d. 21-04-2024 (USA)
USA's hightech sanktioner ligner endnu et selvmål!
Siden 1950'erne har USA været absolut førende i udvikling og design af transistorer og senere mikrochips. Siden årtusindskiftet er en stadig større del af selve produktionen af chips flyttet til Østasien - særligt Taiwan (TSMC), Sydkorea (Samsung) og Japan.
Kina har i de sidste 15-20 år været det absolut største marked for mikrochip, i takt med at deres industriproduktion på alle områder er steget og Kina er blevet verdens største producent af industrivarer.
Det var ikke mindst Covid-19 pandemien 2020-22, med 'lockdowns' og sammenbrud i varetransporten, som viste sårbarheden i de internationale forsyningskæder.
Dette gjaldt ikke mindst for forsyningen af mikrochips - hvor hvor den samlede produktionsproces er fordelt mellem tre kontinenter. Udvikling og design finder sted i USA , Litografimaskiner til produktion af avancerede mikrochip ( < 14nm) produceres i Holland (ASML) og selve produktionen af de avancerede chips finder primært sted i Taiwan (TSMC) og Sydkorea (Samsung) , mens forbruget af chip i alverdens industriprodukter er koncentreret i Kina.
Siden Biden administrationen kom til Det Hvide Hus i jan 2021, har USA gennemført stadig mere omfattende restriktioner på ikke bare amerikanske , men også udenlandske virksomheder salg af avancerede mikrochipen og udstyr til fremstilling af disse overfor Kina (f.eks. Chip Act fra aug 2022).
Målet har tydeligvis været at underminere Kinas højteknologiske udvikling - i forhold til AI, Rumfart, m.v.
Resultatet har dog indtil videre været at Kina blot har investeret massivt i udviklingen af egne avancerede mikroprocessorer og således gøre sig uafhængig af USA / Vesten i deres videre teknologiske og økonomiske udvikling.
Det første wake-up call til Vesten kom i sept. 2023 lancerede Huawei deres nye smartphone Mate 60 Pro som indeholdt 7 nm chip (Kirin 9000) som var designet og fremstillet af det kinesiske firma Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC).
Først i 2015 overgår Kinas produktion af chips såvel USA som Europa. I de sidste 10-15 år har produktionen æret koncentreret på Taiwan, i Sydkorea og i slutningen af 20'erne forventes Kina at være den største producent af mikrochip.
Produktionen af mikrochips fordelt på producentlande 1990-2030. Det fremgår dog ikke af kilden hvilke typer af chip der er tale om?Foreløbig kronologi i USA's chip resitriktioner
- 9. aug. 2022 ; Biden underskriver 'Chips and Science Act' som skal fremme udvikling og produktion af højteknologiske chips / mikroprocessorer i USA, ved at yde milliarder af US $ i subsidier og skattefordele til amerikanske virksomheder og andre som flytter selve chip produktionen til USA. .
- 23. Aug 2022 , USA tilføjer syv navngivne kinesiske virksomheder inden for luft- og rumfart til den såkaldte "Entity List" , som betyder at amerikanske virksomheder skal opnå licens fra myndighederne for at måtte handle med disse. Hermed var i alt 600 kinesiske virksomheder opført på denne "Entity List", hvoraf 110 var blevet tilføjet under Biden administrationen
- 7. Okt 2022 - USA's handelsministerium (eller rettere United States Bureau of Industry and Security - B.I.S.) indfører omfattende eksportkontrol overfor Kina, som betyder at virksomheder skal have licens for at måtte eksportere mikroprocessorer m.v. til Kina. Bestemmelsen har til formål at: “protect U.S. national security and foreign policy interests” , og vil “restrict the People’s Republic of China’s (PRC’s) ability to both purchase and manufacture certain high-end chips used in military applications”.
Bestemmelserne er ikke kun rettet mod amerikanske virksomheder, men også udenlandske virksomheder som Samsung, TSMC m.fl som anvender amerikansk teknologi i deres produkter.
Ti dage efter kommenterede USA's Udenrigsminister Antony Blinken eksportkontrollen med følgende ord.
“We are at an inflection point,” (...) “The post-Cold War world has
come to an end, and there is an intense competition underway to shape what comes next. And at the
heart of that competition is technology.”
- 9. aug 2023: Biden udsteder en bekendtgørelse som påbyder amerikanske investorer at få en forhåndsgodkendelse af investeringer i særlige højteknologiske industrier i Kina ; nemlig mikroprocessorer, quantum computere og AI (kunstig intelligens. De tre områder er valgt fordi de anses som “critical role in accelerating the development of advanced military, intelligence, surveillance, and cyber-enabled capabilities”.
Kilder / læs mere:
1)
US-China Relations in the Biden Era: A T 2)
China’s New Strategy for Waging the Micr 3)
‘An Act of War’: Inside America’s Silicon Blockade Against China Oprettet d. 22-04-2024