Her skal kun opridses nogle hovedlinjer i forholdet mellem Kina og Tibet. Tibet – eller rettere det Tibetanske Højland, som omfatter provinserne Tibet, Qinghai og det vest-ligste af Sichuan-provinsen ligger i ca. 4.000 m. højde over havet. Området er enormt (2,4 mio. km2) og udgør knapt en fjerdedel af Kinas samlede areal, og er samtidigt overordentlig tyndt befolket. I selve Tibet lever der ca. 6 mio. mennesker på et areal på godt 1,2 mio. km2. I kejsertiden var Tibet i nogle perioder en del af riget i andre i opposition til kejserstyret og i andre tider en tributstat i lighed med de andre nabostater.
Under Qing-dynastiet (1644-1911) blev Tibet i 1728 igen en del af det kinesiske kejserrige. Med Opiumskrigene i midten af 1800-tallet og den efterfølgende svækkelse og endelig opløsning af Qing-dynastiets i 1912 var Kinas kontrol med Tibet alvorlig svækket.
Såvel England som Rusland søgte at udnytte situationen til at fremme egne interesser i området. I 1913 erklærede Tibet sig uafhængig af Kina, men dette blev aldrig anerkendt af Den Kinesiske Republik, som dog havde alvorligere problemer at slås med, og derfor ikke ressourcer til at håndhæve deres krav på Tibet.