d. 02-04-2025 (USA)
Trumps "Liberation Day" & hans globale handelskrig
Med vanlig sans for selviscenesættelse erklærede D. Trump d. 2. april 2025 for USA’s Befrielsesdag under et pressemøde i Rosenhaven udenfor Det Hvide Hus i Washington. I sin tale beskylder han resten af verden - venner som fjender - for igennem årtier at have
"looting, pillaging, raping and plundering" USA og de amerikanske arbejdere. Nu skulle USA re-industrialiseres , arbejdet vende tilbage og USA igen blive en velstående nation.
A deep love for tarifs
I sin valgkampagne turnerede Trump med sloganet om, at han elskede ordet 'tariffer'. De færreste havde dog forstillet sig at hans kærlighed til begrebet tariffer var så voldsomt, som det der blev fremvist på de to store plancher under pressemødet onsdag d. 2. april.
Den handelskrig som Trump startede i sin første præsidentperiode (2017-21) mod Kina er nu ikke blot blevet intensiveret, men udvidet til at omfatte stort set hele verden. Hvor Trump i sin første periode blot anklagede Kina for at stjæle amerikanske arbejdspladser, så var det nu stort set hele verden, som gennem uretfærdige handelsaftaler eller skjulte handelsrestriktioner har "ripped off" (snydt) den amerikanske økonomi.
Trumps prelude til kaos
- Allerede på sin første dag i Det Hvide Hus meddelte Trump, at han ville lægge 25 % tarif på Canada og Mexico fra d. 1. feb. med henvisning til "extraordinary threat posed by illegal aliens and drugs" fra de to nabolande. Nogle dage efter – d. 26. jan – truede han Colombia med 25 % straftold, fordi de nægtede at tage imod udviste immigranter fra USA. Columbia truede med en gengældelse told på amerikanske varer – men kort efter accepterede Columbia at modtage immigranterne og toldkrigen blev afblæst.
- Toldtruslen overfor Canada og Mexico blev d. 3. feb – dagen før de skulle træde i kraft - udskudt med 30 dage, da begge lande havde lovet at øge sikkerheden langs deres grænser mht. narkosmugling og illegale immigranter. Samtidigt blev der indført en ekstra 10 % toldafgift på alle kinesiske varer og Kina svarede prompte igen med en 10 % tarif på amerikansk råolie, landbrugsmaskiner og store trucks. Kina indførte samtidigt eksportkontrol på en række såkaldte ’sjældne jordarter’ ( gallium, tungsten, tellurium, bismuth, molybdenum og indium) som er strategiske kritiske mineraler, som har såkaldte ’dual-use’ anvendelse – i såvel mikroprocessorer som i avanceret våbenteknologi.
- D. 12. feb. indfører Trump en 25 % told på al import af stål og aluminium. USA importerer 23 % af sit stål og 58 % af sit aluminium fra Canada. EU svarede igen med gengældelsestold på amerikansk bourbon, motorcykler og både.
Dagen efter meddeler Trump at han planlægger ’gengældelsestold ’ på en række lande for at modgå deres skjulte toldafgifter i form af moms, produktstandarder m.v.
Økonomer advarer om at dette kan føre til global økonomisk krise!
Sidst i februar beder Trump Handelsministeriet undersøge om man kan indføre ekstra told på kobber og tømmer med henvisning til USA’s nationale sikkerhedsinteresser.
- D. 4. marts træder straftolden på 25 % overfor Mexico og Canada i kraft, dog sænkes tolden på import af energiråvarer til 10 %. Straftolden på Kina fordobles samtidigt til 20 % . Alle tre lande svarer omgående igen. Canada lægger ekstra told på amerikanske varer til en værdi af i alt 100 mia. US $ som vil træde i kraft over de næste tre uger. Kina annoncerer en 15 % afgift på en lang række landbrugsvarer fra USA – som skal træde i kraft d. 10. marts. Mexico tager dog i første omgang ingen konkrete initiativer.
- Efter at have talt med lederne af de tre store bilfirmaer (Ford, General Motors and Stellantis) meddeler Trump d. 5. marts – at import af halvfabrikata og dele til den amerikanske bilindustri bliver undtaget fra den nye 25 % toldafgift.
- USA’s nye 25% toldafgifter på stål og aluminium træder i kraft d. 12. marts, og EU svarer igen med at annoncere gengældelsestold på amerikanske industri og landbrugsvarer til en samlet værdi af 26 mia. Euro, som vil træde i kraft i midten af april. Trump truer herefter med en 200% told på europæisk vin hvis EU gør alvor af ekstratold på amerikansk Bourbon.
- D. 26. marts meddeler Trump at han vil lægger 25% ekstratold på al bilimport til USA , for at fremme USA’s egen bilproduktion.
2. april: Wir vollen das totale kreig
Selvom verden nok var forberedt på at nye toldafgifter var på vej, så havde de færreste forestillet sig det frontalangreb på det internationale handelssystem, som blev præsenteret i Rosenhaven d. 2. april.
- Med ét pennestrøg udstedte Trump en 10 % toldafgift på alle lande. De eneste lande som ikke bliver ramt af Trumps såkaldte 'gengældelsestold' er Canada, Mexico, Cuba, Rusland, Hviderusland og Nordkorea, da disse lande i forvejen er pålagt sanktioner eller ekstraordinære toldafgifter.
- Men det stoppede ikke her. Alle lande som havde et handelsoverskud på mere end én mia. US $ overfor USA ( se billede), blev derudover pålagt en ekstra ’gengældelsestold’. Se kort nedenfor :
USA’s handelsbalance 2024 - Lande med hvem USA har et handelsunderskud er vist i rødt, mens USA har et handelsoverskud med lande vist i blåt
Her blev ikke skelnet til hvem der var venner eller fjender.
- Trump truer Kina med yderligere 34 % tariffer ovei de tidligere udmeldte 20% - hvorved Kina for en samlet toldtarif på 54%. EU-landene fik under ét en ekstratold på 20%, Sydkorea 25%, Japan 24%, Taiwan 32 % og 46 % på Vietnam og listen fortsætter – se billedet nedenfor. Alle disse 'gengældelsestariffer skulle træde i kraft d. 9. april
- D. 4. april svarede Kina igen på Trumps trusler, ved at annoncere en 34 % told på alle amerikanske varer med virkning fra d. 10. april.
- D. 7 april holdt EU’s finansministre krisemøde, men der er foreløbigt intet nyt hvad man beslutter at gøre i EU. Flere kommentatorer advarer mod at lade følelserne råde her – da en gengældelsestold fra EU landene dels vil ramme EU ’s egne forbrugere men også medvirke til at optrappe situationen.
- D. 8.april meldte Trump ud at han ville lægge yderlige 50% told på Kina hvis ikke de inden d. 10 . april trak deres gengældelsestold tilbage. USA's samlede toldtarif på Kina er herefter 104 %!
- D. 9. april træder Trumps ekstraordinære gengældelsestariffer i kraft. Samme dag meddeler Kina, at man ikke bøjer sig for Trumps bølle-metoder og annoncerer derfor en yderligere toldstigning på 50 % og dermed en samlet told mod amerikanske varer på i alt 84 %. Endvidere 'blacklistes' en række amerikanske virksomheder som bl.a. meddvirker til våbenslag til Taiwan, ligesom der indføres yderligere eksportrestriktioner på en række af de såkaldte 'sjældne jordarter' .
- Der har været en del spekulation over hvordan de nye toldsatser er beregnet? Der syntes dog nu at være enighed om, at man simpelthen har brugt en formel a la:
USA's handelsunderskud med det enkelte land og divideret det med værdien af importen fra det pågældende land og derefter divideret med 2.
Det er værd at bemærke at toldsatserne alle er beregnet på baggrund af USA varehandel med de enkelte lande , og altså ikke har medregnet handel med tjeneste og serviceydelser. EU havde i 2024 et overskud på varehandlen med USA på knap 200 mia. Euro, men havde omvendt et handelsunderskud når det gælder tjeneste- og serviceydelser - herunder hører f.eks. licenser på Microsoft produkter og it applikationer, cloud-services, musik, kultur, streamingtjenester m.v. Undtagelsestilstand ...
Alle Trumps toldafgifter er i klar modstrid med de regler, som gælder i henhold til WTO (World Trade Organization). Men hvordan kan præs. Trump slippe afsted med egenhændigt - udenom Kongressen - at udskrive tariffer, som i sidste ende betyder højere forbrugerpriser og, som sådan er en ekstra skat på de amerikanske borgere?
Det kan han alene, fordi han udsteder sine dekreter i henholdt til den såkaldte International Emergency Powers Act fra 1977, hvorefter præsidenten har ret til at regulere udenrigshandlen hvis der foreligger en usædvanlig og ekstraordinær trussel mod USA som primært er udefra kommende. Præsidenten kan altså udenom kongressen indføre National Undtagelsestilstand, og det er præcist hvad Trump gjorde d. 2. april med eksekutiv ordrer #14257 hvor undtagelsestilstanden begrundes med følgende:
"U.S. trading partners’ economic policies that suppress domestic wages and consumption, as indicated by large and persistent annual U.S. goods trade deficits, constitute an unusual and extraordinary threat to the national security and economy of the United States. " (2)
Her har vi endnu et eksempel på hvorvidt politiske ledere kan drive det - når politik bliver 'sikkerlighedsgjort' (nyt dansk ord ) og gjort til et spørgsmål om national sikkerhed.
Den første kolonne i Trumps planche viser de 'toldafgifter' som USA mener de enkelte lande pålægger USA , mens den anden kolonne viser USA's gengældelses told - som er ca. 50% af modpartens toldafgifter - og som sådan særdeles nådige i følge Trump! Beregningen af de enkelte landes toldsatser overfor USA er fuldstændig uigennemskuelig - og er angiveligt baseret på et skøn over hvad USA mener at f.eks. lokale momsafgifter, produktstandarder, diverse regulativer mv. kan opgøres til merudgifter for amerikanske eksportører.
Bemærk at det 4. land på listen er Taiwan - som ikke er formelt anerkendt som et selvstændigt land - hverken af USA eller andre ( med undtagelse af Paraguay og 14 små østater i Stillehavet) Hvad søger Trump at opnå?
Det umiddelbare problem, som Trump-administrationen søger at adressere, er USA's enorme budgetunderskud. På den ene side søger man med Elon Musk's DOGE (Department of Government Efficiency) at nedbringe de offentlige udgifter og på den anden side at nedbringe USA's handelsunderskud med omfattede toldtariffer.
Toldafgifterne forventes samtidigt at give enorme indtægter til den amerikanske statskasse, og hjælpe med at finansiere fortsatte skattelettelser til USA’s rigeste. Intet nyt her.
Målet for Trumps nye globale handelskrig er angiveligt at presse såvel amerikanske som udenlandske virksomheder til at flytte industriproduktionen til / tilbage til USA ( "homeshorring") for således at undgå straftolden. I den forstand er det en opfølgning på tidligere præs. Bidens 'Inflation Reduction Act' - som også sigtede på at re-industrialisere USA.
Trumps strategi...
Alt hvad Trump foretager sig i disse måneder er fuldstændigt i modstrid med alle gældende regler for international samhandel. Trump har egenhændigt - uden nogen reel konkret årsag - kastet verdensøkonomien ud i den største nedtur vi har set siden Finanskrisen i 2008-09. Aktie markederne verden over har været i rødt siden d. 2. april. Alene på New York børsen er tabet over 6 trillioner US $ på 4-5 dage.
Der er nok ingen tvivl om, at Trump med sine voldsomme udmeldinger d. 2. april har ønsket at skabe kaos og skræmme venner og fjender. Hans første toldangreb på Canada, Columbia og Mexico førte jo netop til at de tre lande bøjede sig mod USA's ønsker og fik indgået aftaler om grænsekontrol og modtagelse af immigranter.
Man kan kun frygte hvilke aftaler Trump hermed får presset igennem overfor f.eks. EU. Her var der i forvejen fuldstændig panik ved udsigten til at Trump trak USA ud af krigen i Ukraine og evt. vendte NATO alliancen ryggen. Man har allerede accepteret eksorbitante forøgelser af EU's forsvarsudgifter med henvisning til den 'russiske trussel'!
Hvad vil Trump presse EU til? Mit bedste gæt er, at det bliver en fælles front mod Kina, som jo reelt er USA's eneste og primære udfordring i forhold til at bevare USA's status som verdens hegemon. Hvad man kunne håbe på var at EU m.fl. vendte USA ryggen og indgik handelsaftaler med 0 told med andre lande - f.eks. ASEAN, BRICS landene m.v. Men det er desværre fuldstændigt illusorisk .
Fortsættes senere ...... 07/04/25
Kilder / læs mere:
1) Trump says ‘Liberation Day’ and reciproc
2) The list of proposed US tariffs
3) Trump’s tariffs have launched global trade wars. Here’s a timeline of how we got here
Oprettet d. 09-04-2025