afvist at anende Huawei 5G teknologi.

Sidst red. d. 21-09-2024

D. 04-12-2018   (Xinjiang)

Om arbejdslejre i Xinjiang

I dec. 2018 vidner Deputy Assistant Secretary of State for Democracy, Human Rights & Labour Mr. Scott Busby, for kongressen og beretter om at mindst 800.000 muslimer holdes indespærret i Xinjing, og anslår at antallet kan være ikke mindre end 2 mio.
Uddrag af Scotts Busbys tale Se også
S. Busby's rapport til Kongressen
I de næste par år optrappes de vestlige mediers beretninger om krænkelser af Uyghurerne menneskerettigheder.
Udover de omtalte fangelejre, berettes nu om om tvangsarbejde, børnearbejde, moskeer der lukkes og rives ned, muslimer som nægtes at bære skæg eller afholde faste og sidst men ikke mindst om at der reelt foregår et Folkemord mod Uyghurerne i Xinjiang.

Sidst red. d. 19-07-2021

D. 03-08-2018   (Xinjiang)

3 mio. muslimer i genuddannelseslejre !

China Human Rights Defenders (CHRD) udgiver en rapport d. 3 aug 2018, som beretter om omfattende krænkelser af menneskerettigheder i Xinjiang provinsen. Heri hedder det blandt andet at:
"The number of Xinjiang residents, especially ethnic Uyghurs, who are either detained in re-education camps or forced to attend day/evening “education sessions” for “de-radicalization” and indoctrination purposes in Xinjiang, may have possibly reached as high as a combined total of two to three million by June 2018, "

Kilderne til CHRD's tal er ekstrapoleret fra interview med 8 (otte) muslimske Xinjiang borgere fra forskellige landsbyer i Kashgar præfekturet i det vestlige Xinjiang. Disse fortæller i følge CHRD om, at så og så mange af landsbyens beboere er tvunget til at deltage i 'genuddannelsescentre'.
Ved at skalere tallene fra de otte interviews op, når man frem til at :
"3.3 million, may have been subjected to “re-education,” including about 10%, or 1.1 million, in detention camps and about 20%, or 2.2 million, in day/evening forced brainwashing by June 2018."

Rapporten henviser til følgende kilde, som igen henviser til den tyske antropolog Adrian Zenz (f. 1974), en kristen fundamentalist som er tilknyttet den amerikanske organisation "Victims of Communism Memorial Foundation".

Senere samme år - d. 9. sept. 2018 (2018) kommer der en rapport fra Human Rights Watch (HRW) som gentager budskabet om op til 3 mio. indsatte muslimer og Uyghurer i kinesiske genuddannelseslejre.
Rapporten bygger på interview gennemført i perioden marts - august 2018 af 58 personer som angiveligt har været genstand for de kinesiske myndigheders "Strike Hard Campaign" (2014) mod "terrorisme, religiøs fanatisme og separatisme",
Det bør bemærkes at alle de interviewede personer opholdt sig udenfor Kina - i lande som Canada, Finland, Frankrig, Tyskland, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Norge, Tyrkiet og USA. En anden gennemgående kilde i HRW's rapport er igen en artikel af Adrian Zenz publiceret på Jamestown Foundation d. 15. maj 2018.


Satellitbilleder af fangelejre..(?)

Sidst red. d. 25-04-2021 08:36:55

D. 05-06-2017   (Xinjiang)

Om Uyghurernes adgang til videregående uddannelser og job

D. 12. april 2017 meddelte Kinas Uddannelse ministerium , at man ikke længere ville give tosprogede Uyghurer (og andre minoriteter) ekstrapoint ved deltagelse i adgangseksamenerne til videregående uddannelser.
Siden 2004 har unge tosprogede (lokal Uyghur og Mandarin) Uyghurer fået ekstra point ved deltagelse i den nationale adgangseksamen (gaokao)
til de videregående uddannelser og ved adgangsprøver til forskellige offentlige embeder.
Meningen hermed var motivere unge fra minoriteterne til at lære mandarin og dermed få bedre adgang til uddannelse og beskæftigelse.
I slutningen af 0'erne kom denne favorisering af minoriteterne dog under kritik fra flere kinesiske intellektuelle, som advarede om , at en sådan favorisering ville bidrage til at styrke den etniske identitet og således modvirke assimilationen. Man talte i stedet for et system der favoriserede de unge ud fra socio-økonomiske forhold snarere end etnicitet.

Minoritets unge kunne dog også tage adgangseksamen (gaokao) på deres eget sprog men ville i så fald ikke modtage de ekstrapoint som de tosprogede ansøgere automatisk fik.
Resultatet af denne favorisering af tosprogede Uyghurer var, at Uyghurerne opnåede flere point ved adgangseksamenerne end unge Han-kinesere.
På den ene side har den tidligere favorisering af de tosprogede minoriteter forbedret disse adgang til videregående uddannelser i forhold til Han-kineserne, og på den anden side har det gjort uddannelsesmulighederne relativt vanskeligere for de ikke-tosprogede minoritetsgrupper.

Ovenstående bygger på en artikel af Adrian Zenz (!) fra april 2017 - kilde: kilde


Sidst red. d. 02-05-2021 07:28:47

D. 06-04-2017   (Xi-Jinping)

Xi Jinping besøger D. Trump

Mediedækning af statsbesøget drukner dog i omtalen af Trumps samtidige luftangreb på flybase i Syrien

Sidst red. d. 08-04-2017 08:04:04

D. 02-12-2016   (Taiwan)

Tsai Ing-wen ringer til den ny valgte D. Trump

Sammen dag har Kissinger aftalt med Xi jinping at Trump og Xi skal mødes personligt, og at Trump have "everything om the tablet". At Trump, som cd'en første amerikanske præsident siden 1979 modtager et opkald fra Taiwan, rystede Beijing. Betød det afslutningen på "one china" politikken ?

Sidst red. d. 04-08-2020 18:48:50

D. 01-01-2016   (Xi-Jinping)

Kinas udenlandske investeringer overgå FDI i Kina

None

Sidst red. d. 02-01-2020 10:39:12

D. 22-09-2015   (Xi-Jinping)

Xi Jinping besøger præs. Obama

Under besøget fremsætter Xi ønsket om at USA og Kina må arbejde sammen for at udvikle en ny model for stormagts-relationer baseret på gensidig respekt og win-win samarbejde.

Sidst red. d. 01-01-2020 11:14:52

D. 01-01-2015   (Xi-Jinping)

Under the Dome

Journalisten Chai Jing udsender dokumentar film om luftforureningen i Kina, ikke mindst fra statsejede virksomheder, stålværker og kulkraftværker. Bliver set 150 mio. gange.

Sidst red. d. 02-01-2020 10:31:31

D. 01-01-2015   (Xi-Jinping)

Tesen om "Den Kinesiske Trussel"

Fremhæves i en særlig rapport fra Council on Foreign Relations i Washington - skrevet af Ashley J. Tellis og Roberts D. Blackwill.
Her skriver de bl.a.:
"Because the American effort to 'integrate' China into the liberal international order has now generated new threats to U.S. primacy in Asia—and could result in a consequential challenge to American power globally—Washington needs a new grand strategy toward China that centers on balancing the rise of Chinese power rather than continuing to assist its ascendancy."
Se https://www.cfr.org/report/revising-us-grand-strategy-toward-china
Selve rapporten

Sidst red. d. 11-11-2022

D. 01-10-2014   (Hong-Kong)

Umbrella Movement

Hong Kong regeringens forslag til demokratisering af valgproceduren ved valget af regeringslederen i 2017 bliver mødt af omfattende men fredelige protestdemonstrationer i Hong Kong.

Sidst red. d. 12-01-2020 09:29:57

D. 01-10-2014   (Xi-Jinping)

Xi Jinpings bog: "The Governance of China"

udgives med Xi's taler og udtalelser , hvor ikke mindst Kinas dynastiske historie og klassiske kultur omtales .
Læs bogen her

Sidst red. d. 01-01-2020 11:25:10

D. 01-01-2014   (Xi-Jinping)

Miljøbeskyttelsesloven revideres

for første gang siden 1989, og giver nu tilladelse til NGO'er til at rejse retssager mod de som bryder loven.

Sidst red. d. 02-01-2020 10:28:38

D. 01-11-2012   (Xi-Jinping)

18. Partikongres - Xi Jinping

Sidst red. d. 24-06-2016 08:40:10

D. 01-01-2012   (Xi-Jinping)

Kinas første hangarskib søsættes

Det andet hangarskib søsættes i 2019.

Sidst red. d. 02-01-2020 10:45:54

D. 01-01-2011   (Kina-efter-1976)

Jernbane ulykken i Wenzhou

Højhastighedstog afspores da det rammer et andet tog - seks vogne afspores og to vogne falder ned fra bro og 40 mennesker dør og 191 såres. Myndighederne prøver i første omgang at skjule ulykkens omfang.

Sidst red. d. 02-01-2020 10:36:57

D. 01-10-2009   (Kina-efter-1976)

Kina fejrer 60 året for revolutionen i 1949

None

Sidst red. d. 26-06-2016 10:17:20

D. 08-12-2008   (Kina-efter-1976)

Charter 08 og Liu Xiaobo

Et manifest skrevet af 303 kinesiske dissidenter og menneskerettigheds aktivister. Manifestet krævede gennemførsel af demokratiske reformer og afvikling af etpartisystemet, magtens tredeling og garanti for menneskerettighederne.
Blandt medunderskriverne var Liu Xiaobo (1955-2017) som i dec. 2009 bliver idømt 11 års fængsel for statsundergravende virksomhed". I 2010 modtager han Nobels Fredspris.

Manifestet indledes med disse ord:
"This year is the 100th year of China's Constitution, the 60th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights, the 30th anniversary of the birth of the Democracy Wall, and the 10th year since China signed the International Covenant on Civil and Political Rights. After experiencing a prolonged period of human rights disasters and a tortuous struggle and resistance, the awakening Chinese citizens are increasingly and more clearly recognizing that freedom, equality, and human rights are universal common values shared by all humankind, and that democracy, a republic, and constitutionalism constitute the basic structural framework of modern governance. A "modernization" bereft of these universal values and this basic political framework is a disastrous process that deprives humans of their rights, corrodes human nature, and destroys human dignity. Where will China head in the 21st century? Continue a "modernization" under this kind of authoritarian rule? Or recognize universal values, assimilate into the mainstream civilization, and build a democratic political system? This is a major decision that cannot be avoided"

Sidst red. d. 01-01-2020 11:02:39

D. 08-08-2008   (Kina-efter-1976)

OL i Beijing

Under vestlige mediers ophold i Beijing åbnes der for fri internetadgang ( Google , Facebook m.v.) men efter OL lukkes denne adgang igen i 2010.

Sidst red. d. 28-06-2016 06:57:25

D. 01-01-2008   (Kina-efter-1976)

Mælkepulver skandalen

-

Sidst red. d. 02-01-2020 10:33:30

D. 01-01-2005   (Kina-efter-1976)

Kina som 'responsible stakeholder'

fremsættes af den amerikanske embedsmand Robert Zoellick i en tale til 'Den Nationale Komite for USA - Kina' . Ønsket var at Kina, med sine nye økonomiske magt, skulle påtage sig et større internationalt ansvar.

Sidst red. d. 01-01-2020 11:30:39

D. 01-07-2003   (Hong-Kong)

Omfattende demonstrationer

over et regeringsforslag om skærpet sikkerhedslovgivning, som skulle forhindre undergravende politisk virksomhed i Hong Kong rettet mod Beijing. Lovforslaget tilbagekaldes.

Sidst red. d. 12-01-2020 09:27:21

D. 31-12-2001   (Kina-efter-1976)

Kina medlem af WTO

I Vesten er forhåbningen at Kinas integration i verdensøkonomien vil føre til en "peacefull evolution" - dvs. at Kina gradvist vil overtage vestlige værdier, flerpartisystemet, demokrati m.v.

Sidst red. d. 28-06-2016 06:55:55

D. 01-07-1997   (Kina-efter-1976)

Hong Kong tilbage leveres til Kina

Sidst red. d. 26-06-2016 11:34:57

D. 22-04-1989   (Kina-efter-1976)

Mindehøjtidelighed på Tian'anmen over Hu Yaobao's død

Studenternes spontane mindehøjtidelighed på den Himmelske Fredsplads , blev starten på studenterdemonstrationerne i foråret 1989.

Sidst red. d. 04-12-2022

D. 01-01-1984   (Kina-efter-1976)

Privat service industri tillades i landområderne

I midten af 1970'erne beskæftige de kollektivt ejede småindustrier i landområderne ca. 28 mio.
Med reformerne omdannes disse til TVE og beskæftigede efter 1990 mere end 125 mio. mennekser.

Sidst red. d. 02-01-2020 10:50:50

D. 01-12-1977   (Kina-efter-1976)

Adgangseksamener genindføres

I dec. 1977 genindføres adgangseksamener til universiteter og højere læreanstalter. De blev afskaffet i 1962 i forbindelse med Maos uddannelsesreform som favoriserende klassebaggrund over boglige kompetencer.

Sidst red. d. 04-12-2022