d. 24-04-2024 (USA)
USA's udenrigsminister Blinken i Kina
Kun 14 dage efter Janet Yellens besøg i KIna, ankom Antony Blinken onsdag d 24. april til Shanghai, hvor hans tre dages besøg starter. Det er Blinken andet besøg i Kina - det første var i juli 2023.
Han ankommer samtidigt med, at kongressen har vedtaget at yde 8 mia. $ i militær støtte til Taiwan og vedtaget et lovforslag, som søger at gennemtvinge, at det kinesiske selskab Bytedance, som ejer videoplatformen TikTok, enten sælger til en amerikansk ejer ller bliver forbudt i USA.
Under sit tre dages besøg var Blinken i Shanghai hvor han mødtes med lokale ledere, erhvervsfolk og fredag i Beijing. Her havde han en 5 timer lang samtale med Kinas udenrigsminister Wang Yi, og om eftermiddagen mødtes Blinken med Xi Jinping i Folkets Store Hal.
Blinaken og Wang Yi giver hånd under Blinkens besøg i KinaBlinken fortalte på en efterfølgende nyhedskonference at han havde understreget USA stigende bekymring over Kinas samhandel med Rusland , en samhandel som
“are powering Russia’s illegal war of aggression against Ukraine., og videre at
“Russia would struggle to sustain its assault on Ukraine without China’s support". Blinken skulle også have truet KIna med yderligere sanktioner mod Kina om støtten til Rusland forsættes.
Blinken skal også have bedt Kina om at ligge pres på Iran for at undgå en eskalering af konflikten i Mellemøsten.
Det syntes meget klart, at USA / Vesten vil gøre Kina til syndebuk når det en dag står klart at krigen i Ukraine ikke kan vindes eller om situationen i MØ / Gaza kommer yderligere ude af kontrol.
Den kinesiske samhandel med Rusland , bliver også fremhævet i danske medier, så vi er med på at give Kina ansvaret for vores problemer i Ukraine . støtte. Der er absolut ingen beviser på at Kina leverer militær udstyr til Rusland, men alene mikrochips og værktøjsmaskiner mv.
Under mødet med Xi Jinping fredag eftermiddag , fremhævede Xi at Kina var indstillet påat samarbejde med USA men at samarbejdet måtte være gensidigt, og at ord måtte følges af handling. Blinken på sin side fremhævede at USA ikke søgte en ny Kold Krig med Kina, eller at ændre Kinas system eller at undertrykke dets økonomiske udvikling. Det er dog svært at se, hvordan dette stemmer overens med USA's konkrete handlinger i forhold til Kina med tech-sanktioner, forbud mod amerikanske investeringer i Kina, anklager om brud på menneskerettigheder , Folkemord i Xinjiang, og de gentagne beskyldninger om Kina aggressive fremfærd. Det bør huskes her, at Kina fortsat taler for win-win samarbejde og ikke-indblanding, og Kina ikke har været i krig siden 1978. Omvendt fremstiller USA sig selv som grundlaget for en stabil og fredelig verdensorden, og har samtidigt været konstant engageret i krige i Mellemøsten m.v.
Kilder / læs mere:
1)
Readout from Chinas foreign ministry -Pr 2)
CHINA / DIPLOMACY Xi meets Blinken, 3)
Blinken Meets With Xi as U.S. Pressures China to End Support for Russia Oprettet d. 27-04-2024