d. 04-11-2022 (Kina-Vesten)
Kansler Olaf Scholz besøger Xi Jinping
Fredag d. 4. nov '22 var den tyske kansler på et 11 timers besøg i Beijing , sammen med en større tysk erhvervsdelegation. Scholtz besøg er det første fra en G7 leder siden Covid-19 rød ud i begyndelen af 2020.
Scholtz og Xi i Beijing d. 4. nov 2022 - se Kinas omtale af besøget Besøget sker efter pres fra den tyske industri som står overfor sin hidtil største økonomiske nedtur, efter at EU har brudt med Rusland og dermed årtier sikker og billig energiforsyning.
Det er kun en uge siden at den tyske kemi-gigant BASF meddelte at de flyttede en del af deres produktion til Kina. BASF chef Martin Brudermüller udtalte i den forbindelse:
"I think there's an urgent need for us to get away from China-bashing and take a bit of a self-critical look at ourselves," Scholtz har også mødt kraftig kritik for sin beslutning om - d. 26. okt 2022 at give det kinesiske selskab COSCO (China Ocean Shipping Company) ret til at købe ca. 25 % af havne terminalerne i Hamburg. En aftale som Scholtz fik skubbet igen trods modstand fra koalitionspartnerne .
Som EU' kommissær Joseph Borell udtalte for nyligt så var EU's gylde tider baseret på billig russisk energi og billige industrivarer fra Kina. Fra den tyske industri's side frygter man med rette at EU's planer om afkobling fra Kina, vil blive dødsstødet for den tyske storindustri - ikke mindst automobilindustrien har Kina som sit absolut vigtigste marked. Mange taler ligefrem om at vi ståroverfor en 'afindustrialisering ' i Tyskland.
Scholz's besøg har mødt hård kritik fra fra ikke bare politiske modstandere men også fra hans egene koalitionspartnere i de tyske regering og EU partnere. Man beskylder ham for ensidigt at prioritere Tysklands økonomiske interesser.
Fra parlamentsmedlem Reinhard Bütikofer fra det Grønne koalitionsparti, og formand for Eu Parlamentets Kina delegation hedder det om COSCO aftalen at
"The chancellor himself in the matter of weeks ruins what his coalition had agreed, sows distrust against Germany among our allies and helps China divide and conquer," Scholtz har forud for rejsen udtalt at
"even in changed circumstances, China remains an important business and trading partner for Germany and Europe — we don’t want to decouple from it." , men samtidigt advaret mod at man ikke kommer i en risikofyldt afhængighed af Kina i sær i forhold til "cutting-edge technologies."
Få dage før Scholtz besøg i Beijing advarede den tyske udenrigsminister Annalena Baerbock fra de Grønne, om at Tyskland måtte revidere sin politik overfor Kina, og udgå at havne i samme afhængighed af Kina som tilfældet havde været med Rusland. Hun udtalte blandt andet følgende:
"The Chinese political system has changed massively in recent years and thus our China policy must also change," Nuer der som sådan ikke sket nogle ændringer i Kinas politiske system, men hun tænker formentlig på at Xi Jinping blev valgt for en 3. periode under den netop afsluttede 20. partikongres i Beijing.
Annalena Baerbock har også advaret imod ikke at gøre Tyskland afhængige af handelspartnere som man ikke deler værdier med.
Kilder / læs mere:
1)
Duran - Xi Jinping schools Scholz during 2)
German Foreign Minister Baerbock urges C 3)
Kina TV (CCTV) om Olaf Scholz besøg m.v. Oprettet d. 26-11-2022