Kina foredrag

Kina noter:

OBS - Har ikke fået programmeret en metode til direkte at dele artiklen -
så du må blot kopiere URL ( altså linket) fra din webbrowser ... ;-)
d. 05-12-2022   (Covid-19)

Covid-protesterne i Kina - A Perfect Storm ?

Protester i Kina er - i modsætning til hvad mange tror - ikke ualmindelige. Der anslås at være ca. 500 lokale protester dagligt i Kina. Det kan være alt fra protester mod løn- og arbejdsforhold (som f.eks. på Foxconn for nyligt) , mod lokale embedsmænd eller partifunktionærer, lokaleplaner, miljøforurening og meget mere. Sådanne protester og demonstrationer er IKKE ulovlige i Kina.
Hvad der er ulovligt - også i Kina - er at organisere protester som kræver omvæltning af det politiske system og dermed truer statens sikkerhed.

Urumqi protesterne

Protesterne i Urumqi, Xinjiang, fandt sted fredag d. 26. nov. og var en reaktion på branden torsdag aften, hvor 10 mennesker - angiveligt Uyghurer - indebrændte i et højhus. Rygterne ville snart vide , at det var fysiske covid-19 blokader som havde forhindret folk i at flygte ud af bygningen eller forhindret redningsfolkene i at komme frem til bygningen. Andre kilder angiver at det var parkerede privat biler som vanskeliggjorde redningsfolkenes adgang.

Branden startede i en elkontakt på 15. sal og bredte sig til to øvre etager torsdag aften

Demonstrationerne i Urumqi , hører dermed til de almindelige lokale protester som hver dag finder sted i Kina.

Foxconn protesterne

Det samme gælder de forudgående protester på Foxconn fabrikken i Zhengshou. Her handlede det om virksomhedens brud på løfter om lønninger og bonus mv. Samt at man havde ansat nye folk udefra som IKKE havde været i Covid-karantæne, og dermed udgjorde en smitterisiko for de øvrige ansatte.
Billede fra Foxconn demonstrationerne - Kilde Telegraph

Landsdækkende protester ....!


Vestlige medier kunne rapportere om hidtil uset omfattende landsdækkende protester i weekenden d. 26-27 nov. Der var umiddelbart tale om sympati aktioner med brandofrene i Urumqi, og protester imod den fortsatte restriktive Covid politik. Demonstranterne var alle steder unge studenter og antallet syntes begrænset til ganske få - højst nogle hundreder.

CNN kan dog berette om at
"By Sunday evening, mass demonstrations had spread to Beijing, Chengdu, Guangzhou and Wuhan, where thousands of residents called for not only an end to Covid restrictions, but more remarkably, political freedoms"
CNN's korrespondent Selina Wang kunne således berette om at demonstranterne havde råbt "“Step down, Xi Jinping! Step down, Communist Party!” og andre stder hørtes råb som: "We don’t want lockdowns, we want freedom! Freedom of expression, freedom of the press, freedom of arts, freedom of movement, personal freedoms. Give me back my freedom!” i følge Selina Wang.
I vestlige medier er der blevet draget sammenligninger med studenterdemonstrationerne i 1989. Sammenligningen gælder i den forstand at weekendens demonstrationer finder sted flere steder i landet og som sådan syntes organiserede og koordinerede.
Hvordan dette så er sket er et andet spørgsmål? KInesiske sociale medier er censurerede i forhold til organisering af landsdækkende demostrationer. Nogle kilder ( se link 3 nedenfor) mener at organiseringen er sket via den engelske platform Telegraph, og at der kan være tale om indblanding fra USA's konsulater i Chengdu, Guangzhou og Shanghai, som har set dette so en mulighed for at iværkætte en 'Color-revolution' i Kina.

Man bør nok styre sin begejstring i Vesten - at Selina Wang får et par studenter til at råbe 'Ned med XI Jinping etc' , er trods alt ikke et 'foleligt oprør mod regimet' som man gerne vil tolke det i mange vestlige medier.

Kilder / læs mere:
1) Mest omfattende protester i Kina siden 1
2) China factory riot leaves Apple millions
3) The PERFECT STORM: Foxconn Urumqi Guangzhou Shanghai ⎮ Jerry''''''''''''''''s Take on China & FerMuBe
Oprettet d. 05-12-2022